Ez a bajnoki címbe kerülhet: Verstappen a végén tört autót az időmérőn

000 9TZ224
2021.12.04. 19:19
Max Verstappen pole pozíciót érő körön volt, de az időmérő edzés harmadik szakaszában a falhoz csapta a Red Bullt, így Lewis Hamilton indulhat az első helyről Szaúd-Arábiában csapattársa, Valtteri Bottas elől.

Két futam és kiderül, hogy hívják 2021 Formula–1-es világbajnokát. A történelemkönyvekbe vagy a címvédő és az utóbbi futamokat egyértelműen uraló, Lewis Hamilton neve kerül (összességében rekordot jelentő, nyolcadik alkalommal) vagy pedig a holland trónkövetelőé, az idei évet szinte végig vezető, Max Verstappené.

A kérdés továbbra is nyitott, s talán a válaszhoz a most debütáló szaúdi helyszín, Dzsidda vihet majd közelebb. A pénteki napon minimális Mercedes-előny rajzolódott ki, Hamilton mind a két gyakorláson a leggyorsabb volt, de Verstappen nem volt messze a Mercedestől. A Szaúdi Nagydíj helyszíne egy roppant gyors, de emellett igen szűk pálya, ahol könnyű hibázni. Ezt Charles Leclerc mutatta meg, aki rommá törte a Ferrarit a második szabadedzésen pénteken.

A szombati harmadik tréninget Max Verstappen nyerte meg, így izgalmas időmérőre volt kilátás.

Q1

Az élen Verstappen nyitott 1.28.659-el, de Hamilton is remek körön volt és 193 ezreddel átvette a vezetést. A címvédő mögé Lando Norris és Daniel Ricciardo zárkózott fel, végre mutatott valamit a McLaren is, sőt Carlos Sainz 1.28.330-cal tovább javította az aktuális etalont a Ferrarival. Folyamatosan gumizódott a pálya, ezért a versenyzők egymásnak adták a kilincset az első helyen, Verstappen, Hamilton, Sainz és Bottas után Sergio Pérez is vezette az időmérőt, végül a mexikói maradt is az élen, míg a Mercedesnél meleg pillanatok következtek, ugyanis Bottas alig tudott visszatérni a bokszba, technikai gond lépett fel a finn autójában. A kiesők sorrendje Latifi, Vettel, Stroll, Schumacher és Mazepin volt.

Q2

Sok autó besárgult (na nem az irigységtől), hanem jött a szokásos taktikázás a gumikkal. A versenyzők a sárga oldalfalú közepes keveréken akartak továbbjutni a Q3-ba, hogy másnap az ideálisabb versenygumin kezdhessék meg a futamot. Verstappen odapörkölt és 1.27.953-mal először juttatott F1-es autót 1.28 alá. Hamilton bő nyolc tizeddel maradt el a hollandtól, csapattársának, Bottasnak átmeneti lehetett a Q1-ben tapasztalt problémája és a finn bejött Verstappen mögé. Hamilton közben rádión a tapadás hiányára panaszkodott, majd pár perccel később 115 ezredre zárkózott legfőbb riválisához. Pérez is pokolian gyors volt a másik Red Bull-lal és 1.27.946-tal átvette a vezetést, de Hamilton még jobb időt futott. Végül Ricciardo, Räikkönen, Alonso, Russell és Sainz esett ki.

Q3

Az első körén Hamilton csúnyát hibázott, de nem dobta el az autót, azonban az önbizalmának biztosan nem tett jót. Bottas 1.28.143-mal nyitott az élen, de ennél láttunk már jobb köröket is korábban. Verstappen erős tempót diktált és a közben élre álló Hamiltonnál is közel négy tizeddel jobb kört futott, pokolian gyors volt a holland. Nagy kérdés volt, hogy a címvédő tud-e tempót találni a pályán, abszolút fel volt adva a lecke a Mercedesnek. Hamilton azonban idén nem először főnixként támadt fel és 1.27.511-gyel átvette a vezetést. A holland egy tizeddel volt gyorsabb az első szektorban Hamiltonnál az utolsó körében, majd középen már bő két tizedes előnyben volt, azonban hátra volt az utolsó szektor, ahol a vb pontverseny éllovasa odacsapta a falnak az autót. Így végül Hamiltoné lett a pole Bottas előtt, míg Verstappen csak a harmadik helyről kezdheti a vasárnapi viadalt. Ez a hiba lehet, hogy a világbajnoki címbe került...

A Szaúdi Nagydíj vasárnap magyar idő szerint 18.00-kor kezdődik. Az Indexen körről körre, élőben közvetítjük a versenyt.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma    készítette.