2 kört futottak a havas tesztnapon

2018.02.28. 09:21

Nem kezdődött el 9-kor a barcelonai Forma-1-es teszt 3. napja az erős havazás miatt. A pálya csak vizes volt, de a kavicságyakat belepte a hó, nem engedték elindulni a tesztet.

A csapatok számítottak a rossz időre, ezért már kedden azt tervezték, hogy egy napot ráhúznak majd a tesztekre, ám erről egyelőre még nincs döntés. Ami biztos, hogy az óra 9-kor nem indult el, a boxkijárati lámpa nem váltott zöldre, amint arról beszámolt a Motorsport.com is, aminek tudósítói a helyszínen voltak.

A hivatalos mondás szerint a teszt kezdetét halaszttották, a pálya üzemeltetői azt twittelték,

a mentőhelikopter nem tud felszállni, ez a legnagyobb probléma,

és amíg így van, biztosan marad a piros zászló.

Negyed 12-kor, bő két órával a teszt hivatalos, eredeti kezdése után a barcelonai pálya közölt egy belsőkamerás felvételt az egyik pályakocsiról, hogy megmutassa, milyenek az állapotok. Nem voltak túl jók:

Egyébként itt nem az FIA szava döntött, a csapatvezetők a pálya vezetőivel és a gumiszállító Pirelli embereivel határoztak a hogyan továbbról. 

Felmerült, hogy a szerdán elvesztett időt egy későbbi napon pótolnák be, de végül a szavazáson elbukott a javaslat, mi szerint pénteken, vagy jövő hétfőn iktattak volna be egy plusz tesztnapot.

Alonso már akkor beült a McLarenbe, amikor még javában havazott
Alonso már akkor beült a McLarenbe, amikor még javában havazott

Végül kerek háromórás várakozás után, délben megadták az engedélyt a csapatoknak a kigurulásra, de senki nem kapott a lehetőségen, délután 1-ig egyik kocsi sem mozdult ki a garázsból.

(Amíg érdemi dolog nem történt, pár sosem látott havaspályás képpel dobtuk fel a közvetítést: ilyennek kevesen látták eddig ezt a Forma-1-es pályát. Vagy bármelyik másikat.)

Fél kettőkor megtört a jég: Fernando Alonso McLarenje kimozdult a garázsból, és elsőként kigurult a pályára.

Öt perccel később Ricciardo Red Bullja követte, majd kicsivel 2 után Marcus Ericsson is kigurult a Sauberrel, de egy teljes kör nélkül visszatért a garázsba. Szinte azonnal utána Ricciardo másodikra is megpróbálkozott a vizes, hideg pályával, de újra mért idő nélkül zárt. Az is kiderült, miért: megjárta a kavicságyat a Red Bull-lal.

riccikavics

Fél négy után újabb mérföldkőhöz érkezett a nap: a szerdára bejelentett Lance Stroll helyett Robert Kubica vitte ki a Williams-Mercedest a pályára.

Négy előtt pár perccel Brendon Hartleyn és a Toro Rosso-Hondán volt a sor, ők is megnézték maguknak a pályát.

A nap első teljes körére, azaz idejére 17:46-ig kellett várni, Alonso követte el: 2:21.268. Ekkor egyébként már két autó volt egyszerre a pályán, a spanyolhoz Brendon Hartley csatlakozott.

Alfa-Sauber Marcus Ericssonnal a kormánynál
Alfa-Sauber Marcus Ericssonnal a kormánynál

Végül még egy körre sor került, ezt is Alonso futotta a nap utolsó percében 18 órakor, és meg is javította a legjobbját, 2:18.545-tel zárta a napot.

A napot, ami végülis teljesen használhatatlannak mondható: két kört futott a McLaren, megnézte a pályát a Red Bull, az Alfa, a Toro Rosso és a Williams; a Ferrari, a Renault, a Mercedes, a Force India és a Haas ki sem dugta az orrát.

Folytatás csütörtökön, vélhetően, de főleg remélhetőleg jobb időben.