Hamiltont 3 rajthelyre büntették, de csak 2-t kell letöltenie

2019.06.30. 08:08

Lewis Hamilton feltartotta az Osztrák Nagydíj időmérőjén Kimi Räikkönent (rögtön az időmérőt összefoglaló videó elején), emiatt a második helyre kvalifikáló világbajnok három rajthelyes büntetést kap. Az FIA furcsa, a büntetések kiosztására vonatkozó szabálya miatt ebben az esetben borul a matek, 

és 3+2 az FIA rendszerében 4-et ad ki.

Mondjuk, illetve az angolul beszélőknek mutatjuk is, hogyan jöhet ez össze.

Az időmérő végére összesen hat pilótának volt rajtbüntetése:

  • a 2. rajtkockát megszerző Lewis Hamiltont három helyre büntették a feltartás miatt,
  • az 5. Kevin Magnussen váltócsere miatt kapott 5 helyet,
  • a 12. Nico Hülkenberg motorkomponens cseréje miatt kapott szintén 5 helyes büntetést,
  • a 13. Alex Albon és a 15. Carlos Sainz több motorkomponens cseréje miatt a mezőny végére került,
  • a 19. George Russel pedig háromhelyes büntetést kapott Danyiil Kvjat időmérős feltartása miatt.

A matek viszont pont a sokszori büntetés, illetve az FIA speciális módszere miatt nem mindenhol jön ki. Az egész világossá válik Lewis Hamilton esetét vizsgálva.

Hamilton a 2. helyről logikus módon az 5. helyre került volna vissza a rajtrácson a három rajthelyes büntetéssel. Csakhogy az ötödik helyen végző Magnussen is kapott büntetést, neki a 10. helyig kellett visszacsúsznia. Az FIA rendszere pedig nem azt mondja, hogy Hamiltonnak mindenképp az 5. helyről kell így rajtolnia, hanem azt, hogy előbb az eredeti rajtrácson kiosztanak minden büntetést, majd az első helytől kezdve elkezdik feltölteni a helyeket.

Vagyis az a helyzet állt elő, hogy Hamilton neve ugyan bekerül a Magnussen büntetése miatt megüresedő 5. rajtkockára, ám mivel Hamilton maga kiesett a második helyről, a világbajnok saját büntetéséből profitált egy helyet – a ferraris Charles Leclerc első helye változatlan, Max Verstappen megkapta Hamilton második helyét, Valtteri Bottas is feljött a harmadik helyre, majd Hamilton jött az 5. helyett a 4. helyen, hiszen előle kiesett saját maga és Magnussen is.

Ugyanezt mutatja be az F1-magyarázó videókat készítő Chain Bear is.

Ez a rendszer eredményezheti azt is, hogy a hat büntetés miatt a 20 fős mezőnyből csak ketten kezdik ugyanott a futamot, mint ahol az időmérőt zárták: az első Leclerc, illetve a 11. Romain Grosjean a Haasszal.

Az alaposan megkavart rajtsorrendű Osztrák Nagydíj 15.10-kor rajtol.