Mária
-6 °C
-2 °C

Gyenge játékért perli játékosait a Vasas

2003.03.13. 21:36
Kapcsolódó cikkek (1)
Sporttörténeti lépésre szánta el magát a megszűnés közvetlen közelébe jutott Vasas Labdarúgó Kft. többségi tulajdonosa. Rácz Gábor "feltűnően aránytalan szerződésteljesítés" miatt polgári peres eljárást kezdeményez tizenhat játékosával szemben, akik szerinte elsődlegesen felelősek a csapat gyenge szerepléséért. A játékosok - miután nem kapták meg a szerződésük szerinti fizetésüket - korábban már feljelentették a Kft.-t a Magyar Labdarúgó Ligánál, amely többek között ezért is függesztette fel a Vasas játékjogát.
Várhatóan elmarad az eredetileg péntek 14.30-ra kiírt Vasas-Pápa mérkőzés az NB1/b tavaszi második fordulójában. A Vasas vezetői ugyan utasították a pályamunkásokat, hogy készítsék elő a pályát a mérkőzésre, de a meccset csak akkor rendezhetik meg, ha a Liga fegyelmi bizottsága péntek délelőtti ülésén visszavonja a csapat játékjogának felfüggesztését. Erre azonban nincs sok esély.

A Liga öt pontja

A Liga öt pontban összefoglalt feltételekhez kötötte a Vasas bajnoki szereplését. Valamennyi feltétel a Kft. tartozásainak rendezését érinti, és ugyan a játékjog hétfői felfüggesztése óta történtek apróbb előrelépések (Markovits László, a Kft-ben tíz százalékos tulajdonrészt birtokló Vasas Sport Club elnöke elérte a korábbi névadó szponzor, a Danubius Hotels felé fennálló tartozás átütemezését), a részsiker várhatóan kevés lesz a fegyelmi bizottság előtt. (A Vasas szurkolókat tömörítő különböző internetes fórumokon többekben felmerült a gyanú, hogy a holnapi mérkőzésre való angyalföldi készülődés is csak az ő ugyanakkorra tervezett demonstrációjuk alól próbálja kihúzni a talajt - ld. keretes anyagunkat).

Amennyiben a csapat négy fordulón át nem lép pályára, azaz az ötödik fordulóig nem kapja vissza játékengedélyét (az első fordulóra kitűzött diósgyőri mérkőzés a pálya alkalmatlansága miatt, tehát elvileg nem a Vasas hibájából maradt el), a versenykiírás értelmében automatikusan kizárják a bajnokságból, és jövőre csak az ötödosztálynak megfelelő BLASZ I.-be nevezhet.

Tartoznak és perelnek

A Liga feltételeinek egyike a játékosok felé történő tartozások rendezése. A Vasas ugyanis gyakorlatilag egyáltalán nem fizet - túlnyomórészt most már csak egykori - játékosainak, akik ezt egy idő után megunták és feljelentették a Labdarúgó Kft-t a Ligánál. A fegyelmi bizottság helyt adott panaszuknak, és így egyrészt szabadon igazolhatóvá váltak, másrészt Vasast kizárták az átigazolásból. A játékosok túlnyomó többsége el is igazolt (így tehát a Vasas akkor is nagyon nehéz helyzetben lenne, ha visszakapná játékjogát, hiszen ifjúsági csapatával tudna csak kiállni), de a tartozás ettől még természetesen ugyanúgy fennáll.

Nem tagadja a tartozást Iványi Károly, a Kft. igazgatója sem, de mint mondja a játékosokkal polgári peres úton kivánják rendezni a helyzetet, így az szerinte nem lehet akadálya a játékjog odaítélésének. Iványi elmondta, hogy tizenhat játékossal szemben terveznek pert indítani, akik "nem teljesítettek, hiszen a csapat kiesett, mégis követelik a pénzüket" (a Vasas tavaly esett ki az élvonalból).

Komolytalanok

"Komolytalan Iványiék érvelése, hiszen ők kötöttek szerződést a játékosokkal, és akár bele is vehették volna, hogy kiesés esetén nem jár pénz. De nem vették. Amennyiben viszont olyan anyagi vállalásokat tettek, amelyekről maguk is tudhatták, hogy teljesíthetetlenek - és jelenlegi ismereteink alapján nagyon úgy néz ki, hogy ez történt - akkor éppen náluk merül fel a hűtlen kezelés gyanúja" - mondta az Indexnek egy a Vasas kaotikus ügyeit napi szinten követő ügyvéd.

Könnyen lehet egyébként, hogy Rácz és Iványi nem állnak meg a játékosok elleni perekkel, és bírósághoz fordulnak tulajdonostársukkal, a Vasas Sport Clubbal folytatott vitájukban is. A többségi tulajdonosok szerint ugyanis az Sport Club 45 millió forinttal tartozik a Kft.-nek, ez azonban Markovits László klubelnök szerint egyszerűen nem igaz.

Vasas, ne hagyd magad!
Az Index Drukkerkocsmájában szerveződött, hivatalosan három évvel ezelőtt megalakított Vasas Drukkerkocsma felhívást juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben a Vasas szurkolók mellett az rivális csapatok szimpatizánsait is demonstrációra hívják péntek délutánra, a Fáy utcai stadionba. Az Index és más honlapok fórumain csaknem valamennyi magyar csapat szurkolói kifejezték "együttérzésüket'" a Vasas híveivel, és biztosították őket részvételükről.

Minden magyar sportbaráthoz!
Hosszas szenvedés után 2003. március 10-én elhunyt a Vasas labdarúgó csapata. Élt 92 évet.
1911. május 28-a óta sok sportbarátnak szereztek örömet a piros-kékek, határon innen és túl egyaránt. A Fáy utcában rúgta a labdát többek között (a teljesség igénye nélkül) Illovszky, Szilágyi I., Bundzsák Machos, Mészöly, Farkas, Ihász, Várady, és a sort még hosszan sorolhatnám.
Bajnoki címek, kupagyőzelmek jelzik azt, hogy Angyalföldnek európai hírű labdarúgó csapata volt. Ki ne emlékezne például a 9-2-es eredménnyel zárult KK döntőre a Népstadion tömött lelátói előtt, vagy a kettős rangadókra, a nemzetközi és Magyar Kupa győzelmekre, bajnoki címekre, vagy Várady Béla ezüstcipőjére. Ez a dicsőséges múlt.
És mi a jelen?
Az elmúlt néhány év felelőtlen gazdálkodásának, rossz vezetői döntéseinek eredményeként 2003. március 10-én kimondták a halálos ítéletet szeretett csapatunkra.
Már nincs értelme felelősöket keresni, nincs értelme magyarázkodni, hazudozni, a dolog bevégeztetett.
Lehet még csűrni - csavarni, egymásra mutogatni, de ennek semmi értelme.
Az egyetlen dolog, amelynek még értelme lehet, hogy megmutassuk, a sok jogi és gazdasági lépés, kavarás között csak azt felejtették el a vezetők, hogy vannak szurkolók is, akik hétről hétre utaztak a csapattal, Szombathelytől Debrecenig, Lettországtól Luxemburgig.
Itt az ideje, hogy megmutassuk, hogy mi is vagyunk, és itt vagyunk, de nem értjük; mi és miért történik a fejünk felett. Ez -úgy gondoljuk- nem csak a Vasas ügye, hanem az egész magyar labdarúgásé. Holnap ugyanez történhet bármelyik nagy múltú csapattal.
Szeretnénk, ha végre rend lenne a magyar sportban, és felelős vezetők felelős döntésekkel irányítanák azt. Méltóságteljes gyászszertartásra hívunk minden magyar sportbarátot, akinek fontos az, amit valaha magyar focinak neveztek.
Gyertek el 2003. március 14-én, pénteken 3/4 4-re a Fáy utcai sporttelep főbejáratához, (szurkolói hovatartozástól függetlenül) és mezekbe öltözve, zászlókkal, drapikkal, dobokkal vonuljunk együtt be a lelátó állóhelyi részére, a Vasas B közép kedvenc helyére.
Most még utoljára tegyük ki a drapikat a kerítésre, gyászszalaggal áthúzva, és helyezzünk el egy koszorút a kezdőkörben. Nem akarunk balhét,
Nem akarunk rendbontást,
Mi csak SZURKOLNI SZERETNÉNK!
Gyertek el minél többen, hívjuk fel a figyelmet labdarúgásunkban lévő visszásságokra, mert: "Vétkesek közt cinkos, aki néma."

Vasas Drukkerkocsma

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!