Hajnalka
-1 °C
15 °C

Ki, mikor, miért?

2000.03.31. 08:12
Szinte mindenki, akinek egyszer sikerült egyeneset rúgni a labdába, játszott már Bicskei válogatottjában. A kapitány mindent megpróbál az előrelépés érdekében, de a nagy kapkodásnak, állandó változásoknak mindig nyögés a vége.

Az alábbiakban megpróbálom összeszedni, hogy kik kaptak lehetőséget 1998 tavaszától (Bicskei második kapitányságának kezdetétől) a magyar válogatottban. Valószínűleg nem sikerült minden játékost megtalálnom, de a java azért (remélem) szerepel.

Babos Gábor
Itthon egyeduralkodó
Babos Gábor (MTK-Hungária): A magyar bajnokságban egyeduralkodónak számít posztján, hétről-hétre megbízható teljesítményt nyújt. A válogatottban csak akkor kap lehetőséget, ha Király Gábor sérült, ekkor produkciója nem igazán meggyőző. Saját állítása szerint kinőtte a hazai pontvadászatot - nemzetközi szinten még nem bizonyított.

Bódog Tamás (SSV Ulm - Bundesliga I.): A játékos a német Oberligába igazolt annak idején, majd általános meglepetésre csapatával két év alatt feljutott a Bundedsliga I-be. Bódog stabil kezdőjátékos, többször szerepelt a forduló válogatottjában, ennek ellenére Bicskei nem kedveli (öregnek tartja - 28 éves...), eddig egyszer - a közvélemény nyomására az ausztrálok ellen - volt válogatott, s úgy tűnik rögtön kegyvesztetté is vált. Jelenleg ő a legmagasabban jegyzett magyar hátvéd.

Bukrán Gábor (Wallsall - angol Division I.): Csapatában - mely újonc az angol második vonalban - stabil játékosnak számít, Bicskei az ausztrálok ellen próbálta ki, a lengyelek ellen már fel sem merült a neve.

Dárdai Pál
Sérüléséig alapember volt
Dárdai Pál (Hertha BSC - Bundesliga I.): Sérüléséig alapember volt a válogatottban, s klubcsapatában is kezdett azzá válni. Az 1999-es év labdarúgójának választották, s nem csak ezért hiányzik a nemzeti tizenegyből, ahol helye megkérdőjelezhetetlen (a szurkolók közt is).

Dombi Tibor (DVSC): A villámgyors szélső a kezdetektől alapembernek számít, bár a lengyelek ellen nem kapott meghívót, de ez csak hirtelen klubcseréjének (az Eintracht Frankfurttól tették ki a szűrét) volt köszönhető. A bizalmat nem nagyon tudta meghálálni, Bicskei szerint mégis ő a megoldás a jobb futó posztra, bár nem tud beadni.

Dragóner Attila (Fortuna Köln - Bundesliga II.): Klubcsapatában csak mostanában számít kezdőjátékosnak, Bicskei bizalmát előtte is élvezte. A válogatottban Sebők V. játszik a posztján, de amikor lehetőséget kapott sem tudott élni vele. A válogatott keretben biztos helye van.

Egressy Gábor (MTK-Hungária): Ő a válogatott egyik nagy kérdőjele. Még klubjában sem számít alapembernek, a kapitány mégis ragaszkodik hozzá. Sokak szerint, ha nem ballábas lenne, nem lenne PNB-s játékos sem.

Erős Károly
Nem nyújtott emlékezeteset
Erős Károly (MTK-Hungária): Klubjában stabil embernek számít, a bő keretnek már többször tagja volt, bemutatkoznia viszont csak a lengyelek ellen sikerült. Nem nyújtott emlékezeteset, lehet, hogy a debütálás a búcsút is jelentette.

Fehér Csaba (Geel- belga I.): Kezdetben kirobbanthatatlan volt a válogatottból, majd egy időre elfelejtették. Amióta a belga bajnokság utolsó előttijéhez igazolt, ismét előtérbe került. Legemlékezetesebb válogatottbeli alakítása: a népstadionbeli magyar-portugálon két gólban benne volt.

Fehér Miklós (Salguerios - portugál I.): A kapitány egy ideig azt hitte, ő lesz a megoldás a center posztjára. Jelenlegi csapatában csak kölcsönben szerepel, valójában az FC Porto játékosa, de nem tudott a kezdőcsapat közelébe kerülni.

Füzi Ákos (Ferencváros): A Fradiban húzóember, a nemzeti csapatban eddig csak epizódszerepet kapott, s leginkább keménykedésével tűnt ki.

Hrutka János
Nem játszik klubjában
Halmai Gábor (MTK-Hungária): Magyar szinten kiemelkedő csapatjátékos, a válogatottban övé a szürke eminenciás szerep, s ennek általában eleget is tud tenni. Egy kis plusz kellene, valamint kevesebb szabálytalanság. A mai válogatottban helye van.

Hamar István (Beitar Jerusalem - izraeli I.): Bicskei sokáig bízott benne, hogy megtalálja a góllövőcipőjét, de a szlovákok elleni meccs óta már kevésbé hisz benne. Remekül el tudott tűnni a mezőnyben.

Herczeg Miklós (Győi ETO): A krónikus csatárhiány közepette ő is többször lehetőséget kapott, de senkit sem sikerült meggyőznie - még a kapitányt sem.

Horváth Ferenc (Racing Genk - belga I.): Azerbajdzsáni sérüléséig alapembernek számított, s ezt viszonylag jó játékkal hálálta meg. Sérülése után nem igazán találja régi önmagát, ráadásul liechtensteini "bakija" óta kegyvesztetté vált. Pedig neki legalább volt helyzete...

Hrutka János (1. FC Kaiserslautern - Bundesliga I.): A tavalyi Lautern-Bayern BL-mérkőzés óta nem játszik klubjában (edzője őt hibáztatja a kiesésért), a válogatottból viszont kihagyhatatlan. Kissé érződik rajta a meccshiány, de így is a húzóemberek közé tartozik. Szabadrúgásaival az egyik leggólveszélyesebb játékos, helye megkérdőjelezhetetlen.

Illés Béla
A hazai mezőny egyik legjobba
Illés Béla (MTK-Hungária): A hazai mezőny egyik legjobb játékosa, de válogatott szinten még nem sikerült bizonyítania. Általában irányítóként számít rá a kapitány, pedig neki kevésbé felelősségteljes szerepkör kellene, nem bírja a felelősséget.

Kenesei Krisztián (MTK-Hungária): Saját csapatában is jobbára a kispadot koptatja, beválogatása sokakat meglepett. Tíz percet kapott a lengyelek ellen, s nem hazudtolta meg önmagát, nemhogy küzdeni, még futni sem volt hajlandó.

Király Gábor (Hertha BSC - Bundesliga I.): A magyar futball jelenleg egyetlen nemzetközi klasszisa. Klubjában és a válogatottban is kiváló teljesítményt nyújt. Utóbbiban rengetegszer ő tartotta egyedül a frontot - helye megkérdőjelezhetetlen.

Klausz László (Waldhof Mannheim - Bundesliga II.): Klubjában kihagyhatatlan, lövi a gólokat. A válogatottban Bicskeinél Ausztrália ellen kapott lehetőséget - felejthetőt nyújtott.

Korsós Attila (Wüsterot Salzburg- osztrák I.): Sérüléséig övé volt a bal oldal. Nem nyújtott túl maradandót, de Bicskei bízott benne. Iránban ezt góllal hálálta meg.

Korsós György (Sturm Graz - osztrák I.): Klubjában a csapatba kerülésért küzd, a válogatottban egy időben stabil kezdő volt, voltak jó és gyenge meccsei. Az utóbbi időben nem kapott meghívót.

Kovács Béla (Ferencváros): Az FTC-ben nem fér a csapatba, s Bicskei is csak egyszer próbálkozott vele. Az őszi idény elején úgy tűnt, tud focizni. Azóta sok minden változott.

Kovács Zoltán (Újpest FC): Hazai szinten az egyik leggólérzékenyebb csatárnak tartják, de óriási hibaszázalékkal játszik. A szövetségi kapitány csak vésztartalékként számol vele - nemzetközi szinten nem is nagyon ér többet.

Lakos Pál (Ferencváros): A harmadik számú középhátvéd Bicskeinél, szinte olyan, mintha nem is létezne. A külföldiek előnyt élveznek vele szemben. Amikor mégis lehetőséget kapott, nem csinált semmi extrát.

Lakos Pál
A harmadik számú középhátvéd
Lendvai Miklós (Geel - belga I.): Klubjában meghatározó játékos, a válogatottban mindig az utolsó erejéig küzd. A lengyelek ellen ő lőtt egyedül kapura. Helye van a mai magyar válogatottban.

Lisztes Krisztián (VfB Stuttgart - Bundesliga I.): Amíg alig játszott klubjában, mindig meghívót kapott, majd a románok elleni meccs óta elfelejtették. Amióta stabil tag a "sváboknál", a lengyelek ellen kapott először meghívást. Lecserélésekor kifütyülték a kapitányt, ennek ellenre lehet, hogy ismét "pihenőt kap".

Mátyus János (Energie Cottbus - Bundesliga II.): Posztján ma Magyarországon nincs jobb. Ez nem biztos, hogy az ő dícsérete...

Nagy Tamás (Dunaferr): Klubjában rendszeresen csereként kap lehetőséget. Az ausztrálok ellen viszont kezdett a válogatottban. A lengyelek ellen nem kapott meghívót. Ki érti ezt?

Pető Tamás (Újpest FC): Klubjában húzóember, a válogatottban viszont jónéhányan előtte vannak. Általában megakad a kerettagságnál. Ő sem lesz százszoros válogatott...

Pisont István (Hapoel Tel-Aviv - izraeli I.): Az Eintracht Frankfurtból állandóan hazahívták, annak ellenére, hogy ritkán kapott játéklehetőséget. Voltak jó meccsei a válogatottban. Izraelből már ritkábban invitálják, noha a bajnokaspiráns karmestere. A keretbe beférne.

Preisinger Sándor (Geel -belga I.): Az MTK kispadjáról lett "egyperces" válogatott. Jobb lenne elfelejteni...

Preisinger Sándor
Jobb lenne elfelejteni...
Sáfár Szabolcs (Wüstenrot Salzburg - osztrák I.): Csanknál kihagyhatatlan volt, de a jugó-zakó nem tett jót válogatott karrierjének. Az osztrák bajnokságban tavaly az év légiósa, a magyar válogatottban ő a harmadik számú kapus. Bicskeinél eddig egyszer, Moldávia ellen szerepelt.

Sándor Tamás (Beitar Jerusalem - izraeli I.): Remek hírek érkeznek róla hétről-hétre. A kapitánynál nincs a bő keretben. Lengyelek elleni meghívása inkább Debrecennek, mint neki szólt. A nemzeti csapatban még nem bizonyított.

Sebők József (Zalaegerszeg): Klubjának vezéregyénisége, s egy időben a válogatottban is futott vele a szekér. Egyik pillanatról a másikra kikerült a kapitány kegyeiből, s ezzel a keretből. Pedig beférne.

Sebők Vilmos (Waldhof Mannheim - Bundesliga II.): Bicskei egyik kedvence, hátvéd létére a válogatott tavalyi gólkirálya, védőteljesítményére nem lehet ennyire büszke. Klubjában nem mindig játszik, ennek ellenére szeret szövegelni-irányítani, ezzel gyakran árt a csapatnak. A kapitány szerint nincs jobb nála. Vitatkoznék vele. Mindenesetre az angol harmadik vonalba nem kellett...

Somogyi József (Hapoel Kfar Saba - izraeli I.): A Győrből többször bekerült nemhogy a keretbe, de a kezdőcsapatba is. amióta kiment Izraelbe nem kapott meghívót, igaz klubjába se mindig fér be. Igazából nem is kell már meghívni.

Sowunmi Thomas (Vasas): Tavaly megváltóként került a válogatottba, aztán megsérült. A Vasasba is nehezen fér be, erre hivatkozva nem kap válogatott meghívót, pedig volt már példa hasonlóra. Teljesen egészségesen helye van a válogatottban.

Szekeres Tamás (AA Gent - belga I.): Mostanában klubjában sem játszik. A kapitány néha Mátyus pótlására használta. Legutóbb a moldávok ellen játszott.

Szilveszter Ferenc (Vasas): Klubjában sincs biztos helye, s számára a válogatott Iránt jelentette. Azóta nem került még a keretbe sem. Beválogatása akkor sem volt teljesen érthető.

Sztipánovics Barnabás (NK Rijeka - horvát I.): Tavaly óriási formában volt, neve felmerült a horvát válogatottnál is. Bicskei nem hitt benne, de a közvélemény bekövetelte a csapatba. Hatvan percet kapott... Idén gyengébb formában van, de még így is több neves európai klub jelentkezett érte. A válogatottnál szóba sem kerül.

Tóth Norbert (Újpest FC): Klubjának húzóembere, a válogatottba néha meghívják, néha nem. A ballábasok közül talán ő a legjobb - ő játszott a legkevesebbszer. A lengyelek ellen kapott meghívót, de megsérült. A keretbe mindenképp beférne, Egressynél jobb.

Sebők János
Hátvéd létére a válogatott tavalyi gólkirálya
Tököli Attila (Dunaferr): A PNB-ben ellenállhatatlan, vezeti a góllistát. A válogatottban a lengyelek ellen kapott egy félidőt - felejthető teljesítményt nyújtott. Bicskei szerint övé a jövő.

Váczi Zoltán (Ferencváros): Iránban játszhatott, bár szerepeltetése sokak szerint a címeres mez megalázása. Ma a Fradiba is csak csereként fér be, a válogatottnál szóba sem kerül. Szerencsére.

Vincze Ottó (Waldhof Mannheim - Bundesliga II.): Klubjában stabil csapattag, a válogatottba való meghívása esetleges. Az ausztrálok ellen talán ő mutatta a legtöbbet, a lengyelek ellen bejött a 92. percben. Ha nem balhézik helye van a keretben.

Zavadszky Gábor (Dunaferr): Az ősz játékosa az ausztrálok ellen lépett eddig pályára címeres mezben, s úgy tűnik ő lett az egyik bűnbak. A lengyelek ellen a keretbe sem fért. A kapitány szerint nem kielégítő a formája. Ő legalább befér a klubjába...A magyar bajnokságból több olyan játékos kap(ott) meghívót, aki gyengébb nála.

Ennyi. Kicsit soknak tűnik két év alatt.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!