Ricciardóval rájöttünk, hogy hibáztunk

Image uploaded from iOS (1)
2018.05.02. 15:43
A május 1-i Nagy Futamra, a budapesti utcai F1- és autós parádéra érkezett a Forma-1 legnagyobb tehetsége, a 20 éves Max Verstappen. Két nappal a bakui balhé után beszélgettünk vele. Interjú.

Mennyire nehéz túllendülni egy ilyen hétvégén, amikor ütköztök a csapattársaddal?

Egyáltalán nem nehéz, ahogy elnézést kérni sem. Ricciardóval rájöttünk, hogy hibáztunk. Előtte remek manővereket mutattunk be, de az utolsónál egy kicsit túllelkesültünk. Az alsóbb kategóriákban sokszor kerültem már hasonló helyzetbe, szóval továbblépni nem gond. Az ilyen szituációkkal együtt kell élnünk, nem minden pozitív. Megbeszéltük a főnökökkel, de a szüleimmel és a barátaimmal is.

Fifti-fifti eset volt szerinted?

Nem érdekes, ki volt többé vagy kevésbé hibás, a lényeg, hogy nem ütközhetünk össze csapattársakként. Megyünk tovább, és inkább az újításokra koncentrálunk, amelyeket Barcelonára kapunk meg, és amelyekkel remélhetőleg az élen küzdhetünk.

Milyen érzéseket adott eddig 2018?

Összességében pozitív élmények értek eddig ebben a szezonban, de akadtak lehangoló pillanatok is. A lényeg viszont, hogy a kocsi gyors. És még nagyon a szezon elején tartunk, sok minden változhat. Ha megnézik, tavaly is hogy kezdődött az évem, aztán a végére egészen egyenesbe jött. A sebességünk megvan, csak az eredmények nem jöttek eddig.

Sokak szerint a csapattársad, Daniel Ricciardo és te előzöl legjobban az F1-ben. Megbeszélitek az efféle trükkjeiteket vagy inkább titkoljátok egymás elől?

Az előzésekre nincs igazán stratégia, a pillanattól függ, és minden egyes előzési manőver más és más.

Az F1 vezetői keveslik az előzéseket a Forma-1-ben, azon dolgoznak, hogy több legyen. Szerinted is túl kevés van?

Az előzések pályafüggőek, Melbourne-ben alig volt, legutóbb Bakuban jól lehetett előzni. De ettől még az autókon is lehet módosítani, hogy több előzést láthassunk.

Mi a véleményed a szezon legnagyobb újításáról, a fejvédő glóriáról?

Élveztem, hogy itt ma glória nélkül vezethettem. Nem vagyok nagy fejvédőfan, bár az eszköz rendben van. Kicsit nehezebb be- és kiszállni, de ennyi, a kilátásban nem zavar, egy idő után hozzászokik a szemed, elnézel körülötte.

A Red Bull évek óta nem képes a vb-címért harcolni, tavaly mégis hosszútávú szerződés-hosszabbítást írtál alá, miért?

Mert hiszek benne, hogy képesek a legjobb autót megépíteni. Idén is az autó maga remek, de a teljes csomagot tekintve nem a legjobb. Jövőre reméljük, ez is változni fog. Illetve már Barcelonára több update-et kapunk, többet is mint az ellenfél csapatok. Reménykedünk benne, hogy a motor is fejlődik, de ezt majd meglátjuk Barcelonában.

A motorotokkal kapcsolatban az a helyzet, hogy a Red Bull megkezdte a tárgyalásokat a Hondával, hogy jövőre válthasson a Renault-ról. A fiókcsapatotok, a Toro Rosso már ezt használja, köztük Pierre Gasly, aki 4. helyet is szerzett vele, beszéltél vele esetleg a Hondáról?

Bízom a csapatban, hogy a legjobb motort választja ki a jövőre nézve. Gaslyval nem beszéltem erről, szóba került már, de csapaton belül. A jövő zenéje, meglátjuk, mi történik.

Mi a helyzet a gumikkal idén?

Nem igazán változtak a gumik idénre. Kissé lágyabbak, de nagyjából ugyanúgy viselkednek, szóval nincs sok különbség.

És mennyit változtál te mostanra, hogy már jó pár éve az F1-ben vezetsz?

Tapasztaltabb vagyok, persze idősebb is, de igazából nincs nagy különbség, ugyanazt az életet élhetem, mint korábban.

Ki a hősöd, és hogy képzeled magad 10 év múlva?

Nincs hősöm, de vannak emberek, akikre felnézek. Az apám persze más kérdés, nagyon tisztelem. Ahogy felkészített engem a Forma-1, ahogy ideértünk, és ugye mindent együtt csináltunk közben. Hogy milyen leszek 10 év múlva? Nem tudom.

Van olyan ellenfeled, akivel különösen szeretsz a pályán megküzdeni?

Nem igazán számít, vagy érdekel, mindegy, hogy kivel, csak a győzelemért harcolhassak.

Mi a helyzet Verstappennel?

10 perc nem sok, de Max Verstappennel már tavaly, sőt tavaly előtt is volt alkalmunk találkozni, interjút készíteni vagy egy-két kérdést feltenni neki. Az egyéniségéről ha sokat nem is, de néhány gondolatot azért el lehet mondani. A bakui dráma után emberi lett volna, ha zaklatott vagy ideges, de egyiket sem lehetett rajta látni, teljesen nyugodt volt és kiegyensúlyozott. Látszott persze, remekül felkészítette a PR-csapat minden kérdésre, de őt dicséri, hogy ezt gond nélkül tudta is használni, mikor helyzetbe hozták. Mindemellett remekül bújt ki kérdések alól, többször igyekezett arra terelni a témát, hogy a Red Bull új fejlesztéseket kap, amiktől sokat várnak, és hogy még mindig az RBR a legjobb csapat, ha az eredményeken ez nem is látszik. Mindenre készségesen felelt, de nem gondolkozta túl a válaszokat, volt amit egy-két mondattal elintézett, nem is igyekezett kifejtős válaszokat adni. Valójában ezekből egy tipikus 20 évesnek tűnik, de ahogy a mélyebb kérdéseket kezelte, a húzósabbakat rutinosan elsikálta, érezni, hogy érettebb a kortársainál. Nem csak sebessége, feje miatt is ő az F1 legnagyobb tehetsége. Amúgy egy talpra esett, közvetlen gyerek.