Ambrus
-7 °C
3 °C

A Fradi keresi és költi a legtöbbet

2003.09.05. 12:26
A közelmúltban megjelent a Deloitte & Touche Futball pénzügyek címet viselő jelentése az európai futballról, mint a szórakoztatóipar legjelentősebb és fejlődésében legdinamikusabb ágazatáról. A Magyar Labdarúgó Liga az összehasonlíthatóság érdekében közzétette a magyar profi labdarúgás elmúlt három futball szezonjának és az idei szezonra, tervezett gazdálkodási adatokat.
Az NBI és NBI/B 32 csapata együttesen 8 milliárd forintos költségvetéssel működik, amely jelentősen elmarad a Magyarországhoz hasonló méretű és gazdaságú országokétól (pl. Csehországtól), és töredéke a legerősebb európai bajnokságokban forgó összegeknek (az angol Premiershipben évente több, mint kétszáz milliárd forintnak megfelelő font forog). A jelenleg legmagasabb költségvetésű magyar csapat évi egymilliárd forint körüli összegből gazdálkodik, míg a legkisebb bevételű első osztályú csapat költségvetése valamivel kétszázmillió forint alatt van.

Az NBI/B-ben szereplő húsz csapat huszonöt és háromszáz millió közötti összegből él. A közeljövőben ezek a különbségek tovább nőhetnek, míg az uniós csatlakozásban (amely után már nem lehet a játékosokkat vállalkozásként szerződést kötni, azaz fizetni kell utánuk a közterheket) több egyesület is csődbe vihet.

A központi bevételek - melyek a központosított televíziós jogdíj és névszponzorizáció hasznosításából származnak - 2000-től a labdarúgásban új forrásként összesen évi 720 - 825 millió forinttal növelték a bevételeket. A dinamikus bevétel növekedés hazai forrásokból valósult meg, mivel sem a nemzetközi szereplések utáni bevételek, sem a külföldi játékos transzferek nem jelentettek új forrásokat.

A legjellemzőbb kiadás a játékosok és az edzők béreinek változása nem követték minden évben a bevételek növekedését. Sőt a 2003-2004-es szezon tervében - a liga erőteljes nyomásra - már jelentős csökkentést irányoznak elő a klubok (miközben a bevételekben is a tavalyinál valamivel kisebb összeggel kalkulálnak). A Liga véleménye szerint ez segíti a csapatok felkészülését az EU csatlakozáshoz kapcsolódó munkajogi státuszváltás kényszerére.

Az árbevételi sorrendet a 2002/2003-as szezonban is az FTC vezette, második helyen az Újpest, míg harmadik helyen az MTK állt. Idén annyiban változott a helyzet, hogy a tavalyi második Újpest az idei tervek alapján csak a kilencedik a sorban. A Ferencváros egyébként nem csak az árbevételi és jegyeladásokból származó bevételi listát vezeti, de élen jár a személyi kiadások terén is. A tavalyi szezonban a második legmagasabb személyi kiadással gazdálkodó klub az MTK, a harmadik legnagyobb bérköltséggel gazdálkodó csapat pedig a Győri ETO volt. Idén a győriek helyét a debreceniek vették át.

Árbevételi sorrend az egyes szezonokban:

  2000-2001 2001-2002 2002-2003 2003-2004 terv
1 MTK FTC FTC FTC
2 FTC MTK Újpest MTK
3 Dunaferr VASAS MTK ZTE
4 Újpest Dunaferr VIDEOTON Debrecen
5 Új-Lombard Tatabánya VIDEOTON ZTE Gyori ETO
6 MATÁV Sopron Újpest Dunaferr VIDEOTON
7 ZTE Debrecen Debrecen Új-Lombard Tatabánya
8 VIDEOTON MATÁV Sopron ETO MATÁV Sopron
9 Debrecen ZTE MATÁV Sopron Újpest
10 VASAS Kispest

Siófok

Elore Fc Békéscsaba
11 ETO Haladás Kispest Pécs
12 Kispest ETO Elore Fc Békéscsaba

Siófok

A legmagasabb személyi kiadással gazdálkodó csapatok:

 

2000-2001 2001-2002 2002-2003 2003-2004 terv
1 FTC FTC FTC FTC
2 Újpest MTK MTK MTK
3 MTK Újpest Gyori ETO Debrecen

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.