Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Romario az év futballistája Amerikában

2001.02.05. 18:28
Romariot, a brazil Vasco da Gama játékosát választották meg 2000. legjobb amerikai labdarúgójává. Az uruguayi El Pais című újság hagyományos szavazásán a harmincnégy éves világbajnok csatár hatvanhét szavazatot gyűjtve nyert. Második helyen az argentin Juan Riquelme végzett hatvannégy vokssal, míg harmadik a kolumbiaiak játékosa, Cordoba ötvenhárom szavazattal. Az év edzője Carlos Bianchi, az argentin Boca Juniors mestere lett.
Az uruguayi El Pais című újság hagyományos év eleji szavazásán Romariot, a brazil Vasco da Gama labdarúgócsapatának csatárát választották meg 2000. év legjobb amerikai játékosának. Az amerikai újságírók minden évben szavaznak a kontinens első számú futballistájáról, ezúttal, az immár harmincnégy éves játékost ítélték a legjobbnak. Romario meggyőző fölénnyel, hatvanhét szavazatot gyűjtve lett első, megelőzve az argentin új hullám feltörekvő csillagát, a hatvannégy szavazatot kapó Juan Riquelmét, valamint a harmadik helyezett, ötvenhárom voksot begyűjtő, kolumbiai Cordobát. Az év edzője Carlos Bianchi, az argentin Boca Juniors mestere lett.

A tollforgatók voksoltak a múlt esztendő európai futballistáira is: ezt a szavazást a Real Madrid játékosa, a portugál Luis Figo nyerte, megelőzve a Juventus francia középpályását, Zinedine Zidanet, és az olasz Lazio védőjét, Alessandro Nestát.

Romario
Romario 1988-ban robbant be a világ futballközvéleményébe, amikor huszonegy éves korában Európába, a holland a PSV Eindhovenhez igazolt. A tulipánok földjén öt sikeres évet töltött el, majd 19993-ban már egy igazi nagy csapathoz, az FC Barcelonához írt alá. Két év múlva már hazatért a Flamengohoz, és úgy nyilatkozott, egyelőre nem kíván többé Európában játszani. Ezért hatott meglepetésként, hogy még ugyanabban az évben a spanyol élvonalba, Valenciába szerződött. Itt nem töltött el túl sok időt, csupán néhány hónapot focizott a kékmezes egyesületben. Miután nem érezte jól magát Hispániában, csalódottan csomagolt, és hazautazott. Brazíliába visszatérve a Vasco da Gama csapatával egyezett meg, és a mai napig a híres Rio de Janeiro-i csapatban lép pályára a hét végi bajnoki fordulókban. Januárban még elterjedt, hogy esetleg az olasz bajnokságban gyengélkedő Internazionale labdarúgója lesz, de ebből a kontraktusból nem lett végül semmi.

Legnagyobb sikerét az 1994-ben, az Egyesült Államokban rendezett labdarúgó-világbajnokságon érte el, ahol a brazil válogatott tagjaként aranyérmet szerzett. Hazájában népszerűsége azóta is töretlen, bár többször elterjedt visszavonul az aktív játéktól. A játékos zűrös élete sem vetett árnyékot hírnevére, Brazíliában még mindig ő az első számú sztár. Romário hazatérése után valósággal újjászületett, másodvirágzását éli. Egyre jobban játékba lendült, a tavalyi évben hetvennégy mérkőzésen játszott és hetvenhárom gólt szerzett. Nagyszerű formájának köszönhetően választották meg az év amerikai labdarúgójának.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.