Hamilton pályacsúccsal vitte a francia pole-t, Vettelt két McLaren is megverte

2019-06-22T141418Z 806816938 RC16080C4830 RTRMADP 3 MOTOR-F1-FRA
2019.06.22. 16:04
A Francia Nagydíjon is folytatódott a Mercedes a szabadedzéseken mutatott dominanciája, Lewis Hamilton pedig vissza tudott vágni a két edzésen is leggyorsabb csapattársnak, Valtteri Bottasnak, akit a Paul Ricard pálya csúcsát kétszer is megdöntve előzött meg. Ezzel Lewis Hamiltoné lett a pole pozíció a vásárnapi versenyre.

Az időmérő első harmadában Cherles Leclerc még bírta a Mercedesek tempóját, a monacói pilóta 1 tizeden belül volt a Ferrarival Bottas és Hamilton mögött, a Q2-től viszont elléptek a Mercik. Az első harmad legizgalmasabb pillanata az volt, amikor a célegyenes végén túlságosan lelassító Daniel Ricciardo miatt Kimi Räikkönen a pályán kívülre került, majd onnan nem ideális szögben ért vissza Romain Grosjean elé. Az ügy kivizsgálását az időmérő utánra halasztották a versenybírók.

A Q2 komolyabb meglepetés nélkül ment le, egyedül Nico Hülkenberg bosszankodhatott, akinek a Renault-val esélye lett volna a top 10-es rajthelyre.

Az időmérő utolsó harmadában Lewis Hamilton azonnal pályacsúccsal nyitott, 1:28,448-ra javította saját tavalyi rekordját, majd második próbálkozásra 1:28,319-cel még tovább gyorsult a címvédő. Mögötte Bottasé lett a második rajthely, a második sorba pedig Charles Leclerc és Max Verstapen kerültek,

Sebastian Vettel nagy meglepetésre csak a 7. helyről indulhat majd,

őt két a McLaren is megelőzte. Sőt, Lando Norris csak 9 ezredre volt a negyedik helyen záró Max Verstappentől, tehát a McLarenek közelebb voltak a 2. második sorhoz, mint Vettel hozzájuk.

Vettel az első mért köre alatt megcsúszott, így azt be sem fejezte, másodikra pedig nem igazán tudott jó kört összerakni, 1,5 másodperccel zárt Lewis Hamilton mögött technikai hiba miatt, a váltóval volt valami gond a Ferrariban.

Hamilton az időmérő után a többi pilóta által említett szél kapcsán elmondta, hogy megnehezítette az amúgy sem könnyű dolgukat, ez ugyanis az egyik legnehezebb pálya, de örül, hogy sikerült a legtöbbet kihoznia az autóból. Bottas a csapattárs Hamiltonnal való rettentő szoros harcát emelte ki, amiben az időmérőn ugyan alulmaradt, a futamon nagyon sok helyük lesz majd rendezni a sorokat az első kanyarig, mondta a finn.

(Borítókép: Lewis Hamilton 2019. június 22-én. Fotó: Vincent Kessler / Reuters)