Szabina
5 °C
11 °C

Átigazolási főszezon az első osztályban

2001.07.10. 14:10
Bár az első osztályú labdarúgóbajnokság klubjai a korai kezdés miatt (júl. 14-én elkezdődik a bajnokság) teljes gőzzel igazolják a játékosokat csapataikba, ennek ellenére a névsorok a bajnoki rajtra sem lesznek véglegesek. A csapatoknak július 31-ig lesz lehetőségük labdarúgókat igazolni. Kétrészes öszeállításunk első részében a Ferencváros, Dunaferr, Vasas, a Győri ETO és az Újpest átigazolásait tekintjük át.
Ferencváros: Az igazi "nagyágyúk" sorsa még bizonytalan

A bajnoki címet szerzett Ferencvárosnál egyelőre három játékos érkezése biztos. Szabó Tibor Kispestről, Zombori Zalán a Videotonból igazolt a fővárosba, míg Vámos János Zalaegerszegről tért vissza, miután lejárt a kölcsönadása.

Az igazi "nagyágyúk" sorsa még bizonytalan, még akkor is, ha Hornyák Zsolt szerződésére pont került kedden, így a futballista szerdán már be is mutatkozhat a zöld-fehéreknél. Az ugyancsak szlovák Peter Nemeth még nem írta alá a kontraktust, ugyanez a helyzet az Izraelből hazakívánkozó támadóval, Horváth Ferenccel.

Korábban szó volt Hamar István leigazolásáról, de a legújabb hírek szerint a vezetők mégsem kívánják szerződtetni. Az izraeli Netanya légiósa az FTC visszalépése után döntött, és elfogadta a Videoton ajánlatát. Elképzelhető viszont, hogy a Magyarországon edzőtáborozó albán FK Tirana játékosa, Indtrit Fortuzit viszont leigazolják azöld-fehérek.

A távozók listáját Szűcs Mihály vezeti, aki már régebben megállapodott a másodosztályba kiesett lombarddal. Sokáig úgy tűnt, hogy a sérülései miatt sokat hiányzó Schultz Levente egykori trénere, Varga Zoltán hívó szavára Győrbe költözik, de végül várhatóan Kispestre kerül a játékos.

Élénk érdeklődés kíséri a csatár Tóth Mihály sorsát, érte már bejelentkezett a Győr, a Sopron és Vasas is. A legnagyobb esélye annak van, hogy Sopronban szerződik a gólerős csatár.

Szintén a Sopronnal tárgyal Csiszár Ákos is. Bizonyosan távozik a klubtól Crnomarkovics, Rob, Csoknay és Lakos Pál. Konkrét ajánlata csak az utóbbinak van, őt a Győr és a Videoton mellett, a legújabb hírek szerint a Kecskemét is csábítja. Visszatérhet Pécsre Kardos Ernő és Sólyom Csaba.

Dunaferr: Kabát amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott

Az ezüstérmes Dunaferr a Vasas három játékosával, Kabát Péterrel, Thomas Sowunmival és Zováth Jánossal kötött szerződést. Igaz, Kabát amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott: még meg sem száradt a tinta dunaújvárosi szerződésén, máris csapatot váltott és a török első osztály újoncához az izmiri Göztepe csapatához szerződött.

Már a Dunaferrt érősíti a finn kotkan csapatából hazatért rutinos válogatott kapus, Petry Zsolt. Két légióssal, a jugoszláv Rade Nediccsel, valamint a lengyel Darius Schuberttel tárgyalnak még a vezetők.

Az MTK-hoz igazolt Zavadszky Gábor, míg Igor Nicsenko és Dejan Milovanovics Győrbe tette át székhelyét. Két válogatott kerettag játékos is búcsút intett: Salamon Miklós Izraelben, a Hapoel Beer Sevában játszik a következő szezonban, a kapus Rabóczki Balázs külföldi klubja azonban még nem ismert. Rósa Henrik viszont megfelelt a salzburgi próbajátékon, így minden bizonnyal Ausztriába szerződik.

Pomper Tibor a Videotonban, Szakos Csaba várhatóan Bőcsben, Oleg Mozgovoj pedig valamelyik ukrán csapatban folytatja.

Vasas: Alaposan meggyengülve vág neki az új idénynek

A bajnokság harmadik helyezettje, a Vasas alaposan meggyengülve vág neki az új idénynek A piros-kék vezetők főleg külföldi játékosokat szerződtettek a távozók helyére. Jugoszláviából érkezett Marko Mitrovics, Branko Cvetkovics, Horvátországból Dubravko Zrlic, Nigériából Anonam Orosko, Máltáról Daniel Bogdanovics.

A hazai játékos piacról egy játékost sikerült megszerezni: Kerényi Norbertet Újpestről, tárgyalnak viszont két tatabányai labdarúgóval, Vincze Istvánnal és Nagy I. Sándorral, valamint a ferencvárosi Tóth Mihállyal.

A dunaújvárosi különítmény (Kabát, Sowunmi, Zováth) mellett a távozók listáját szaporítja a holland Bredába szerződött Pető Tamás is. Nem tagja már az angyalföldi alakulatnak a kapus Hajdu Attila, a védő Mónos Tamás sem, mindkettőjüket az MTK igazolta le.

A középpályás Aranyos Imre várhatóan Kispestre kerül, a csatár Tiber Krisztián pedig a Debrecent választotta a ZTE ellenében. Távozik a még egyesület nélküli Komódi László, és a már REAC-osnak tekinthető Helgert Szabolcs.

Győri ETO: Új edző új játékosokat hozott

Győrben az új vezetőedző, Varga Zoltán érkezése a legnagyobb szenzáció, aki magával hozta két egykori játékosát Dejan Milanovicsot, és Igor Nicsenkot. Hozzájuk csatlakozhat két ferencvárosi játékos, Tóth Mihály és Lakos Pál, feltéve, ha sikerül megegyezni velük.

A kapus Posza Zsolt Újpestre, Nagy László Szombathelyre, Győri János az MTK-hoz távozott, a kölcsönkapott Kenesi Krisztiánt pedig nem sikerült véglegesen megvásárolni. Kiser László visszatérhet az újjászerveződő Diósgyőrbe, Balla Mihály csapata pedig még ismeretlen.

Újpest: Ínséges idők

Igencsak ínséges idők járnak Újpesten, hiszen alig sikerült néhány bevethető játékost igazolniuk.

Érkezett: kapusposztra a győri Posza Zsolt, a középpályára Erős Károly a Hungária körútról, a csatár Kalina Tibor pedig Kecskemétről tér vissza. Még egy játékossal, a szlovák Balla Bélával tárgyalnak.

A távozók listája már sokkal bővebb. Búcsúzott a Megyeri úttól Urbán Flórián, aki a Zalaegerszeggel kötött szerződést. Bíró Szabolcs Debrecenbe, Kerényi Norbert várhatóan a Vasashoz, Kovács Balázs, Némedi Norbert, Szlezák Zoltán, Terjék Lajos pedig a Videotonba igazolt.

Bíró Imréről és Kozma Istvánról egyelőre nem tudni, hol folytatják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.