Piros-fehér az Alfa-Sauber, egyedi fejlesztéssel

2018.02.20. 12:17

Kedden 12.30-ra ígérték az Alfa Romeo Sauber 2018-as kocsijának bejelentését, de valamivel a kezdés előtt kiszivárgott az autó képe. A kocsi a tavaly már megszellőztetett fehér és piros színeket kapta, ennél nagyobb érdekesség, hogy a svájciak az elsők, akik aerodinamikai elemmel látták el a fejvédő bukókeretet, vagyis a Glóriát. Ezzel a 2017-es szezon utáni teszteken több csapat is kísérletezett, valószínűleg mind alkalmaz majd valami hasonló megoldást, de a Sauber odáig merészkedett, hogy ezt előre meg is mutatta.

DWeUiYYWAAI1tp-
Fotó: Sauber

A C37 névre keresztelt autó másik azonnal szembetűnő érdekessége, hogy mennyire bonyolult lett az oldalsó légbeömlők körüli terelőrendszer.

A csapat 2017 decemberében, a Sauber és az Alfa Romeo együttműködésének hivatalos bejelentőjén már mutatott egy Alfa Romeo-színekkel festett autót, ezt szinte változtatás nélkül meg is tartották a 2018-as szezonra. A Sauber továbbra is a Ferrari motorjait használja majd, inkább a Fiat Chrysler Automobiles konszern márkaerősítési céljai miatt vették át az Alfa Romeo nevet. A motorok egyébként a hírek szerint a 2018-as Ferrariéval megegyezők lesznek, több más alkatrészt is kapnak az olasz istállótól, aminek egyfajta fiókcsapatává váltak. Ezt erősíti az is, hogy a Ferrari pilótaakadémiájának legnagyobb tehetségét, Charles Leclercet ültették az egyik ülésbe. A másik autójukat Marcus Ericsson vezeti majd.

A Forma-1-be 1993-ban beszállt Sauber eleinte fekete, majd hosszú éveken át kék festéssel indul. Az újabb komolyabb váltás a 2005-ben, a BMW belépésével jött, ekkor a fehér lett a domináns, ami mellett a kék volt még a kocsikon, majd a kéket fokozatosan kezdte leváltani a fehér mellett a fekete, ami aztán 2013-ban a kocsi fő színévé vált. 2015-ben visszaváltottak a kék színre, ez maradt egészen az Alfa Romeo belépéséig, ami a csapat első piros kocsiját hozta.

Az Alfa Romeo utoljára 1987-ben, motorszállítóként volt jelen a Forma-1-ben, vagyis 31 év után tértek vissza.

Eddig a Haas, a Williams és a Red Bull mutatta meg 2018-as autóját, a többi csapat pedig ebben a sorrendben tart bemutatót. A Force India nem közölt hivatalos dátumot, de vagy február 25-én, vagy február 26-án, közvetlenül a teszt előtti reggelen fedik fel a kocsit, és a csapat új nevét.

  • február 20. – Renault,
  • február 22. – Mercedes,
  • február 22. – Ferrari,
  • február 23. – McLaren,
  • február 26. – Toro Rosso.