Árpád
3 °C
12 °C

Arany Ászok Liga lesz az NB-I

2003.07.22. 15:05
A Dreher Sörgyárak Rt. 2006-ig évente 300 millió forinttal támogatja a Magyar Labdarúgó Ligát, így a pénteken kezdődő élvonalbeli bajnokság elnevezése ezentúl Arany Ászok Liga. Az erről szóló megállapodást kedden írta alá Demján Sándor MLL-elnök és Nick Johnson, a cég marketing igazgatója. Ugyanakkor a régi sörös-szponzor perli a Ligát.
A Dreher Sörgyárak Rt.-vel kötött szerződés után a hivatásos futballt iránytó szervezet első számú vezetője kiemelte: a vállalatok segítsége nélkül sehol sem lehet sikeres a profi sport.

Demján: Csak így léphet elő a labdarúgás

"Emiatt is üdvözlöm örömmel a Dreher támogatását. Azt a cég is jól tudja, hogy ezzel a szerződéssel inkább a jövőt szolgálja, mert legalább tíz-tizenöt évnek el kell telnie ahhoz, hogy jelentősen előrelépjen a magyar labdarúgás" - mondta Demján Sándor.

Hozzátette: a sportág valamennyi résztvevőjének úgy kell dolgoznia, hogy sikeres legyen a kapcsolat. Az MLL-elnök leszögezte, a szerződés pontjait fegyelmezetten be kell tartani. Demján Sándor ismét kijelentette: új alapokra kell helyezni a magyar futballt, jelentősen javítani kell a nevelést, az edzőképzést és a sportág morálját is.

Demján tiosztában van vele, ez a megállapodás nem jelent megváltást, csak segít átvészelni a nehéz időket. Szieben László MLL-igazgató közölte, hogy a nyár végén indul az utánpótlásképzést segítő ösztöndíj-program. A sörgyár korábban a magyar válogatott támogatója is volt, jelenleg több élvonalbeli klubot (FTC, DVSC-MegaForce, Győr, Békéscsaba, Siófok) szponzorál.

Perel a Borsodi

A Borsodi Sörgyár Rt. továbbra is érvényben lévőnek tekinti az IMS sportmarketing cégen keresztül 2001-ben a Hivatásos Labdarúgó Ligával öt évre aláírt, a profi liga névadó szponzori jogairól szóló szerződést. Az idén júniusban, a liga által a - cég szerint - jogellenesen kiírt pályázaton ugyanezen ok miatt nem induló Borsodi jogai érvényesítése érdekében peres eljárást indít.

A cég álláspontja szerint a békés megegyezésre vonatkozó minden kezdeményezését elutasította a liga, miután az év elején kiderült, hogy a tulajdonos-ügyvezető halála miatt az IMS szerződéses kötelezettségeit nem tudja teljesíteni. A Borsodi felajánlotta, hogy átvállalja a teljesítést, amit a sörgyár szerint a liga a Ptk. 286. paragrafusa szerint köteles lett volna elfogadni.

A liga ezt elutasította, viszont új ajánlatában a névszponzori cím minimális díját 300 millió forintban jelölte meg, illetve megfogalmazta azokat a szolgáltatásokat, amelyek ezen összeg mellett a szponzort megilletik.

A sörgyár szerint a Liga túl sokat akart

A Borsodi úgy véli, a liga a korábbi konstrukcióban biztosított jogok mellett csak csekély mértékben megnövelt szolgáltatáscsomagért közel kétszeres szponzori díjra tartott igényt, holott addig sem tett eleget szerződésszerűen kötelezettségeinek. Az együttműködés során ugyanis a Borsodi Ligában induló csapatok, valamint a televízióban közvetített mérkőzések száma is csökkent.

Ezért a sörgyár érvényben lévőnek tekinti szerződését, a jogellenesen kiírt pályázaton nem kíván részt venni, továbbá minden törvényes eszközt fel kíván használni jogai és érdekei védelmében. Az elmúlt idényben Borsodi Liga néven futó NB I a kedden aláírt szerződés értelmében Arany Ászok Liga lesz.