Japán Nagydíj: Vettel pályacsúccsal nyerte az időmérőt, Hamilton csak a 4.

2019.10.13. 04:22

Gond nélkül elindult a Japán Nagydíj vasárnapra halasztott időmérője – a Japán többi területén halált is okozó Hagibisz tájfun nem hátráltatta tovább a Forma-1 programját azok után, hogy a veszély miatt inkább törölték a teljes szombati programot.

Az időmérő viszont nem ment le zavartalanul, alig kezdődött meg a Q1, és Robert Kubica máris odaverte a Williamst a célegyenes elején, miután a külső íven lesodródott a fűre, és a korlátnak sodródott autójával. A Williamsre nagy munka vár, hogy az időmérő után órával (magyar idő szerint 7.10-kor) induló futamig helyre hozzák a kocsit.

Kubica balesete a 2019-es Japán Nagydíj időmérőjének elején

Négy perc telt el az újraindítás után, amikor Kevin Magnussen majdnem ugyanott csúszott ki, ahol Kubica – a Haas valamivel előbb pördült meg, és csapódott a gumifalnak, de a dán pilótának mázlija volt, a motor járva maradt, és bár az elején és a hátulján is nagy károkkal, de vissza tudta vinni a kocsit a garázsba, hogy megkezdhessék a szerelést rajta.

A két korai piros zászló miatt a folytatásban szinte végig elég nagy volt a forgalom a pályán. A Q1-et végül Charles Leclerc (Ferrari) zárta az élen, a két balesetező pilóta mellett pedig George Russell, Sergio Pérez és meglepetésre Daniel Ricciardo estek ki. A Q2-ben gondba került az ausztrál csapattársa, Nico Hülkenberg is, akinél hidraulikai problémák léptek fel a Renault-ban, így csak a 14. helyet szerezte meg.

A Q3-ban aztán a pénteken és az időmérő elején is altató Ferrarik odatették magukat, Sebastian Vettel pályacsúccsal ugrott az élre, őt Leclerc, majd a két Mercedes, a két Red Bull és a két McLaren követte a Q3 első mért körei után. A folytatásban a Mercedes valamivel közelebb került, de

Vettel verhetetlen volt a futam előtti órákban, és saját idején tovább javítva 1:27,064-es pályacsúccsal nyerte az időmérőt.

Vettel mellől Leclerc indulhat majd, Hamilton viszont csak a 4. rajthelyet szerezte meg. Érdekes módon a Red Bull két pilótája, Max Verstappen és Alexander Albon ezredre azonos időt autózott, de kettejük közül Verstappen rajtolhat majd előbbről, az 5. helyről.

A Japán Nagydíj magyar idő szerint 7.10-kor rajtol.