Schwarzenegger Laudáról: Nem voltak határai, szeretetben, sebességben, győzelemben

C51707ED-FAD9-4931-83EF-7E46A17746E5
Bécsben reggeltől a rajongók, majd délután a hírességek is elbúcsúztak Niki Laudától, Ausztria legendájától. Schwarzenegger megható beszédet mondott. Három óra előtt hozták ki a koporsót a templomból, családi és baráti körben helyezik végső nyugalomra.

A háromszoros Forma–1-es világbajnok, Niki Laudától a bécsi Stephansdomban vehetnek búcsút a szurkolói, ötezer embert várnak. Lauda 70 éves korában május 20-án halt meg, tavaly augusztusi tüdőátültetése óta nyilvánosan nem szerepelt.

Már reggel nyolckor százak látták, ahogy megérkezett a gyászoló család és a koporsó. Helyszíni tudósítónk azt jelentette, hogy nagyjából 300 méteres sor állt a szakadó esőben, a környező utcákon kígyózott a vége. Fél tizenegytől felgyorsították a benti kegyeletadást, így mindenki bejuthatott az osztrák legendához. A templom ajtaja bő fél órával tovább volt nyitva, mint tervezték, akkora volt a tömeg.

Egy részvétet nyilvánító azt mondta, nem számít, mennyit kell sorban állnia. Személyesen is ismerhette Laudát, egyszer 2011-ben mellette ülhetett a repülőn, és sokat beszélgettek. Lengyelországból egy iskolás csoport érkezett.

A koporsó nem nyitott, a tetejére a pilóta sisakját helyezték. Lauda a koporsóban egy Ferrari-overallban feküdt, ő az első osztrák sportoló, akit felravataloztak.

A hírességek érkezése fél egytől kezdődött. Lewis Hamilton talpig feketében, fekete szemüvegben és kalapban jött, Alain Prost is befutott kevéssel fél egy után. A korábbi Ferrari-főnök Jean Todt és Helmut Marko is megjelent. Az exkancellár, Sebastian Kurz a barátnőjével érkezett. A Rush című filmben Laudát alakító Daniel Brühl is részt vett a ceremónián.

A misét celebráló Toni Faber felidézte Lauda 1976-os nürburgringi balesetét, és hogy élet-halál közt lebegett, valamint légitársasága egyik gépének 1991-es bangkoki katasztrófáját is, majd azt mondta.

Niki rengeteget nyert életében, csak a betegségével szembeni harcot veszítette el.

Prost az Ótestamentumból olvasott fel. A Fast Car című 1988-as Tracy Chapman volt Lauda kedvence, ezért azzal emlékeznek rá, többször is lejátszották a szertartás alatt. Miután az véget ért, jött a Hero.

„Egész Ausztria itt akar most lenni. Mert Niki nemcsak egész Ausztriának, hanem az olaszoknak is hitet adott. Óriási tehetség, óriási szívvel. Az övé volt a történelem legnagyobb visszatérése. Good bye, world champion” – ezek már Van der Bellen szavai voltak.

Kurz azzal kezdte, hogy egy nagy osztrák ment el. Versenyző, férj, családapa. Szerencsésnek érezte magát, hogy nemrég megismerhette. Legenda, példakép, jó barát. Sohasem fogja őt elfeledni az ország.   

55896EAA-A111-431F-AAA4-0B81D08F8CAE
Fotó: Huszti István

Gerhard Berger elérzékenyült a beszéde végére, és mint mondta, kevés barátja volt Laudának, ő ezen kevesek közé tartozott.

Schwarzeneggert az özvegy, Birgit kérte fel a beszédre. Először arra utalt, hogy a temetés nagysága kifejezi az emberek szeretetét. A templom pedig megtelt.

"Nem voltak határai: szeretetben, sebességben, győzelemben, üzletben. Inspirált engem. Amikor kormányzónak pályáztam, azt mondta: ne beszelj róla, csináld meg! Ez volt Niki! Nem érzem úgy, hogy elment.

Olyan, mint egy nagy hajó. Nem ment el, csak már nem látjuk. Niki, szeretlek, köszönöm, hogy hozzáadtál ehhez a világhoz. Hozzátetted a magadét. Hiszem, hogy Niki nem ment el."

Az egykori színész megható szavai után a díszőrség kivitte a koporsót. Berger, Hamilton, Piquet, Prost, Nico Rosberg és Bottas kísérte ki az első sorban. 

Kétlovas hintók várakoznak a székesegyház mellett, várhatóan azokkal mennek a díszvendégek a temetőbe.

AZ F1 KORÁBBI VEZÉRE, BERNIE ECCLESTONE AZONBAN NEM ÉRKEZIK BÉCSBE, BRAZÍLIÁBAN ÉL, ÉS AZZAL INDOKOLTA TÁVOLLÉTÉT, HOGY SZÁMÁRA MINDIG ÉLNI FOG LAUDA, ÉS NEM KÉPES ARRA, HOGY KOPORSÓBAN LÁSSA.

Michael Schumacher családja koszorút küldött.

A terv szerint az egykori pilóták fogják kivinni a templomból a koporsót – ahogy Jules Bianchi temetésén is pilótatársai vitték azt –, egy bécsi temetőbe viszik, ahol 14 óra után a nyilvánosság kizárásával búcsút vesznek tőle.

(Borítókép: Huszti István / Index)