Duplán kihívás lesz az ismeretlen imolai pálya az F1-es mezőnynek

2020.08.04. 13:43

Július végén jelentették be, hogy 2006 után újra Forma-1-es versenyt rendeznek Imolában, a legendás olaszországi pálya a koronavírus-járvány miatt kieső helyszínek helyére ugrik be. Az Emilia Romagna Nagydíj fantázianéven futó versenyt november 1-én rendezik. 

Az F1 hivatalos honlapján újabb részleteket hoztak nyilvánosságra az imolai versenyről. A pálya nemcsak azért jelent majd kihívást a pilótáknak, mert nem mentek még rajta éles körülmények között, hanem azért is, mert a megszokott három helyett csupán egyetlen szabadedzést tartanak majd.

Azaz mindössze 90 percük lesz arra a pilótáknak, hogy ráérezzenek a pályára és megtalálják a tökéletes beállításokat. 

A jelenlegi mezőnyből csak Kimi Räikkönen versenyzett Imolában, Lewis Hamilton egy évvel később érkezett az F1-be. Az Alfa Romeo 40 éves pilótája 5. lett a McLarennel a 2006-os futamon, ami akkor a San Marinó-i Nagydíj nevet viselte. Azt a versenyt a hétszeres világbajnok Michael Schumacher nyerte a Ferrarival a renault-s Fernando Alonso előtt, a harmadik helyre Räikkönen csapattársa, Juan-Pablo Montoya futott be.

Az első és egyetlen szabadedzést helyi idő szerint szombaton 10 órakor tartják, az időmérőre 14 órakor kerül sor. Valószínűleg azért rövidítették le az imolai versenyhétvégét, mert egy héttel korábban Portugáliában versenyzik a mezőny, és túlságosan megterhelő lenne a csapatoknak, ha öt nap múlva már szabadedzésen kéne részt venniük. 

Az idei csonka versenynaptárban 13 futam szerepel eddig, Imola mellett Mugello, a Nürnburgring és a portugáliai Porimao került be utólag. A Nürburgringen 2013-ban rendeztek utoljára F1-futamot, a portimaói Algarve versenypályán eddig csak teszten futottak F1-kocsik.

Az eddig bejelentett versenynaptár:

  • 70. Évforduló Nagydíj, Silverstone - augusztus 7-9.
  • Spanyol Nagydíj, Catalunya - augusztus 14-16.
  • Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps- augusztus 28-30.
  • Olasz Nagydíj, Monza - szeptember 4-6. 
  • Toszkán Nagydíj, Mugello - szeptember 11-13.
  • Orosz Nagydíj - szeptember 25-27.
  • Eifel Nagydíj, Nürburgring - október 9-11.
  • Portugál Nagydíj, Porimao - október 23-25.
  • Emilia Romagna Nagydíj, Imola - október 31.-november 1.

A következő hetekben még újabb dátumokat és helyszíneket jelenthetnek be, a Forma-1 idén 15-18 futammal számol. A világbajnokságból eddig négy futam ment le, a bajnokságot Lewis Hamilton vezeti 88 ponttal, őt Valtteri Bottas követi 58-cal, a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen áll a harmadik helyen 52 ponttal.