Bottas szárnyalt ma, ő nyerte a sprintfutamot Monzában

sprint
2021.09.11. 17:14
Valtteri Bottas uralta a tempót Monzában a sprintfutamon, de hiába végzett az első helyen, büntetése miatt csak az utolsó pozícióból indulhat a vasárnapi futamon. Max Verstappen a második helyen, Daniel Ricciardo a harmadik helyen végzett, a címvédő Lewis Hamilton az elrontott rajtja után csak az ötödik pozíciót szerezte meg.

Az F1 mezőnye a Ferrari hazájába, Olaszországba érkezett. Monzában eddig azonban nem az előző, zandvoorti versenyhétvégén látott Verstappen-dominancia uralkodik, a pénteki időmérő alapján úgy tűnt, ezen a hétvégén a Mercedes kerülhet ismét fölénybe, illetve a McLarenre, kiemelten Lando Norrisra szintén érdemes lesz figyelnünk.

A hétvége gigabejelentései között szerepel Valtteri Bottas Alfa Romeó-s szerződtetése, ezzel együtt George Russell érkezése a Mercedes kötelékébe. Már bizonyos, hogy a Williams Alexander Albon visszatérését is megtámogatja jövőre.

A pszichológiai hadviselés működik, ugyanis Valtteri Bottas a pénteki időmérőn pole-t érő kört autózott, így ő a brit vb-címvédő előtt kezdhette meg az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) által idén tesztjelleggel Monzában is bevetésre kerülő sprintkvalifikációt, más néven sprintfutamot. A két Mercedes mögül a világbajnokság vezetését Zandvoortban visszaszerző Max Verstappen indulhatott, majd a két McLaren Norris-Ricciardo sorrendben kezdhette meg a száguldást a „sebesség templomának” nevezett monzai aszfaltcsíkon.

A szombati második szabadedzésen Carlos Sainz az utóbbi hétvégékhez hasonlóan ismét összetörte a Ferrariját.

A szerelők azonban helyre tudták állítani a sprintfutamra a spanyol autóját, így az olasz közönség örömére Sainz is rajthoz állhatott a mai 18 körös sprintkvalifikáción.

A Mercedes délelőtt is erős tempót mutatott, Lewis Hamilton nyerte a második gyakorlást csapattársa, Valtteri Bottas előtt, mögöttük Max Verstappen végzett.

Kimi Räikkönen Monzában sem állhat rajthoz pozitív koronavírustesztje miatt. A finnt ezen a hétvégén is Robert Kubica helyettesíti az Alfa Romeóban, aki az igen előkelő hatodik helyen végzett a szombati második szabadedzésen, csapattársa, Antonio Giovinazzi előtt. Kubica két versenyhétvégés teljesítménye biztató a hétvégi pontszerzést illetően.

Sprintfutam

A tét a holnapi, 53 körös Olasz Nagydíj rajtrácsának felállása, illetve az első három helyezettnek járó 3-2-1 pontok sorsa volt. A sprintkvalifikáció kockázatos, a holnapi főfutam sorsát nagyban befolyásolja. A lágy keverékeket a 3-4. helyről induló McLarenek rögtön bevállalták. Az élmenők a közepes keverékeken kezdték meg a 18 körös hajszát.

A rajtnál Valtteri Bottas szépen jött el, Lewis Hamilton beragadt a második helyen, és értékes pozíciókat vesztett, Ricciardo is parádés rajtot fogott, feljött a harmadik helyre. Pierre Gasly volt a rajt vesztese, Daniel Ricciardóval ért össze, az első szárnyának leszakadása miatt a gumifalba csapódott. A biztonsági autó a pályára hajtott a helyreállítási munkálatok idejére.

A negyedik körben az SC kiállása után Valtteri Bottas jól indított, Verstappen gyorsan egy másodpercen kívülre került a finn pilótához képest. Ricciardo és Norris megtartotta a 3-4. pozícióját. Lewis Hamilton az ötödik helyről kezdhette meg a felzárkózást a pontokért és a főfutam jobb rajtpozíciójáért.

A brit hétszeres világbajnok a nyolcadik körben már DRS-távolságon belülre került Lando Norrishoz képest. De Norris kemény dió volt Hamilton számára, előzési pozícióba nem tudott kerülni. Hamilton egyetlen esélye a McLarenen lévő lágy keverékek kifáradása volt.

Sergio Pérez a 10. körben szabálytalanul előzte meg Lance Strollt, így csapata a pozíció visszaadására kérte. Egy körrel később a mexikói már szabályos előzéssel vette át a kilencedik helyet tőle. Az FIA az esetet vizsgálni kezdte, de nem lett következménye az incidensnek.

Antonio Giovinazzi teljesítménye felfelé ível. A nyolcadik pozícióját körökön keresztül szépen tartotta Sergio Pérezzel szemben.

Bottas diktálta ma a tempót a sprintkvalifikáción.

A finn pilóta szárnyal a hétvégén, holnap a főfutamon motorcsere miatt azonban csak az utolsó pozícióból vághat neki az Olasz Nagydíjnak, Max Verstappen holnap így az első helyről, Daniel Ricciardo a második, Lando Norris a harmadik pozícióból vághat neki a száguldásnak. A 3-2-1 pont így Bottas-Verstappen-Ricciardo zsebében landolt.

A sprintfutam utáni interjúk

Bottas:

Rég voltam már első, sajnos a mezőny végéről rajtolok holnap, de a tempónk, az megvan. Várom a holnapi csatát, most azonban a győzelemnek örülök.

Verstappen:

Nagyon jó érzés itt lenni, ennyi olasz szurkólót látni, elképesztő szenvedély van bennük. Jól sikerült a rajtom, sőt a pole-ból indulhatok holnap. Érdekes csatára van kilátás holnap. Nem aggódom amiatt, hogy a Mercedes fölényben lesz holnap, én mindent beleadok majd.

Ricciardo:

Régóta nem voltam ilyen helyzetben, jó érzés itt állni most. Első sorból rajtolhatok Valtteri büntetése miatt, nagyon boldog vagyok. Teljes támadó üzemmódba kapcsolok majd. Várom a holnapot.

A hétvége programja vasárnap a 15.00-kor rajtoló főfutammal zárul.

(Borítókép: Lars Baron / Getty Images)

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.