Meg kell találni a kemény versenyzés és a dodzsemezés közötti határt

2019.06.14. 18:49

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff tárgyalásokat kezdeményez a Forma-1 vezetőivel, hogy a 2021-es szezontól kezdve engedélyezzék a keményebb versenyzést. 

A múlt hétvégi Kanadai Nagydíjon Lewis Hamilton győzött, mert a célvonalon elsőként áthaladó Sebastian Vettelt öt másodperces büntetéssel mögé sorolták egyik veszélyes manővere miatt. 

„A büntetés az volt, amit a szabálykönyv előírt. A felügyelők a szabályok szerint jártak el. Amiért nem vagyunk elégedettek a szabályokkal, az az, mert keményebb versenyzést szeretnénk, engem is beleértve. Más szabályok alapján más döntéseket hoznak a felügyelők. Nézzük meg a szabályokat, hogyan tehetnék jobbá 2021-re, és akkor bátoríthatjuk a keményebb versenyzést" – mondta Wolff.

Az F1 vezetői már korábban elkezdtek tárgyalni és vitázni a szabályokról, technikai, pénzügyi, sportszakmai szempontból is változtatni szeretnének. Több pilóta szerint már túlbonyolítottak a szabályok, és így nem is élvezetes a versenyzés. 

„Én a kemény verseny mellett vagyok. Ennek tükröződnie kellene a szabályokban, és akkor más döntések is születnek" – mondta Wolff.

„Azt gondolom, hogy a pilóták high-tech gépekben ülő gladiátorok, és az akarjuk, hogy küzdjenek meg a pályán. De az nem triviális, hogy megtaláljuk a választóvonalat a kemény versenyzés és a dodzsemezés között. És akkor ott van a biztonsági kérdés: milyen keményen vezethetnek" – érzékeltette a kérdés nehézségét a Mercedes-főnök.