Hamilton: Rossz döntés született, de a pénz beszél…

hamilton
2021.08.30. 10:56
A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton szerint rossz döntés született vasárnap a Belga Nagydíjon, a Mercedes brit pilótája szerint ugyanakkor a pénz beszél a Formula–1-ben.

Mint ismert, Spa-Francorchampsban versenyzéshez irreális időjárási körülmények uralkodtak vasárnapra, és bár a döntéshozók igyekeztek minél tovább kivárni, hogy megrendezhessék a versenyt, végül a biztonsági autó mögött megtett két kör után lefújták a futamot – ez a két kör volt a feltétele annak, hogy legalább a pontok felét ki lehessen osztani, és hivatalos végeredménye legyen a „körözgetésnek”. 

A folyamatosan ömlő esőben a pilóták olyan vízpermetet húztak maguk mögött, hogy az őket követők gyakorlatilag vakon vezettek, így pedig rendkívül balesetveszélyes lett volna elengedni a mezőnyt.

Ennek következtében gyakorlatilag az időmérő edzés sorrendjében végeztek a pilóták (Sergio Pérez kicsúszott a rajthoz felállás előtt, Valtteri Bottas pedig büntetés miatt került hátrébb a sorrendben a kvalifikáción elért eredményéhez képest), így Max Verstappen verseny nélkül nyerte meg a Belga Nagydíjat.

Hamilton a harmadik lett, előnye három pontra csökkent összesítésben – igaz, így még mindig jobban járt, mint ha teljes pontokat osztottak volna, és úgy nyer a Red Bull hollandja.

A brit a közösségi médiás felületein a várakozás közben maga is arról számolt be, hogy túl veszélyes lenne elindítani a futamot, mindenki egészségét kockáztatnák ezzel.

A leintést követően a Sky Sportsnak arról beszélt, hogy együttérez a szurkolókkal, akiket megfosztottak egy versenytől, és akiknek visszajárna a pénzük.

A Mercedes pilótája szerint rossz döntés volt, hogy csak azért küldték ki őket két körre a biztonsági autó mögött, hogy hivatalosan is eredményt hirdethessenek. Arról is faggatták, mi a véleménye a két megtett kör miatt kiosztott fél pontokról.

A pénz beszél, szó szerint. Két körből állt a verseny, csak a pénzről szólt. Így mindenki a pénzéhez jut, és úgy vélem, hogy a szurkolóknak is vissza kellene kapniuk, mert nem azért jöttek ide, hogy ezt lássák. Kár, hogy nem tudunk hétfőn versenyezni. Szeretem ezt a pályát, sajnálom, hogy erre nincs lehetőség, ez nem volt verseny.

Arra a brit sem látott esélyt, hogy erre valójában sor kerülhessen vasárnap.

Öt méterre sem lehetett ellátni, a kocsik eltűntek a vízpermetben

– mondta Hamilton, majd sajnálatát fejezte ki, mert úgy véli, hogy remek versenyre kerülhetett volna sor, ha nem esik ilyen intenzíven az eső.

Nem csak a brit volt elégedetlen a döntéssel, a top 10-be be nem kerülő pilóták közül Fernando Alonso sokkolónak nevezte, hogy pontokat osztottak a futamra, és Lando Norris sem értett egyet azzal, hogy a biztonsági autó mögött megtett körök után igazságos lenne a döntés.

Szörnyű nap volt mindenki számára. Olyan volt egy kicsit, mint egy korai karácsony, mert néhány ember ajándékot kapott ma. Nem versenyeztünk, mégis megkapták a helyezésüket és a pontokat, ami sokkoló. Én a 11. helyen voltam, egy pozícióra a pontszerzéstől, de nem volt esélyem ezért küzdeni, ők pedig megkapták

– elégedetlenkedett a kétszeres világbajnok spanyol.

(Borítókép: Joe Portlock – Formula–1/Formula–1 via Getty Images)