Verstappen kiakadt, leköcsögözte Vetteléket

GettyImages-1142384833
2019.04.13. 13:49

Négy pilóta is hoppon maradt a Kínai Nagydíj időmérőjének végén a gyors kör indításával – a két Red Bull, vagyis Max Verstappen és Pierre Gasly, illetve a két Haas, Romain Grosjean és Kevin Magnussen nem haladt át időben a célvonalon, utóbbi két pilóta mért kör nélkül zárt, és így csak az ötödik sorból indulhat majd.

A négyes közül egyértelműen Verstappen volt a legidegesebb a történtek miatt, egyből, ahogy kiderül az időmérő végén, hogy nem kezdhet még egy mért körbe, feldúlva káromkodott a rádióba, leginkább a többi pilótát okolva azért, hogy ez megtörtént. A pálya második felén ugyanis előbb Sebastian Vettel, majd két Renault is megelőzte a gyors kör indítására hangolódó hollandot.

Miután a három pilóta Verstappen elé került, a hollandnak már nem sok esélye volt arra, hogy a gázpedálra taposva megkezdhesse a mért körét, aki azon akadt ki, hogy nem várták meg, hanem elkezdték előzgetni őt. A versenymérnök Gianpiero Lambiase-zel kommunikálva azt mondta a rádióban, hogy

Akkora köcsög itt mindenki. Jönnek sorban egymás mögött, és elcseszik másnak. Próbálsz velük rendes lenni, ők meg kicsesznek veled

– méltatlankodott Verstappen, aki az időmérő után a holland Ziggo Sportnak kifejtette részletesebben, hogy arra gondolt, az időmérő végén az íratlan szabályok szerint a pilóták tartják egymás között a kigurulási sorrendet, és nem előzgetik egymást, de ez nem történt meg Kínában. A végén hozzátette, hogy szarik az egészre, ezentúl ő sem foglalkozik a többiekkel, csak megy előre.

Verstappen egyébként a ferraris Charles Leclerc mögött hagyott volna egy kis helyet magának, bentről azt a tanácsot kapta, hogy legalább 5 másodpercre maradjon le a monacóitól, hogy legyen helye rendesen gyorsulni, de a többiek nem várhattak vele együtt.

Vettel azzal védekezett, hogy neki sietnie kellett, hogy átérjen a célvonalon a 12 perc vége, vagyis a Q3 leintése előtt, nem mérlegelhetett, a csapat is sürgette, amikor közölték vele, hogy csak 10 másodperce van odaérni.

Verstappen végül az ötödik, a mögötte a mért körről hasonló okból lemaradó csapattársa, Pierre Gasly a hatodik rajthelyet szerezte meg a vasárnapi, magyar idő szerint 8.10-kor rajtoló futamra, ami a Forma-1 történetének 1000. versenye lesz. A Haasnál pedig egyszerűen elszámolták magukat, és nem ért el a két pilóta időben a célvonalig.