Gyöngyi
2 °C
13 °C

Ők 16-an a legjobbak Európában

2000.11.09. 11:52
Kialakult a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 mezőnye. A 16 csapat tíz országból került ki. A legjobban az angolok és a spanyolok örülhetnek, egyaránt 3-3 csapatuk érdekelt a pénteki sorsolás előtt. Meglepetésre a németeket csak egy együttes képviseli, ,,természetesen" a Bayern München.
A 16 csapatot 3-3 angol és spanyol, 2-2 olasz és francia, 1-1 német, orosz, osztrák, török, görög és belga alkotja. A spanyolok dolgát könnyítette, hogy ők négy csapatot indíthattak már a küzdelmek elején is. A két legnagyobb név a hiányzók közül az olasz Juventus és a spanyol Barcelona. A Juve szerepléséről mindent elmond, hogy a csoportküzdelmek során mindössze egyszer tudtak nyerni és a legtöbb kiállítás is az ő nevükhöz kapcsolódik. De a kiesettek ilyenkor már senkit nem érdekelnek. Nézzük tehát a legjobb 16 csapatot!

Az angolok:

Az Arsenal végig magabiztosan, az első három mérkőzését megnyerve, szinte már a sorozat felénél bebiztosította a továbbjutását.
A '99-es győztes Manchester United már nem ilyen könnyen lépett tovább. Két vereséget is összeszedve az utolsó fordulóig izgalomba tartotta híveit.
A Leeds United továbbjutása számít a legnagyobb meglepetésnek a szigetországiak közül. A Barcelonát is maga mögé utasító gárda, főleg hazai teljesítményének köszönhetően várhatja a pénteki sorsolást.

A spanyolok:

A Bajnokok Ligájának címvédője a Real Madrid
A BL címvédője, a Real Madrid egy döntetlennel kezdett, majd zsinórban négyszer győzött, így az utolsó fordulóban belefért egy vereség is Moszkvában. A csoportmeccseken szerzett legtöbb gól (15) is a madridiak nevéhez fűződik.
A Valencia, a sokak által legkönnyebbnek tartott csoportból lépett tovább, egy fikarcnyi kétséget sem hagyva, miért is játszott idén döntőt a legrangosabb kupában.
A spanyol bajnok Deportivo La Coruna úgy ment tovább a második körbe, hogy mindössze kétszer győzött, a többi mérkőzését pedig döntetlenre hozta. De még ez a mérsékelt teljesítmény is elég volt a Juventus kiveréséhez.

Az olaszok:

Az olasz bajnok Lazio, a csoportja ,,kiscsapatai" ellen hozta a kötelező győzelmeket, és ez bőven elég volt a továbbjutásához. Így az is belefért, hogy az Arsenal ellen mindössze egy pontot szereztek.
A másik olasz csapat a Milan, igen hullámzó teljesítménnyel teljesítette a ,,kötelezőt". Ám a Barcelonától elvett négy pont azt mutatja, a nagy meccsekre mindig összekapják magukat Maldiniék.

A franciák:

A Lyon továbbjutása egy gólon múlott. Ugyanis ennyivel kellett győzniük az utolsó fordulóban a görög Olympiakosz ellen. Ezt teljesítették, és így az UEFA Kupába ,,küldték" a görögöket.
A Paris Saint-Germain szerezte a csoportmérkőzések küzdelmeiben egy meccsen a legtöbb gólt (7-2 a Rosenborg ellen). De Párizsból egyébként is mindenki vereséggel távozott, és ez elég is volt a továbbjutáshoz.

A német:

Természetesen a német, a Bayern München, akik az évad elején kijelentették, hogy idén szeretnék megnyerni a BL-t. Ehhez az első lépést viszonylag simán -mindössze a már említett párizsi vereséggel- vették.

Az orosz:

Meglepetésre a Szpartak Moszkva viszonylag könnyedén lépett tovább, főleg a hazai teljesítményének köszönhetően. Az utolsó forduló már tét nélküli meccsén, azért még a csoportgyőztes Real Madridot is megverték.

Az osztrák:

A magyar szívekhez legközelebb álló továbbjutott csapat, a Sturm Graz. A két magyart (Korsós György és Szabics Imre) soraiban tudó együttes első két idegenbeli mérkőzését egyaránt 5-0-ra veszítette el. (A sors fintora, hogy ez a két csapat esett ki később a csoportból.) A két nagyarányú vereség mellett, hazai pályán mindenkit megvertek Korsósék, és még gólt sem kaptak otthon. Így az utolsó fordulóban már a döntetlen is elég volt a sógoroknak.

A török:

A Galatasaray szerezte a továbbjutott gárdák közül a legkevesebb pontot, de csoportjából, a körbeveréseknek hála, így is sikerült továbbjutnia.

A görög:

A Panathinaikosz a másik legkevesebb pontot gyűjtő együttes, de az utolsó fordulóban a Juventus ellen mutatott játék alapján megérdemelt a továbbjutásuk.

A belga:

Az Anderlecht egy 5-1-es manchesteri vereséggel kezdte a küzdelmeket, majd Kijevben is becsúszott egy 4-0-ás zakó. Viszont hazai környezetben mindenkit legyőztek. Az utolsó fordulóban pedig a belga edzővel készülő Eindhovent verték idegenben, és így csoportelsőként mehettek tovább.

A fent említett 16 csapat közül valamelyik nagyon boldog lesz 2001 májusának végén. De hogy melyik...

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!