Dömötör
11 °C
14 °C

Brazíliában bőrszínre fizetik a focistákat

2002.10.25. 09:46
Miközben az Európai Labdarúgó Szövetség egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a rasszizmus eltűnjön a pályákról, addig Brazíliában a bőrszín jövedelmi különbségeket is okoz.
Az elmúlt hetekben több incidens is érte az európai pályákon a színesbőrű játékosokat. Előbb Hollandiában fütyülték és huhogták ki az Arsenal fekete játékosait, majd az angol válogatott szlovákiai Eb-selejtezőjén érte hasonló incidens Cole-t és Heskey-t.

Thierry Henry, az Arsenal francia világbajnoka például kijelentette: levonul a pályáról, ha még egyszer rasszista jelzőkkel illetik. Az UEFA ezen esetek nyomán komoly szankciókat helyezett kilátásba.

A brazil labdarúgó-bajnokságban még súlyosabb lehet a helyzet. Egy Sao Paulo-i újságban megjelent felmérés szerint a fehér játékosok magasabb fizetést kapnak mint színesbőrű társaik.

A lap 17 klub 327 futballistájával készített interjút, és a nyilatkozatokból egyértelműen kiderült, hogy a klubvezetők rosszabb feltételekkel kötnek szerződést a feketékkel, mint a fehérekkel.

A kutatás eredménye azért is megdöbbentő, mert a dél-amerikai ország lakosságának közel fele színesbőrű, akárcsak Pelé, és az idén világbajnoki címet szerzett válogatott háromnegyede. Igaz többnyire nem is hazájuk bajnokságában szerepelnek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.