Vilma
-8 °C
3 °C

Ronaldo újra edzésben

2000.12.21. 22:50
Kapcsolódó cikkek (1)
Ronaldo, az Internazionale brazil labdarúgója nyolc hónapos kihagyás után ismét edzésbe állt. A brazil klasszis térdét tavaly november 30-án műtötték meg először. Négy hónapi kényszerpihenő után, április 12-én, Rómában, a Lazio elleni Olasz Kupa-döntő első mérkőzésén tért vissza csapatába, ahol azonban újra megsérült, és ismételten meg kellett műteni. Több mint nyolc hónapos lábadozás után, csütörtökön vett részt először a csapat tréningjén.
Ronaldo pályafutása meglehetősen szerencsétlenül alakult, Az akkor még tinédzser korú játékos négy évvel ezelőtt szerződött Európába a holland PSV Eindhovenhez. A fiatal játékos térde itt sérült meg először, amelyet csak műtéttel sikerült meggyógyítani. Amikor rekordösszegért Olaszországba költözött, hogy felöltse az Internazionale kék-fekete csíkos mezét, senki sem gondolt arra, hogy a következő években kis túlzással több időt tölt kórházban, mint stadionok zöld gyepén.

Diagnózis: térdínszakadás

Ronaldo újra labdába rúg
Első sérülését még 1998-ban szerezte, felépülése is meglehetősen sok időt vett igénybe, csupán tizenegyszer lépett pályára bajnoki mérkőzésen. A következő szezonban is csak két meccset játszott, amikor 1999. november 21-én a Lecce elleni, hat-nullás győzelemmel végződött, bajnoki mérkőzés ötvennyolcadik percében megsérült az erősen felázott talaj miatt, s azonnal lebicegett a pályáról. Egy perccel korábban még ünnepelték, miután büntetőből megszerezte az Internazionale ötödik gólját. Részleges térdínszakadást szenvedett, és az első vélemények még csupán azt jelezték, hogy a 23 éves futballista február közepéig nem léphet pályára.

,,Vasárnap este ultrahangos vizsgálat erősítette meg az előzetes diagnózis eredményét. Ronaldo jobb térde kifordult, s emellett kisebb ínszakadást is szenvedett. Valószínűleg két hónapig nem számíthatunk a játékára, de semmi sem indokolja, hogy megoperálják Ronaldót" - jelentette ki a milánói klub szóvivője a másnapi sajtótájékoztatón. Ehhez képest november harmincegyedikén, egy párizsi klinikán, a híres Gerard Saillant professzor megoperálta. Bár az orvosok szerint a térdoperáció megfelelően sikerült, a csatárnak az előzetesen jósolt két hónap helyett legalább négy-öthónapos kihagyásra kellett felkészülnie. A legújabb vizsgálatok szerint a játékos várhatóan csak a május közepén véget érő olasz bajnokság finisére épül fel.

Mindennek vége?

Május helyet azonban már április 21-én, a Lazio elleni olasz kupa meccsen visszatért a milánói gárdába, mérkőzés ötvennyolcadik percében csereként lépett pályára. Visszatérése nyúlfarknyira sikeredett, hiszen alig töltött mindössze hat percet a játéktéren, amikor két fővárosi védő között vezette a labdát, majd anélkül, hogy hozzáértek volna, összeesett. A Lazio játékosai azonnal jelezték, hogy nagy baj történt, Ronaldónak kifordult a térde. A csatár a következő nap Párizsba utazott, ahol Saillant kora délután megvizsgálta, és megállapította, hogy a sérült szalag szakadt el újból. Kétségessé vált, hogy egyáltalán folytatni tudja-e majd pályafutását. A játékos lelkileg teljesen összetört, pályafutása legnehezebb időszakát élte át. ,,Próbáltam vigasztalni, hogy gondoljon az egy hete született gyermekére, mert a fia, Ronald most nagyon sokat segíthet. Rengeteget dolgozott azért, hogy játszhasson a fináléban"- nyilatkozta Marcello Lippi az Inter akkori trénere. Április 13-án már túl is volt az operáción, de előreláthatólag nyolc hónapos pihenő várt a sztárra.

Egy kis segítség barátainktól

Hosszadalmas, embert próbáló időszak következett, amely alatt fokozatosan kellett felépülnie Ronaldonak. Egész Itália a csatár mellé állt, híres személyiségek fejezték ki együttérzésüket. Massimo D,Alema miniszterelnök táviratban fejezte ki jókívánságait, Gianni Petrucci, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke biztosította a brazil futballistát, hogy "minden itáliai sportoló osztozik fájdalmában". Michael Schumacher, a Forma-1-es Ferrari kétszeres világbajnok német pilótája, azt üzente Ronaldónak: "Ne add fel, és nyerni fogsz!" ,,Sírtam, amikor a tévében megláttam, hogy mi történt Ronaldóval - mondta Zvonomir Boban, a Milan horvát labdarúgója. Wanderley Luxemburgo, a brazil válogatott szövetségi kapitánya, valamint a játékos édesapja, édesanyja és testvére is meglátogatta csatárt Brazíliából. Az Inter egyébként kétszázmillió márkát kapott volna a biztosítótól, ha a brazil csatár többet nem játszott volna, de a klub elnöke Massimo Moratti szívesen lemondott erről az összegről.

Ismét edzésben

A hosszú böjtnek, úgy tűnik, vége szakad, a legújabb hírek szerint, Ronalado ismét edzésbe állt. ,,Ennél szebb ajándékot nem kaphattam volna karácsonyra, mint hogy labdás edzéseken is részt vehetek. Tudom, hogy a jövőm szempontjából nagyon fontos volt az elmúlt hónapokban végzett rehabilitációs és erőnléti munka, de nagyon unatkoztam. Futni jó, de labdával még jobb" - mondta a csatár, aki nagyon bízik abban, hogy az olasz bajnokság tavaszi szakaszában már pályára léphet. Remélhetőleg, a világ egyik legjobb játékosának kálváriája ezzel véget ér, és tovább csodálhatjuk zseniális játékát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.