A Mercedes rettenetesen veri a mezőnyt Ausztráliában

2019.03.15. 07:37

Altatásnak tűnik a világbajnoki címvédő Mercedes barcelonai tesztteljesítménye a 2019-es Forma-1-es idénynyitó Ausztrál Nagydíj első két szabadedzése alapján, hiszen azok után, hogy a spanyolországi teszteken a Ferrari mögött kullogtak, Melbourne-ben nagyon odacsapott a német márka, és Lewis Hamilton mindkét pénteki edzést behúzta.

Elsőre ugyan mindkét Ferrari-pilóta, Sebastian Vettel és Charles Leclerc is 1 tizeden belül volt a címvédőhöz képest, a második edzésen viszont rákapcsolt a Mercedes, sőt, a Red Bull is – előbbinél Hamilton és Valtteri Bottas a mezőnyben egyedüliként 1:23-as köridő alatt zárt, a két Red Bull pedig ha hajszállal is, de bejött a második edzést ötödik helyen záró Vettel elé, vagyis meglehetősen jól indult a Red Bull és a Honda közös munkája. Vettel legjobb ferrarisként majdnem 9 tizedet kapott az időmérőt szimuláló második edzésen – tavaly ugyanezen a szakaszon Kimi Raikkönen legjobb ferrarisként 3 tizedre volt Hamiltontól, aki ugyan megnyerte a tavalyi időmérőt, a futamon viszont Sebastian Vettel nyert.

A topcsapatok mögötti legjobb helyet mindkét edzésen Kimi Räikkönen szerezte meg, az első edzésen Pierre Gaslyt, a másodikon a némileg lemaradó Leclercet előzve volt hatodik az Alfa Romeóval, ami igen meggyőző teljesítmény mind a finntől, mind csapatától. A mezőnyt a 2018-as szezon nagy részéhez hasonlóan ezúttal is a Williams zárta.

A 2019-es szezon első kocsitörése a Toro Rosso újoncáé, Alexander Alboné volt, aki egy megpördülés után csúszott bele orral a gumifalba még az első edzésen.

A barcelonai teszt után több csapat is komolyabb mennyiségű új fejlesztéssel érkezett Ausztráliába, a Williams a kocsi hátulját, a Racing Point a kocsi nagy részét dolgozta át, a Red Bull pedig már az eredetileg a harmadik futamra, Kínára szánt fejlesztéseit is bevetette. A Haasnál a leglátványosabb változás a picit módosított kocsifestés volt.

Folytatás szombaton hajnal 4-től a harmadik szabadedzéssel, majd 7-től az időmérővel. A futam vasárnap hajnali 6.10-kor rajtol majd.

Eredmények

Első szabadedzés

Második szabadedzés