Hajnalka
0 °C
14 °C

Platini szerint a franciák megvédik világbajnoki címüket

2001.11.30. 14:00
Pontosan fél év múlva kezdődik a jövő év legjelentősebb sporteseménye, a labdarúgó világbajnokság, ám már most is minden a vb körül forog. Az Adidas bemutatta új labdáját, mely a vb-n debütál. A FIFA legújabb határozata szerint a következő (2006 Németország) világbajnokságra már a címvédőnek is selejtezőt kell játszania. Michel Platini szerint azonban ez a csapat a francia lesz, amely megvédi címét a koreai-japán közös rendezésű labdarúgó világbajnokságon.
Új Adidas labda a VB-re

Szombaton - magyar idő szerint délelőtt 11 órától - tartják a jövő évi labdarúgó világbajnokság - talán legfontosabb eseményét - a csoportok sorsolását. Ez alkalomból Puszanban bemutatták az Adidas külön a vb-re kifejlesztett labdáját, mely a "Fevernova" nevet kapta. A május 31-én kezdődő eseményen debütáló labdával a tervek szerint erősebben, és pontosabban lehet lőni, fejelni. A labdán található arany és vörös színek a két rendező országot szimbolizálják.

A címvédő is selejtezőre kényszerül

A FIFA egy 71 éve érvényben lévő szabályt is módosított. Így a jövő évi világbajnokság győztese, nem lesz automatikus szereplője a 2006 -ban Németországban sorra kerülő eseménynek. A jövőben a világbajnoknak is selejtezőkön kell kiharcolnia, a következő vb-n való részvételt.

Mint azt Sepp Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke elmondta, ezzel a döntésükkel a mindenkori címvédőt szeretnék segíteni, hogy ne maradjanak a vb előtti időszakban tétmérkőzés nélkül. Így azonban az a csúfság is előfordulhat, hogy esetleg a címvédő nélkül rendezik meg a világ legnagyobb labdarúgó eseményét.

Blatter szerint ez a gyakorlat az Európa-bajnokságoknál már bevált, így ez a lépés csak egy meglévő szabályzat bővítése. Többek között ennek köszönhette a francia válogatott is, hogy az 1988-as kontinensbajnokságon nem vehetett részt, mint címvédő.

Platini biztos a franciák újabb vb-címében

Michel Platini
Ez az eset azonban nem fordulhat elő 2006-ban. Legalábbis Michel Platini szerint. A mind máig talán legnépszerűbb egykori klasszis ugyanis biztos benne, hogy a jövő évi labdarúgó világbajnokságot hazája csapata nyeri, a döntőben Argentínát legyőzve. És ezután a 2006-os kvalifikálás sem okozhat gondot a számukra.

Platini szerint a franciák jóval erősebbek riválisaiknál, hiszen keretükben 22 azonos képességű klasszis található. És hiába tartja mindenki az argentinokat is esélyesnek, a nagy Michel szerint a dél-amerikaiak még nem elég érett összeszokott csapat. A dobogós helyezésekbe talán Spanyolország, Anglia, Olaszország, Németország, valamint Brazília szólhat bele.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.