Ambrus
-7 °C
3 °C

Lejátszottuk a világbajnokságot

2001.12.22. 19:48
A futballszurkoló állandóan latolgat, az esélyeket fürkészi, olykor a papírforma borulását várja. A decemberi vb-sorsolás után is egyre többen foglalkoznak azzal, hogy ki nyerheti az első Ázsiában rendezendő világbajnokságot. Az Index - a maga módján - lejátszotta a május 31-én kezdődő eseményt.
Elöljáróban annyit mindenképpen meg kell említenünk, hogy feltehetően nem lesznek sima meccsek, hiszen az utóbbi két vb-n sem volt már, a legkisebb, mindaddig futballjukról ismeretlen államok is megszorongathatják a nagyokat. Gyaníthatóan ezúttal is lesz egy-két meglepetéscsapat, de mi többnyire a papírformát - ezzel együtt a múltat és a pillanatnyi erőt - vettük alapul.

A-csoport:

A csoportban a címvédő a nyitómeccsen alighanem megizzad majd Szenegál ellen, de a dánok és a pótselejtezős uruguayiak sem ígérkeznek könnyű falatnak. A galloknál viszont annyi sztár van, ha alkalmanként egyiküknek megy a játék, akkor nem lehet kérdés, hogy az első helyen mennek tovább. A második helyért várhatóan nagy csatát vívnak majd a dánok és az uruk, de nemcsak a múlt miatt - Mexikó: 6-1 a dánoknak - nagyobb az esélye az európai együttesnek. Azt se feledjük, hogy nulla ponttal búcsúztak a legutóbbi Eb-ről. Azt is meg kell említeni, hogy a dél-amerikai csatárok újra kiválóak.
Tippünk: Franciaország, Dánia

B-csoport:

Az örök esélyes spanyolok most rögtön visszavághatnak a négy éve elszenvedett sérelmeikért a paraguayiaknak. Az újonc szlovénoktól már az is szép dolog lenne, ha pontot szereznének, ám ha reálisan nézzük, sem ők, sem a dél-afrikaiak nem szólhatnak bele a továbbjutásba.
Tippünk: Spanyolország, Paraguay

C-csoport:

Ebben a kvartettben megkérdőjelezhetetlen a brazilok első helyezése, legalábbis, ami a múltat illeti. Ám nem szabad arról elfeledkezni, hogy a törökök elképesztő fejlődésen mentek keresztül, no és arról sem, hogy Bora Milutinovics eddig még nem búcsúzott a vb-től tüstént az első körben. Igaz ehhez hozzájárult a kedvező lebonyolítás is, de a tény ettől tény marad. Costa Rica simán előzte meg a Concacaf zónában az USA-t és Mexikót. Érzésünk szerint nagy harcot vívnak majd a karibiak a törökökkel.
Tippünk: Brazília, Costa Rica

D-csoport:

A portugál valamint a lengyel csapat egyaránt tizenhat éve jutott ki a vb-re, akkor is egy csoportba kerültek, és akkor a lengyelek nyertek. Most némiképp esélyesebbek a luzitánok, de kérdés, hogy az elején rögtön csúcsformát produkálnak-e. A házigazda Dél-Korea lehet a mérleg nyelve a vesztett pontok tekintetében. Az Egyesült Államoknak most valószínűleg be kell érnie annyival, hogy résztvevő lehetett.
Tippünk: Portugália, Lengyelország

E-csoport:

Beckenbauer szerint a németeknek be kell csukni a boltot, ha nem jutnak tovább. Márpedig a Winnie Schafer vezérelte olimpiai bajnok Kamerun nem ígérkezik könnyű falatnak. Az íreknek pedig a selejtező sorozatban mindössze egyszer sikerült két gólt kapniuk. A szaúdiak '94-ben meglepték a világot, szóval csak első ránézésre könnyű ez a csoport. Bár az valóban nagy szégyen lenne, ha nem lépnének tovább zavartalanul Völlerék.
Tippünk: Németország, Kamerun

F-csoport:

Itt nem lehet cifrázni, az elején bele kell kezdeni, különben az egyik titkos esélyes máris elbúcsúzhat. Az argentinok négy éve épp az angolokat verték a nyolcba jutásért, az angoloknak amúgy svéd edzője van, Nigéria pedig ontja a klasszisokat a rangos európai bajnokságokba. Ember legyen a talpán, aki itt nem téved, mégis úgy érezzük, hogy a két legnagyobb ász kerül tovább.
Tippünk: Argentína, Anglia

G-csoport:

Az olaszok nem kerültek könnyű csoportba, de az águk könnyebben járható, mint nagy riválisaiké. A taljánok várhatóan kínlódni fognak az elején, és ehhez a kellemetlen partnerek is adottak, hiszen a horvátok és a mexikóiak is tovább szeretnének jutni. Míg Ecuadorban úgy gondolkodnak, ha már idáig eljutottak, miért ne menetelhetnének tovább? A papírforma viszont horvát olasz továbbjutást sugall, feltéve, ha a pillanatnyilag sok gonddal küszködő Mexikó szárnyakat nem kap júniusra.
Tippünk: Olaszország, Horvátország

H csoport:

Az másik házigazda, Japán első ránézésre könnyű csoportba került. Már csak amiatt is, mert a belgák nem igazán acélosak, annak ellenére is mondható mindez, hogy a cseheket verték ki pótselejtezőben. Az oroszok pedig 86 óta egyszer sem jutottak tovább a csoportjukból. Tunéziára is illik azért figyelni, de a japánok, ha odafigyelnek, akkor továbbjuthatnak, kivált, mert ők zavartalanul alkalmazkodhatnak az esős időjáráshoz, míg a riválisok részéről már nem olyan egyértelmű mindez. Másrészt egy sorozat szakadna meg akkor, ha a házigazda idejekorán búcsút venne a küzdelmektől
Tippünk: Japán, Oroszország

Kiegészítésként annyit mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy a nyolc közé jutásért a franciák találkozhatnak akár Argentínával is. A brazilok ugyanúgy összefuthatnak a japánokkal, vagy az oroszokkal is. Amennyiben a spanyolok elsők, a németek másodikok, akkor ők már a tizenhat között is randevúzhatnak. De egy portugál-olasz összecsapás is összejöhet, ha első illetve második helyen megy tovább a két gárda. Szóval, itt is elbúcsúzik néhány a végső győzelemre is esélyesnek tartott együttes.

Negyeddöntő:

Az elődöntőbe jutásért, mondjuk a francia-angol meccs győztese a brazil-orosz csata továbbjutójával mérkőzhet. A halálcsoport győztese ezúttal némiképp könnyebb ellenfelet kaphat, vagyis esetünkben Argentína Japánt vagy Costa Ricát kaphatja. A másik ágon előfordulhat még egy olasz-német derbi is, csakúgy, mint egy portugál-spanyol. Egyik sem kis csemege.

Elődöntő:

A portugál-ág itt torkollik vissza az olaszba. Az argentin-francia elődöntő sem akármilyen találkozónak ígérkezik, de itt akár egy brazil-argentin is összejöhet. A döntőben pedig az olasz-francia sem elképzelhetetlen, de az argentinok is befuthatnak, ehhez azonban mondjuk nekik túl kell élniük a csoportot, az pedig a legritkább esetben szokott előfordulni, hogy egy ilyen tornán az elején és a végén is remek formában van egy csapat. Ettől függetlenül érzésünk szerint az olaszok meccselnek a döntőben a franciákkal. De lehet, hogy nem.
Egy azonban biztos: nem kis izgalmak elébe nézünk.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.