Orsolya
7 °C
10 °C

Továbbra is nyeretlen a Liverpool, a Dortmund és a Roma

2001.09.19. 23:00
A Bajnokok Ligájában szerdán pályára lépő csapatok egy fordulón már túlvannak, ők ugyanis játszottak az Egyesült Államok elleni terrortámadás napján. Így tehát már a tét is nagyobb volt, hiszen a vereséget szenvedők a javításra törekedtek. Mindez nem sikerült a Laziónak és Schalkénak, így meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek. A Real, a Panathinaikosz és a Nantes még nem veszített pontot, míg a Roma, a Dortmund, a Liverpool és a Dinamo Kijev eddig még nyeretlen.
A-csoport: Menetel a Real Madrid

Az olasz bajnok AS Romának nem sok babér termett eddig az idei szezonban, jóllehet fikarcnyit sem gyengültek az előző évhez képest. Ettől függetlenül még nem nyertek a bajnokságban, és a Real ellen a BL-ben vereséggel rajtoltak. Nyilván akkor lettek volna boldogok, ha Brüsszelből elhozzák mindhárom pontot, de nem sikerült a tervük.

A kellő átütőerő, ahogyan eddig minden meccsükön hiányzott a "Farkasok" játékából, és ezért gyaníthatóan igen keményen felelősségre fogják vonni Fabio Capello szakvezetőt. Alighanem minél hamarabb, különben elúszik a jó Bajnokok Ligája szereplés, amelyben oly nagyon bíztak a fővárosi szurkolók. Az Anderlechtnek ezzel az "ikszel" már két pontja van.

A Real Madrid még a Románál is gyengébben rajtolt, hiszen nekik eddig egyetlen pontra futotta erejükből a bajnokságban az erejükből. A BL-ben viszont - az eltiltott Zidane nélkül - kiválóan futballoztak az első meccsen. A francia világbajnokot ezúttal is nélkülözni voltak kénytelenek, de mindez a játékukon jottányit sem látszott meg.

A tavaly a Santardertől igazolt ördöngősen cselező Munitis a félidő hajrájában vezetéshez juttatta az addig is fölényben lévő királyi gárdát. Ezek után Figo értékesített egy tizenegyest, majd Roberto Carlos és Savio következett. Kétség sem férhetett a Real győzelméhez. A csapat kétarcúsága viszont nem változott, hiszen míg a bajnokságban szenvednek, addig szárnyalnak a BL-ben.

Jegyzőkönyv:
Anderlecht-Roma 0-0

Real Madrid-Lokomotiv Moszkva 4-0
Gól: Munitis (39.), Figo (67., 11-esből), Roberto Carlos (81.), Savio (86.)

B-csoport: Nyeretlen és veretlen a Dortmund és a Liverpool

Két az utóbbi hetekben gyengélkedő csapat találkozott Dortmundban, hiszen a Dortmund négy megnyert Bundesliga-mérkőzés után két rangadót is elbukott, míg a Liverpool csupán ikszelt az első körben a Boavistával.

Dortmundban meglepetésre nem telt ház fogadta a két társulatot, ez pedig a legritkábban szokott előfordulni ebben az arénában. A két csapat nagy iramot diktált, ám egyikük sem került meghatározó fölénybe, és a kecsegtető lehetőségek kimaradtak az ászok - Owen, Heskey illetve Koller és Amoroso - előtt. Így végül érintetlenek maradtak a hálók az első negyvenöt percben.

A második félidőben sem igazán változott a játék képe, mindkét csapat tagjai borzasztóan sokat futottak, a Dortmund pedig két kapufáig is eljutott - igaz az egyik a liverpooli védő, Henchoz hozta össze, míg a másodiknál szerencséje volt a szigetországiaknak, hiszen Rosicky bombáját nem tudta hárítani a kapuvédő -, a győzelem elmaradt.

A portugál Boavista másodszor szerepelhet a Bajnokok Ligájában, és ha már eljutott erre a szintre, most nem is szeretne olyan méltatlanul búcsúzni, mint legutóbb. Ennek megfelelően nagy rohamokkal kezdték a meccset, és az első harminc percben hármat is "berámoltak" a Kijevnek. Igaz egyet kaptak is - ám mindez a lényegen nem változtat -, ezzel a társulattal érdemes számolni a továbbiakban.

Jegyzőkönyv:
Dortmund-Liverpool 0-0

Boavista-Dinamo Kijev 3-1
Gól: Sanchez (4.), Silva (11.), Duda (30.) illetve Ghioane (5.)

C-csoport: Száz százalékos a Panathinaikosz

A hét végén a bajnokság első helyére ugrott az Arsenal, így nagy önbizalommal telve várták a német Schalkét. Möllerék előtt ily módon nem is lebeghetett más cél, minthogy kiköszörüljék a múlt heti csorbát, hiszen saját stadionjukban múlta felül őket a Panathinaikosz.

Az 5-1-es eredménnyel zárult angol-német világbajnoki selejtező után mindegyik találkozónak különös pikantériája van, ám ebből igen keveset észlelhettünk az első percekben. Aztán felgyorsultak az események. Előbb a svéd Ljungberg révén szereztek előnyt az "ágyúsok", majd még szinte fel sem ocsúdott a vendég védelem, amikor a francia Henry is betalált.

A Schalke érezte, amennyiben nem sikerül nekik egy gólt lőni a félidőben, akkor nagy bajba kerülhetnek. Rákapcsoltak, és ez meg is hozta a hatását, egy gólra csökkentették a hátrányukat. Hogy aztán a második játékrész második percében Henry büntetőből vegye be Reck kapuját. A Schalke viszont hamarosan ismét szépített, de a pontszerzés nem jött össze.

A csoport másik mérkőzésén két mindaddig hárompontos együttes csapott össze. Az otthonukban mindig kiváló görögök ezúttal is igazolták, hogy nem véletlenül kerültek Európa legjobbjai közé. Az első félóra végén két góllal - Vlaovic már második találatát jegyezte a sorozatban - gyorsan eldöntötték a meccs sorsát, és a Mallorca szinte végig alárendelt szerepet játszott.

Jegyzőkönyv:
Arsenal-Schalke 3-2
Gól: Ljungberg (33.), Henry (36., 47.), illetve van Hoogdalem (43.), Mpenza (59.)

Panathinaikosz-Mallorca 2-0
Gól: Vlaovic (25.), Konsztantinu (28.)

D-csoport: Pont nélküli a Lazio

Sem a Lazio, sem a Nantes nem tündököl az idei szezonban - egyikük sem nyert még meccset saját bajnokságában -, ám a franciák legalább a Bajnokok Ligájában jól mutatkoztak be, hiszen 4-1-re verték az Eindhovent. A "Kanárik" ezt a meccset is ott kezdték, ahol az előzőt abbahagyták. Gyorsan vezetéshez jutottak, ám ezt három percig sem sikerült megtartaniuk, mert a doppingvétsége visszatért Couto egyenlített. A gól felhozta némiképp a Laziót, most végre már szép futballoztak, de nem tartott sokáig a lendület.

Olyannyira megtorpantak, hogy a második félidőben megintcsak hátrányba kerültek, és most az egyenlítés nem jött pár perc elteltével. Mi több, a szépítés helyett újabb gólt kapott a Lazio, ez a vereség pedig valószínűleg Dino Zoff edzői székébe kerül.

A Galatasaray két éve elhódította a Szuper Kupát, és jóllehet többnyire idegenben veszélytelen, az utóbbi időben egyáltalán nem árt vigyázni velük. A papírforma azonban ezúttal nem borult fel, a hollandok nem kegyelmeztek a helyenként könnyelműen játszó vendégeknek.

A törökök miután 2-0-s hátrányba kerültek, lényegében csak azok után produkáltak igazán említésre méltót, de a hosszabbításban még egyszer kapitulált a védelmük, így pont nélkül távoztak.

Jegyzőkönyv:
Lazio-Nantes 1-3
Gól: Couto (7.), illetve Fabbri (3.), Armand (63.), Ziani (86.)

Eindhoven-Galatasaray 3-1
Gól: Bruggink (38.), Faber (53.), Kezsman (93.) illetve Ümit (68.)

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.