Ágnes
-13 °C
0 °C

Várszegi-biznisz: MTK pálya épül a Fáy utcában

2003.03.24. 10:44
Többmilliárdos beruházás keretében tizenkétezres stadion épülhet az eladósodott Vasas Fáy utcai létesítménye helyén. A beruházási terv mögött az MTK-tulajdonos Várszegi Gábor áll - értesült a Világgazdaság. A költségeket a Hungária körúti MTK-pálya értékesítése fedezhetné.
Amennyiben kedden egyezségre jutnának a Vasas Labdarúgó Kft. tulajdonosai, a részesedés 90 százalékával rendelkező, Rácz Gábor vezette Dach Holding Rt., valamint a Vasas SC, az MTK-t birtokló Várszegi Gábor vezetésével egy új, 12 ezres futballstadion épülhetne a Fáy utcában - tudta meg a Világgazdaság.

Telekspekuláció?

Információink szerint a beruházás ötletét az állami tulajdonban lévő sportlétesítmények vagyonkezelő szerve, a Sportfólió Kht. sem ellenzi. (A Kht. jelenlegi ügyvezetője a Vasas korábbi elnöke: Gyalog András. A hír így megerősítheti a szurkolók telekspekulációval kapcsolatos gyanúit.) A fejlesztési költségeket az MTK Hungária körúti stadionjának értékesítése biztosíthatja. Szakértők szerint a Hungária körúti sportlétesítmény lebontását és eladását követően optimális esetben 1-1,5 milliárd forint lenne visszaforgatható a Fáy utcai fejlesztésre.

Várszegi Gábor számára kecsegtető lehet, hogy az új terület kereskedelmi jellegű beruházásokra is alkalmas. A tervekről a Fotex-vezér a Világgazdaságnak nem nyilatkozott. Ha kedden elutasítják a befektetőt, könnyen elképzelhető, hogy a Vasas nem tudja folytatni az NB I/B-s bajnokságot.

Nem a csapat jelenti az üzleti kihívást

Az persze még kérdéses, hogy az esetlegesen felépülő közös stadionban a Vasas labdarúgócsapata és az MTK milyen formában szerepelhet. Az egyik verzió szerint fiókcsapatként működhetne tovább az angyalföldi gárda. Ennél azért sokkal valószínűbb, hogy az MTK-val fuzionálva szerepelne az alakulat a jövőben. Várszegi Gábor számára azonban vélhetően nem az elsősorban közel 300 million forintos veszteséget felhalmozó Vasas labdarúgócsapata jelenti az igazi üzleti kihívást.

A második vonalban működésképtelenné váló társaság helyett sokkal kecsegtetőbb invesztíciót jelent számára a stadion körüli terület kereskedelmi jellegű hasznosításának lehetősége. Mindenesetre egyre inkább úgy tűnik, a Vasas számára - hacsak nem akarja az ötödosztályban folytatni - csak az új befektető hozhat esélyt a folytatásra, a Vasas ugyanis várhatóan nem tud újabb hitelhez jutni a ligától.

Klement Tibor, a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a Vasas az MLL reorgaznizációs hiteléből korábban már igényelt 50 millió forintot, azonban annak kamatait még nem fizette be. A kft. most 35 millió forintos kölcsönt igényelne, az MLL azonban megfelelő garanciák hiányában nem tudta elfogadni a kérelmet - hangsúlyozta Klement Tibor. Március 29-ig - négy mérkőzés erejéig - mindenesetre felfüggesztették a klub játékjogát.

Kérdéses az Üllői úti stadion sorsa is

Információink szerint vagy a mostani létesítmény helyén épülhet fel egy 27 ezer férőhelyesre kibővített fedett stadion, vagy pedig a jelenlegi stadion "elfordításával", azaz zöldmezős beruházás keretében egy teljesen új, 30 ezres fedett arénát és sportközpontot létesítene az FTC többségi tulajdonosa. Utóbbi 10-12 milliárd forintba kerülne. Szakértők szerint a befektetés csak lassan térülhetne meg, még akkor is, ha a sportközponthoz kiszolgálóegységek: étterem, szálloda, irodák tartoznának. Az állam eredetileg 1,4 milliárd forinttal támogatná az Üllői úti stadion felújítását.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!