Szabina
5 °C
11 °C

Shearertől bocsánatot kért a bíró

2001.12.04. 15:34
Az Angol Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága kedden törölte Alan Shearer piros lapját, és nem tiltja el a Newcastle United csatárát. A játékvezető ugyanis beismerte tévedését, és elnézést kért a játékostól, valamint a klubtól is.
Az egykori válogatott futballista, Alan Shearer az angol bajnokság tizennegyedik játéknapján a kiállítás sorsára jutott. Csapata, a Newcastle United 1-1-es állásnál rohamozott a győztes találatért, és egy labdáért folytatott harc után a játékvezető a piros lapot mutatta fel Shearernek, mert szerinte megütötte ellenfelét, Fortune-t.

Shearer szerint nőtt a bíró hitele

Alan Shearer
Shearer nem értette az esetet, ám hiába bizonygatta ártatlanságát, le kellett vonulnia a 88. percben. Az eset azonban ennyivel nem ért véget, hiszen a bíró, miután megtekintette a videófelvételt, nyilvánosan elnézést kért tőle. Ezzel együtt az ilyenkor szokásos - hárommeccses - eltiltás is érvényét veszítette.

"Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy játékvezető a nyilvánosság előtt is beismeri tévedését - jelentette ki Shearer. - Szerintem a bírónak ezzel egyáltalán nem csökkent a tekintélye, sőt sokkal nagyobb lett a hitele. Örülök, hogy kiderült az igazság."

Itthon elképzelhetetlen a tévedés beismerése

Igazán precedens- és gesztusértékű volt ez a megállapítás, csak hát ilyenkor szomorkodhatunk el azon, hogy nálunk koránt sincs effajta bocsánatkérés(ek)re példa. Gyakorta még arra sem, hogy elismerje a tévedést a bíró, inkább azt hangoztatja: "Meg kell néznem a videófelvételt, azután majd eldöntöm". Amikor mindez megtörténik, akkor sem ismeri be, pedig a vak is látja, hogy tévedett. Akkor azt mondja: így sem tudom megállapítani, hibáztam-e. Ezzel az ügyet többnyire lezárják.

A német bajnokságban, amikor Miriuta gólvonalon való kezezését elnézte a bíró, hibája után teljesítményét olyan szavakkal értékelte, ami nem tűri a nyomdafestéket. Nem csinált presztízskérdést abból, hogy felvállalja önnönmaga és ítélete hülyeségét.

Legalább Puhl nem dugja a fejét a homokba

Nálunk elképzelhetetlen az ilyesmi, de szerencsére már akad itthon is előrelépés az utóbbi időben, Puhl Sándor, a bírók főnöke ugyanis már legalább nyíltan elmondja, hogy miben hibáztak "tanítványai". Még akkor is, ha emiatt bírókörökből is rendszeresen kap éles kritikákat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon az ország legszebb vidékei közül!