Több fotóst is megloptak a Magyar Nagydíj alatt a Hungaroringen

2019.08.06. 11:51 Módosítva: 2019.08.06. 16:35

Három nagy értékű objektívnek is lába kelt a hétvégén a Hungaroringen tartott Forma-1-es Magyar Nagydíj alatt a fotósoknak fenntartott szobából – írta Völgyi Attila fotóriporter bejegyzésére hivatkozva a 444.

A lopásról egy magyar fotós számolt be Facebook-oldalán, akinek két objektívje is eltűnt az utolsó napon, később azonban kiderült, hogy a Getty Images fotósának teleobjektívje is köddé vált. Völgyi azt írta, a Magyar Nagydíjakról eddig még nem hallott hasonló incidensről, és a Hungaroring sajtóosztálya sem tud róla, hogy hasonló történt volna korábban a magyar pályán.

A motorsport körökben dolgozók ugyanakkor sorra mondják a hasonló történeteket a külföldi futamokról, főleg Barcelonában és Monzában jellemző, hogy eltűnnek objektívek és fényképezőgépek. Az Index fotórovatának vezetője szerint egyébként minden olyan eseményen gyakori az ilyesmi, ahol sok a fotós, főleg az utolsó napon kell nagyon figyelni.

A 444 úgy tudja, hogy a teremhez vezető biztonsági kaput már a futam közben elbontották, és a belépést biztonsági őrök ellenőrizték, az érintett fotós bejegyzéséből pedig úgy tűnik, hogy a helyszínen nem voltak kamerák. A rendőrség az üggyel kapcsolatban annyit közölt, hogy az esettel összefüggésben a Gödöllői Rendőrkapitányságon indult nyomozás lopás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben, ennél bővebb tájékoztatást viszont jelenleg nem kívánnak adni.

Az eset miatt kerestük a Hungaroringet, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés:

Az üggyel kapcsolatban a Hungaroring is megszólalt: mint írták, a versenyt követő sajtótájékoztató után a fotós teremben dolgozó kollégáik rögtön tájékoztatták őket arról, hogy eltűnt három objektív a fotós teremből. Ezt követően azonnal felvették a kapcsolatot a rendőrséggel, és a biztonsági szolgálattal, majd egy média-központos kollégájuk a főbejáratnál lévő rendőrségi táborba kísérte a két érintett fotóst, akik megtették a hivatalos feljelentést, a rendőrség pedig nyomozást indított.

A Hungaroring zárható szekrényeket biztosít a fotósoknak értéktárgyaik elzárására, ezt külön biztonsági őrrel őriztetjük – és őriztettük most is. Ezek a szekrények a fotós teremben vannak elhelyezve, de az említett objektívek az asztalokról tűntek el, miután a FOM leszerelte a biztonsági kapukat a verseny leintése után. Ez egy bevett protokoll, minden versenyen így járnak el.

– írták válaszukban, hozzátéve, hogy ettől függetlenül a biztonsági őrök, mind a külföldi promóter, mind a Hungaroring oldaláról a helyükön maradtak egészen éjfélig, vagyis zárásig. A belépőket továbbra is ellenőrizték a médiacenterbe és a fotós terembe való belépéskor, a biztonsági szolgálat ugyanakkor a szabadon hagyott tárgyakért nem felelős.

Ők is kiemelték, hogy más versenyhelyszíneken történt már lopás, a Hungaroringen viszont még sohasem fordult elő ilyesmi. Mint írták, sajnálják a történteket, és további biztonsági intézkedéseket tesznek majd annak érdekében, hogy ez többet ne fordulhasson elő.