Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Csődközelben a Bundesliga-csapatok

2002.12.20. 12:28
Az éllovas Bayern München visszatartja a játékosok prémiumát, Stuttgartban nem fizetnek, a Cottbus csődbe mehet. Olaszországban még rosszabb a helyzet: a csapatok tartozása összesen két és fél milliárd euró (590 milliárd forint).
A korábbi évekkel ellentétben most senki sem beszél erősítésről, átigazolási rekordokról a Bundesliga télis szünetében. Ezzel szenben az elmaradt tv-bevételek miatt több klubnál is fizetéscsökkentésre és keretszűkítésre készülnek. "Minden euró kiadást háromszor meg kell gondolnunk" - jelentette ki Karl-Heinz Wildmoser, az 1860 München elnöke.

A Stuttgart a listavezető az adósok között

A VfB Stuttgart 16.6 milliós (majdnem 4 milliárd forint) tartozással küzd, és emiatt az idényben csak egyszer fizetett - fejenként 7000 eurós (1,6 millió forint) - prémiumot a játékosoknak, pedig az együttes bejutott az UEFA Kupa nyolcaddöntőjébe.

A sereghajtó Energie Cottbus menedzsmentje arról próbálja meggyőzni futballistáit, köztük Lőw Zsoltot, hogy egyezzenek bele fizetésük csökkentésébe. Az alkudozás mínusz 20 százalékos "ajánlattal" indult, s jelenleg nyolcnál tart. Amennyiben a játékosok ezt sem fogadják el, Klaus Stabach menedzser szerint a csőd szélére kerülhet a klub. (A több mint ötvenszeres magyar válogatott Sebők Vilmos mindeközben kártérítési pert indított szerződésbontása miatt, kérdés azonban, hogy egyáltalán képesek lesznek-e kifizetni az esetlegesen megítélt járandóságát.)

Több mint ötven játékost bocsáthatnak el a németek

Az éllovas Bayern Münchennél is takarékossági intézkedéseket vezettek be, mert a sztárcsapat váratlanul kiesett a Bajnokok Ligájából és még az UEFA Kupában sem folytathatja. Ezért a vezetés módosította a jutalmak kifizetésének feltételeit. Ha egy futballista 25 helyett csak 21 találkozón lép pályára, 20 százalékkal kevesebb prémiumra számíthat. Az Index számításai szerint a Bayern körülbelül 11 milliárd forintnak megfelelő összeget bukott el a gyors kieséssel.

Az elsőosztályú egyesületek úgy kalkulálnak, hogy három játékossal szűkítik keretüket, így összesen 54 profi kerülhet utcára. A Bundesliga elsőosztályú klubjainak adóssága átlagban 24 millió euró (5,6 milliárd forint), de a németek helyzete még így is kedvező a többi nyugat-európai bajnoksághoz képest.

Olaszországban még tragikusabb a helyzet

Olaszországban 2.5 milliárd euróra (590 milliárd forint) becsülik a szakemberek az élcsapatok tartozását. A Fiorentina megszűnt, a bajnokság második helyén álló Lazio pedig igen komoly gondokkal küzd, nem igazolhat játékosokat. Belgiumban a volt KEK-győztes Mechelen fizetésképtelenség miatt felmondott minden játékosának. Angliában a második és harmadik vonalbeli együtteseket fenyegeti a megszűnés veszélye, miután áprilisban csődöt jelentett a közvetítési jogokkal rendelkező és hároméves szerződése alapján még 178.5 millió fonttal (65,8 milliárd forint) tartozó ITV Digital.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.