Hamilton 80. győzelme a briliáns Brit GP-n

GettyImages-1155569252
2019.07.14. 17:48

Fantasztikus futam volt Silverstone-ban vasárnap, amely a rajttól a célig tartogatott meglepetéseket.

A start volt a legsimább pillanat, az első három eljött az első három helyen, Bottas megőrizte a vezetést Hamilton és Leclerc előtt.

Hamilton óriási nyomás alatt tartotta a vezető finnt, és a negyedik körtől indult az igazi show.

  • Hamilton megelőzte Bottast, de Bottas szinte azonnal vissza tudta előzni
  • Pierre Gasly az ötödik helyért megelőzte Vettelt
  • A kerékcserénél Verstappen a depóban előzte meg Leclerc-t
  • Leclerc aztán a pályán hamar visszavette a harmadik helyet a hollandtól, és óriási védekezést mutatott be, hogy meg is tartsa a pozícióját

A 21. körben fordult nagyot a verseny, amikor Antonio Giovinazzi Alfája a kavicságyba csúszott, és beküldték a biztonsági kocsit. Bottas ekkor már túl volt a kerékcseréjén, Hamilton az élen viszont nem, így a biztonsági fázis alatt "büntetlenül" tudhatta le a cseréjét, és megtartotta az első helyet.

Leclerc veszített nagyot, a Ferrari ugyanis Vettelt azonnal kihozta, de a monacóit kint hagyta még egy körre, nem vállalták be az olaszok a dupla cserét ugyanabban a körben, ami elég nagy taktikai hiba volt - sokadszor is saját fiatal pilótájukat sújtották. A hatodik helyre esett vissza Leclerc.

Az újraindulásnál Hamilton, Bottas, Vettel, Gasly, Verstappen, Leclerc volt a sorrend, mindenki kemény gumin, kivétel Bottast, aki közepes helyett közepest kapott a cseréjénél, így biztos volt, hogy ki kell jönnie még egyszer.

A Verstappen-Leclerc-csata folytatódott, de a holland aztán ellépett, és csapattársa, Gasly átadta neki a negyedik helyet. Ment Vettel Ferrarija után a Red Bull, Gaslyt pedig a 36. körben Leclerc szenzációsan, a külső íven előzte meg.

Két körrel később jött a verseny legdrámaibb pillanata:

Verstappen megelőzte Vettelt, de a visszatámadásnál a Ferrari hátulról kiütötte a Red Bullt.

Nagy ütközés volt, mindketten mélyen becsúsztak a kavicságyba, de vissza tudtak jönni a pályára. Vettel húzta a rövidebbet, orrkúpcserére kényszerült, Verstappen viszont csak az ötödik helyig esett vissza, Leclerc és Gasly tudott csak elékerülni. Vettel kapott még 10 másodperc büntetést is, egyértelműen ő hibázott. Utolsónak, a 17. helyre esett vissza e nélkül is.

Hamilton eközben kétmásodperces előnnyel száguldott a győzelemért, semmi nem veszélyeztette az első helyét, mivel biztos volt, hogy Bottasnak még kereket kell cserélnie. Ennek ellenére a 45. körben,

hét körrel a vége előtt mégis gumicserére hívták a világbajnokot, ám ő nem ment ki.

A 46.-ban vitték ki Bottast, így Hamilton több mint 20 másodperc előnyhöz jutott. 80. futamgyőzelmébe azért még egy csavart vitt: az utolsó körben a viseltes kemény gumikon is összehozta a nagydíj leggyorsabb körét - bizonyítva, hogy valóban semmi szükség nem lett volna arra a megtagadott kerékcserére.

Ezzel +1 pontot is kasszírozott, amivel 39 pontra növelte előnyét a világbajnokságban a másodikként befutó Bottas előtt. Leclerc a megérdemelt harmadik helyen végzett, Gasly idei magasan legjobb versenyével negyedik, Verstappen ötödik lett.

Vettel a leintés után a parc fermében azonnal Verstappenhez ment, és bocsánatot kért.

A dobogón Hamilton nagyon megünnepelte hatodik Brit GP-győzelmét, amivel rekordot állított fel, ennyiszer még senki nem nyerte meg ezt a versenyt. A Mercedes 2000 alkalmazottjának ajánlotta a sikerét, azt mondta, nélkülük nem lenne itt, és dicsérte a több mint 140 ezres közönséget is. A három nap alatt 351 ezren mentek ki Silverstone-ba.

Hamiltonnak ez már az idei hetedik futamgyőzelme volt, tíz GP-nél járunk, kettőt nyert Bottas, egyet Verstappen, a Ferrari még mindig siker nélkül áll.

Két hét múlva jön a Német Nagydíj, egy héttel utána a magyar.