Ecclestone: Nem tudom, mihez kezdenek Whiting nélkül

2019.03.14. 16:26

Megrázta a Forma-1 és a motorsport világát csütörtök hajnalban Charlie Whiting, a Forma-1 66 éves versenyigazgatójának halála . A tragédia kapcsán egykori főnöke és barátja, az F1 korábbi teljhatalmú vezetője, Bernie Ecclestone is megszólalt, aki 

Fantasztikus munkát végzett az FIA-nél. Az igazat megvallva, nem tudom, mihez kezdenek majd nélküle, vagy hogyan tervezik pótolni. Kiválóan tette a dolgát

– mondta Ecclestone az őt elérő RaceFans oldalnak. Hozzátette, hogy Whitingra mindig lehetett számítani, és mindenki megbízhatott benne, mert ha valamire azt mondta, hogy elintézi, az úgy is lett. "Egy rossz szavam sem lehet rá" – folytatta a most 88 éves Ecclestone.

Ecclestone és Whiting az 1970-es évek végétől dolgozott közösen, Whiting szerelőként kezdett Ecclestone F1-csapatánál, a Brabhamnél, ahol később vezető szerelőként két vb-címhez segítette Nelson Piquet-t.

„Nem is igazán vezető szerelő, inkább csapatfőnök volt. Igazi vezér, ő vezette győzelemre a csapatot. A pilóták bíztak benne és szerették, ahogy a csapat többi tagja is” – emlékezett vissza a közös munka kezdetére. Whiting később pont Ecclestone ajánlására került a Nemzetközi Automobil Szövetséghez. Az F1-vezér úgy látta, Whiting elég erős lesz a munkához, ráadásul nem tűrte a mellébeszélést sem. "Nagy ritkán persze felbosszantott egyeseket, például ha egy pilóta nem értett egyet egy büntetéssel, de szinte mindig jó döntést hozott. A versenybírókkal is jól kijött, ha épp nem tudták, hogy mit tegyenek, mindig Charlie-hoz fordultak, aki készséggel segített nekik.

Ecclestone az F1-világ többi tagjához hasonlóan az FIA elnökétől, Jean Todttól tudta meg a halálhírt. „Az egyetlen jó dolog, már ha van ilyen egyáltalán, hogy este boldogan feküdt le azzal a tudattal, hogy reggel hétkor kelhet, és folytatja tovább a munkáját, legalábbis így képzelem. De aztán már nem kelt fel. Ha majd nekem is mennem kell, remélem ugyanígy megyek.”