F1: a Ferrari-elnök már új sorozatot és Räikkönen visszavonulását emlegeti

2017.12.18. 17:24

Sergio Marchionne megtartotta szokásos karácsonyi vacsoráját az olasz újságírókkal. Az eseményen természetesen ott volt a Gazzetta is, és beszámolt a Ferrari-elnök mondandójáról, ami sok Forma-1-gyel kapcsolatos témát is érintett. Marchionne egészen érdekes dolgokról beszélt, Kimi Räikkönenről, az istállóról, a Forma-1 jövőjéről.

  • "A Ferrari szezonjának második fele kínos volt, de az ázsiai futamok kálváriája nélkül Vettel megnyerte volna a világbajnokságot. A második hely nem elég, 2018-ban sokkal többet várok ettől a csapattól."
  • "Vettelnek néha elszáll az agya, de okos gyerek, dolgozik rajta, és jövőre nem lesz ilyen gondja. Egy versenyképes kocsival övé lesz a felelősség. Az ember nem nyer négy vébét, ha nem igazi bajnok."
  • "Räikkönen? Néha lenyűgözően vezet, néha felismerhetetlen. Meg kell találnunk a módját, hogy kihozzuk belőle a maximumot. Nagy kár lenne, ha jövőre úgy fejezné be a karrierjét, hogy nem mutatja meg, mi van benne." (Egy év van a finn szerződéséből.)
Sergio Marchionne és Kimi Räikkönen
Sergio Marchionne és Kimi Räikkönen
  • "Kimi utóda egy fiatal lesz, nagy tehetségek vannak, mint Leclerc, Verstappen, Giovanizzi. Különösen Leclerckel vagyok elégedett."
  • "Semmi kétségem, hogy jövőre is a bajnokságért megyünk. Idén már a próbapadon gondok voltak a motorral, az utolsó fejlesztést pályára sem tudtuk küldeni. Sokkal több van bennünk."
  • "A Libertyben (az új F1-tulaj) bízunk, fejlődik. De ha az egyik vezére, Ross Brawn ki akarja vonni a sorozatból az F1 génjeit, hasonló motorokat és kocsikat akar, mint a NASCAR-ban, az minket nem érdekel. Egyensúlyt kell találni az új szabályokban, mert ha nem, a Ferrari elég erős ahhoz, hogy egy új sorozatba csábítsa a többieket is. Ha azt gondolják, blöffölünk, a tűzzel játszanak." (2020 végéig maradnak a mostani szabályok, és szerződés is köti addig a Ferrarit.)
  • "Az Alfa Romeo után a Maseratit is az F1-ben képzelem el, de nem most. És a FIAT-csoport a Forma-E-ben is jelen lesz majd, valahogy."
  • "Az új Forma-1-es Ferrarit február 22-én mutatjuk be."