A koronavírus miatt nem jön 2021-ben az F1 új korszaka

2020.03.19. 16:22

A futamok halasztása mellett komolyabb, hosszú távú következménye is van a Forma-1-re nézve a koronavírusnak: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) csütörtöki bejelentése szerint 2021 helyett csak egy évvel később, 2022-ben lépnek életbe az új technikai szabályok, így egy évet csúszik az F1 korszakváltása.

A közlemény szerint a döntést az F1 vezetősége, az FIA és a tíz csapat egyhangúlag hozta meg, vagyis 2021-re is változatlan szabályok szerint készülhetnek majd a bizonytalan helyzetben.

A pénzügyi szabályok viszont már 2021-től életbe lépnek, vagyis idén meg kell tanulnia spórolni a csapatoknak, hiszen bevezetik a költségplafont. Korábban felmerült, hogy esetleg a pénzesebb csapatok a 2020-as büdzsé kárára előbb megkezdhetik majd a teljesen új rendszerű autók építését, így viszont 2021-ben mindenki nulláról, megkötött kézzel indul majd.

Júniusig csúszik az F1-rajt

Csütörtökön három újabb Forma-1-es nagydíjat elhalasztott a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), így hivatalossá vált a korábbi sajtóhír, miszerint

júniusig, az Azeri Nagydíjig biztosan nem tud elkezdődni az idei szezon.

A Forma-1 miatt felújított és részben átalakított, az F1-be újra rendes, érzékelhetően döntött kanyarokat hozó zandvoorti pályán május 3-án lett volna a Holland Nagydíj, ezt egy héttel később, május 10-én követte volna a Spanyol GP, majd május 24-én versenyzett volna a mezőny Monacóban. Utóbbi versenyhelyszín az egyetlen, ami nem fizet azért, hogy versenyt rendezhessen, így a későbbi pótlásokból szinte biztosan kimarad majd Monaco, hiszen velük nem veszít semmi az F1 vezetősége.

Az FIA közleménye szerint a koronavírus miatt folyamatosan változó helyzet miatt kellett lépniük, hogy biztosítsák a nézők és F1-csapatok biztonságát és egészségét, ami fő prioritást jelent a szervezetnek. Egyúttal folyamatosan dolgoznak a lehetséges pótláson, ami leginkább az időm múlik majd.

Az FIA korábban a Kínai Nagydíj elhalasztásával kezdte a koronavírus elleni intézkedéseket, majd az utolsó utáni pillanatban fújták le az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat, miután a McLaren visszalépett az egyik csapattag koronavírusos megbetegedése miatt, a többi csapat pedig szavazás után kérte, hogy inkább ne legyen verseny. Utána a Bahreini és a Vietnámi Nagydíjakat is elhalasztották, ebbe a sorba állt most be még három verseny.

A korábbi forgatókönyv szerint a nyári szünetből vennének el, illetve átalakítanák a szezon végét is. Előbbit már meg is lépte a héten az FIA, a nyári leállást, amikor egyik csapat sem dolgozhat semmin, tavaszra hozták előre.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!