Kulcspillanathoz ér Japánban az F1-szezon

2017.10.02. 10:58

Váratlanul sima Red Bull-győzelemmel ért véget a Malajziai GP, Lewis Hamilton a második helyen hat ponttal növelte előnyét a negyedikként befutó Sebastian Vettel előtt a bajnokságban, és újabb lépést tett a vébécím felé, mivel már 34 ponttal vezet.

Nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább, gondolhatnánk a futam végeredményéből, csakhogy jobban megnézve a lényeg a sorrend alatt el van rejtve.

Ugyanis:

  • a pole-ból induló Hamiltont úgy előzte és verte meg erőből egy Red Bull, mint nagyon rég nem
  • Vettel az utolsó helyről startolva lett simán negyedik, kis híján harmadik

A ferraris és a nyertes, Max Verstappen volt a leggyorsabb a pályán, Hamiltonnak ahhoz is nagyon jól kellett gazdálkodnia a rajtelőnyével, hogy második legyen.

Ha az elejéről startolhatok, nyertem volna. A miénk a leggyorsabb autó

- nem megszokott szavak egy negyedik helyezettől, de Vettel minden szava igaz.

Miközben a látszólag nyeregben lévő Hamilton arról beszélt, hogy

kemény verseny volt, van némi munkánk a kocsin, meg kell nyomnunk a fejlesztéseket, dolgoznunk kell tovább. Az autó alapjában véve jó, de nagy problémáink vannak vele. Ahogy látták, szenvedtünk, a többiek mintha elléptek volna.

A Mercedes ugyanis új alkatrészcsomagot vitt Szepangba, ami annyira nem jött be, hogy Hamilton szombaton visszaállt a régi kocsijára. Miközben a Ferrari bevetette a spécibb motorját, amit ugyan azonnal cserélni kellett, de utána a versenyen Vettel aratott vele. Emellett a Ferrari-kasztnin is akadtak újítások.

Vagyis Hamilton sem csak szerénykedik,

a Mercinek a hétvégén Japánban reagálnia kell, mert most úgy néz ki, hogy a Ferrari, de még a Red Bull is ellépett tőle, és mindkettő gyorsabb.

Az angol 34 pont előnye jól néz ki öt futammal (125 pont) a vége előtt, de hamar eltűnhet, ha nem lesznek - legalább - dobogóképesek. Szuzukában péntektől sok minden kiderül.