Miklós
-7 °C
2 °C

Mélypontról mélypontra

2001.12.10. 10:29
A Sopron újpesti vendégjátékával újabb gyötrelmes félszezon ért véget a labdarúgó NB I-ben. A magyar labdarúgás ismét túljutott egy mélyponton, ki tudja már hanyadikon, a '86-os mexikói égés óta midnen mélypont egyre mélyebb, vb vagy eb elérhetetlen távolságban. Ma már legalább azt tudjuk, hogy nincsen olyan szint, ahonnét ne volna még lejjebb.
A grúzok vb-selejtezőn úgy játszottak velünk, ahogyan mondjuk Luxemburggal szokás, a ciprusi Nicosia úgy verte a Dunaferrt, mintha egy máltai amatőr csapatot alázott volna.

A bajnokság eközben szépen csordogált, közhelyes, de igaz: szinte semmi igazán említésre méltó nem történt. Az újságírónak nehéz ilyenkor szavakat keresgélnie, mert óhatatlanul észre venné ő a jót is, de a rosszat, a nevetségeset sokkal könnyebb meglátni, hiszen jóval több adódik belőlük.

Mezey is homokba dugta a fejét

Mezey György
Az teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar futballban jószerével már egyetlen szakember sem maradt, akinek tisztánlátásában vagy szavaiban bízni lehetne, akiről azt hihetnénk: tényleg tisztában van a helyzettel, tehát nincsen nyakig benne a gyanús masszában.

A 86-ig még félistenként tisztelt Mezey György nemrég azt mondta a tévében, hogy amikor elkezdte az UEFA-edzőképzést, döbbenten tapasztalta a nyilvánvalót, mekkora a lemaradás a világ és Magyarország között. Jóllehet neki még volt alkalma a fényben sütkérezni, majd ő is homokba dugta a fejét, rájött, hogy a rosszból is jól meg lehet élni.

A tavalyi bajnok Ferencváros valószínűleg a klub történetének legrosszabb csapatával küszködik. Vajon segíthet-e Várszegi, aki valamilyen módon nyilván szeretné visszakeresni azt a pénzt, amelyet a Fradiba ölt/öl, márpedig másképpen nem tudja visszakeresni, csak ha eredményeket produkál a csapat.

A sztárként indult Pinte semmit nem mutatott idén, Lipcsei pedig már fordulni sem tud, csak kanyarodni, annyira lelassult. Dumában viszont nagyon sok tehetséges játékosunk kitűnik - Dragóner, Kriston, Bajzát -, és rendre meg vannak sértődve, ha megpróbálják helyretenni őket.

Még mindig az edző a legjobb az éllovasnál

Eközben az MTK menetel az átszervezett bajnokságban - tizenegy ponttal vezet -, pedig még mindig az edző, Bognár lövi a legjobban a szabadrúgásokat. Bozsik Cucu fia, Péter a kispadra került - az év edzője lett -, és második a ZTE-vel. Egerszegen amúgy költenek a futballra, csak hát ha megnézzük Waltnert, amikor mondjuk rávezeti a kapusra a labdát, nos, akkor kiderül, hogy van, amit nem lehet pénzzel javítani.

Miután a Dunaferrt itthon játszi könnyedséggel verte a rettegett erejű ciprusi Nicosia (4-2-re) az UEFA Kupában, nagy hullámvölgybe került, ahonnan kilábalt lassan. Az utóbbi évek kiemelkedő teljesítményt mutató csapatában az a Lengyel a vezéregyéniség, aki tíz évvel ezelőtt - már akkor sem volt túl fiatal - még a kispadért is küzdött. Újpesten Tamási már a válogatott ajtaján kopogtat, pedig pár éve még Eszenyi is megalázta a Mechelen-MTK meccsen.

Varga Zolinak ötödszörre sem sikerült

A Vasas romjaiban hever, pedig nyáron Berti Vogtsot akarták a Fáy utcába hozni, a Haladás a brazilok ellenére is kieső helyen. Mondjuk ezeket a brazilokat valószínűleg a Copacanabanan, egy erősebb strandmeccsen sem engednék pályára, vagy ha mégis, akkor beásnák őket derékig a homokba - kapufának.

Az egykor ugyan zseniális labdarúgó, Németországból hazatért Varga Zoli edzőként ötödszörre is csődöt mondott, és egyáltalán nem lóg ki a hazai kóklerek társaságából, sőt!

Reszeli Sopronban például meglökte a tartalék-játékvezetőt, mert nem látott tőle - bizony, már ilyen is van - a Liga pedig úgy döntött, hogy a lelátóról sokkal jobban lát, így hát kénytelen onnan végignézni csapata vergődését.

Úgy látszik, a Kispest bennmarad, a Videoton annak ellenére, hogy az MTK ellen kapura sem tudott lőni, a negyedik. Edzőjük, a "kis Várhidi" ismét bizonyítja szakmai tudását, már csak viselkednie kellene megtanulni. A Debrecen a kinti 5-1-es zakó után itthon 3-1-re verte a Bordeaux-t, és a riporter azonnal belekezdett a jól ismert szövegbe: mekkora a különbség a két csapat költségvetése között, és milyen remek ez az eredmény satöbbi. De ezt inkább nem is folytatom.

El innen - de hova?

Elindult a Bozsik-program, az állam tenni akar a futballért, de eddig is az állam tett, ugye, és az állam jól meg lett lopva.

Öt éve még keresettek voltak a magyar játékosok külföldön, ma már Törökországba, Hollandiába, Ausztriába kellenek csak. (Az albán, a sierra leone-i csatárok is kelendőbbek, mint a mieink.) Már ha egyáltalán oda is kellenek, mert tavaly csak ketten tudtak eligazolni innen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!