Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Elkészültek az új stadionok tervei

2001.06.13. 14:38
Az Újpest stadionját már hamarosan - várhatóan júliusban - átadják, ezek után a fehérvárit rekonstruálja az állam, a tervek szerint a Vidi-szurkolók jövő márciusra már az új arénában élvezhetik csapatuk játékát. A legtöbb pénzt - kétmilliárdot - a Ferencváros kapja, az Üllői úti pálya ötezer férőhellyel lesz nagyobb, mint most. A stadionokban a felújítástól függetlenül lehet majd játszani - tudtuk meg az ISM tulajdonában álló Stadion Invest Rt. szerda délelőtti sajtótájékoztatóján.
Íme az új székesfehérvári Sóstói Stadion terve
Az előzetes tervek szinte valamennyi létesítmény esetében elkészültek, és a látványuk valóban impozáns, ezek a stadionok küllemükben emlékeztetnek a kisebb európai pályákra. Mivel összesen 38 pályát érint a rekonstrukció, ezért csoportokra osztották azokat, és értelemszerűen azoknál kezdődik előbb a felújítás, ahol a csapat az első két osztály valamelyikében szerepel.

A Fradi kapja a legtöbbet

De lássuk a tényeket! A Ferencváros stadionja kapta a legtöbbet, kétmilliárdból kell ötezer férőhellyel kibővíteni, így már 23 ezer drukker szórakozhat az Üllői úton. Emellett az edzőpályákat is teljesen felújítják. A határidő legkésőbb jövő év júniusa. A fehérvári arénának már jövő év márciusára el kell készülnie, húszezer főt befogadására alkalmasnak kell lennie, a munkálatokat másfél milliárdból kell elvégezni.

Debrecen esetében az összeg ugyanannyi, a stadion azonban tízezerrel kevesebb ülőhellyel rendelkezik, és szeptember a határidő vége. Győrben a Quaestor által a minap megvásárolt stadion felújítása májusra fejeződik be, az összeg ugyancsak másfélmilliárd, a férőhely 23 ezer. Az eddig említett létesítmények az "A" kategóriába tartoznak, ezért támogatja jobban a sportvezetés. A Debrecen esetleges kiesése jottányit sem módosít a besoroláson, hiszen a felújítás feltételei között nem szerepel az élvonal kizárólagossága. A másodosztályra is ugyanúgy vonatkozik a rekonstrukció.

A jelenlegi ZTE-stadion
A második, vagyis "B" kategóriába csapatoknál is már készültek tervek. A bajnoki címvédő Dunaferr - tízezres - létesítményét 1 milliárd százhatvan millióból kell rendbe hozni, a határidő jövő március. A ZTE ugyanennyit kapott, ám elég, ha jövő szeptemberre átadják a stadiont.

Bőcsön és Celldömölkön már munkához láthatnak

Az élvonalbeli csapatok közül a Kispest és az MTK stadionját némileg hátrányos érinti a felújítás. Előbbi a "D", vagyis az utolsó, utóbbi a "C" kategóriába nyert besorolást. Pénzt kapnak ők is, ám a felújítási tervek eddig még nem kerültek közszemlére. Az MTK 535 millióval, a Kispest 66 millióval gazdagodik. Nagy változások ebből adódóan a közeljövőben aligha várhatóak a két pályán.

A Vasast ugyancsak a "másodikok" közé sorolták, de még az angyalföldiekkel kapcsolatosan sem látott napvilágot konkrét terv. (Celldömölk és Bőcs némileg jobban igyekezett.) A pénzügyi forrásokról még annyit, hogy hetven százalékban az állam állja a fedezetet, negyedrészben a tulajdonosok, míg 5 százalékig a vállalkozókra is számítanak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!