Verstappen verseny nélkül nyerte a Belga Nagydíjat

Download
2021.08.29. 18:52
Négyhetes szünet után tért vissza a száguldó cirkusz, a Formula–1-es világbajnokság mezőnye a legutóbbi, augusztus 1-i Magyar Nagydíjat követően a belga Spa-Francorchampsba látogatott. A naptári év 12. versenyén azonban közbeszólt az időjárás, a szakadó eső és a pályán uralkodó irreális körülmények miatt mindössze két kört tett meg a mezőny a biztonsági autó mögött, így a szombati időmérő végeredménye döntött.

Az időjárás már a szombati időmérőre is rányomta a bélyegét, amelyből leginkább a Williams profitált, hiszen az esős beállításoknak köszönhetően George Russel a második (!) helyre kvalifikálta magát Max Verstappen mögött. A világbajnoki pontverseny éllovasa, Lewis Hamilton a harmadik helyről rajtolhatott. Amelyre azonban a hétszeres világbajnoknak és vetélytársainak is rengeteget kellett várnia a heves esőzés miatt.

Akkora víz volt a pályán, hogy Sergio Pérez például már a kivezető körön összetörte az autóját, így a Red Bull pilótájának már azelőtt véget ért a Belga Nagydíj, mielőtt elkezdődött volna...

15.25-kor a Safety Car mögött indult el a mezőny, néhány megtett kör után azonban Bernd Maylander a kaotikus és irreális körülmények miatt visszavitte a versenyzőket a bokszutcába, tovább csúszott tehát a kezdés. Közben a Red Bull a versenybírókkal egyeztetett, hogy Pérez részt vehet-e a versenyen, hiszen a balesete a rajt előtt történt. Végül Michael Masi versenyigazgató engedélyezte a mexikói pilótának, hogy az újjáépített autóval részt vegyen a versenyen. Csakhogy az idő telt, az eső továbbra is szakadt, így senki nem tudta, mi lesz a futam sorsa.

17.00-kor – tehát két órával a az eredetileg tervezett rajt után – még mindenki a bokszban rostokolt, így felerősödtek a hangok, hogy holnapra halasztják a versenyt. További 60 perc bizonytalanság után aztán megjelent a hivatalos felirat: 

18.17-kor veszi kezdetét a Belga Nagydíj!

A szabályok értelmében két teljesített kör után, de a teljes versenytáv 75 %-ánál kevesebbet teljesítve a megszerezhető pontok felét osztják ki, erre volt tehát kilátás. Főleg, hogy egy egyórás visszaszámláló is kikerült a képernyőre, amely a verseny végét jelezte.

A két kör megvolt, természetesen a Safety car mögött, majd ismét jött a piros zászló és a szokásos koreográfia: mindenki a bokszutcába!

Természetesen a rajtsorrend nem változott, így Verstappen, Russel, Hamilton, Ricciardo, Vettel, Gasly, Ocon Leclerc, Latifi és Sainz volt az első 10 sorrendje.

És ez lett a végeredmény is, miután a versenyigazgató Masi nem sokkal később bejelentette: nem várnak tovább, véget vetnek a „szenvedésnek”.

Jövő héten a Holland Nagydíjjal folytatódik a világbajnokság, remélhetőleg ott már versenyt is láthatunk...

(Borítókép: Stephanie Lecocq / AFP)