Szabina
4 °C
12 °C

Bicskei Bertalan számít Miriuta játékára

2000.11.06. 19:26
Bicskei Bertalan szövetségi kapitány nyilatkozott az Indexnek Vasile Miriuta, a német első ligás Cottbus csapat középpályásának válogatottbeli meghívásáról. A kapitány érdeklődésünkre elmondta, hogy a Macedónia elleni meccsen szeretné kipróbálni a játékost, akit irányító középpályásként vesz figyelembe. Ha Miriuta jó teljesítményt nyújt, akkor számításba veszi a tavaszi vb-selejtezőkön is.
Bicskei Bertalan: "Minden játékosra szükségünk lehet"
Vasile Miriuta, a német első ligás Cottbus játékosa meghívást kapott a Macedónia elleni barátságos mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatottba. A harminckét éves középpályás az utóbbi időben nagyszerű formában szerepel csapatában, oroszlánrészt vállalt abban hogy az Energie elmozdult a tabella kieső helyeiről. Legutóbb éppen a Wolfsburg ellen bajnoki meccsen adott gólpasszt, amely egy pontot ért a csapatának. Miriuta meghívása már többször szóba került, de különböző okok miatt elmaradt a bemutatkozása a nemzeti tizenegyben. A kapitány meghívása némileg váratlan, hiszen eddig egy jól bevált keretet szerepeltett. Bicskei Bertalan szövetségi kapitányt ezért megkérdeztük Miriuta beválogatásáról és a soron következő válogatott mérkőzésről is.

- Miért éppen most hívta meg a válogatottba Miriutát?

- Objektív okok miatt nem került sor eddig a játékos meghívására, hiszen eddig nem volt magyar állampolgár, ha jól tudom körülbelül a nyáron lett állampolgár. A Cottbusban már többször jó teljesítményt nyújtott. Már régebben is terveztem a meghívását, de közbejött egy csúnya kiállítás, kapott egy öt mérkőzésre szóló eltiltást, így beválogatása tárgytalanná vált.

- Melyik mérkőzésen nyújtott jó teljesítményével hívta fel a figyelmet magára a játékos?

- Miriutát akaratlanul is láttam Németországban, hiszen csapattársát Mátyus Jánost többször is élőben megnéztem, és ebben a gárdában szerepel Sebők Vilmos is, így több személyes tapasztalatot is szereztem a játékáról. Láttam a Bochum elleni meccsen, és az Ulm elleni kupatalálkozón is.

- Milyen szakmai érvek döntöttek a beválogatása mellett?

- Egyszerűen jó játékos, aki nagy hasznára lehet a válogatottnak!

- Milyen poszton számít a játékosra? Lisztesnek konkurenciája lehet?

- Természetesen a középpályán számítok Miriutára, főleg irányító szerepkörében tudom elképzelni. A magyar válogatott három középső emberrel játszik a középpályán, ezért lesz lehetősége minden játékosnak, hogy megmutassa tudását. Valóban konkurenciát jelenthet Lisztesnek, de ez nem baj, legalább jobb teljesítményre sarkallja Krisztiánt!

- Nem túl öreg a bemutatkozáshoz? Lehet számítani rá hosszú távon is?

- Hosszú távon, tehát öt év múlva már valószínűleg nem számíthatunk a játékára, de rövid távon hasznos tagja lehet a csapatnak. Persze, az is fontos, hogy ki mit tart hosszú távnak, ha Miriuta még néhány évig még jól játszik, akkor már megérte a beválogatása.

- Jó teljesítménnyel esetleg a vb-selejtezőkön is számításba veszi?

- Feltétlenül! Minden játékosra szükségünk lehet. Valamennyi lehetőségre fel kell készülnünk, sohasem lehet előre tudni, kinek a játéka kerülhet előtérbe. Tétmérkőzésen azonban túl kockázatos új játékost bevetni, ezért szükség van arra, hogy először barátságos mérkőzéseken kell bemutatkozniuk a jelölteknek.

- Milyen jellegű válogatottat láthatunk a macedónok ellen? Igaz, hogy a ligaválogatott játszik?

- Nem, határozottan cáfolom ezt a hírt! Lesz három-négy újoncunk, és pihenni fog néhány kezdő labdarúgónk, de ezen kívül a legjobb magyar csapatot láthatja a közönség. Nevekről egyelőre még korai beszélni, valószínűleg csak pénteken véglegesítem a névsort. A macedónokat jól ismerjük, az iráni tornán null nullás döntetlent játszottunk velük, és csak tizenegyesekkel múltuk felül őket. Remélem, a tavaszi vb-selejtezőkre jó felkészülést jelent majd a jövő heti meccs!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.