Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A lettek ott lehetnek az Eb-n

2003.11.19. 21:36
A horvátok, a lettek és a spanyolok is idegenben harcolták ki a továbbjutást a nyári portugáliai labdarúgó Európa-bajnokságra. A horvátok Prso góljával nyertek, a törökök mindössze két percig érezhették továbbjutónak magukat, a spanyolok esélyt sem hagytak a norvégoknak. A hollandok hat góllal ütötték ki a skótokat, az oroszok egy fejesgólnak köszönhették a továbbjutásukat Wales-ben.
SZLOVÉNIA-HORVÁTORSZÁG 0-1 (összesítés: 1-2)

Az öt pótselejtező közül a horvátok szlovéniai vendégjátékára került sor először. A szlovénok igazi pótselejtező-specialistának tekinthetők, hiszen négy éve az ukránokat múlták felül, két éve pedig az ugyancsak náluknál esélyesebb románokon keresztül jutottak el a vb-re. Az első meccset - 1-1 lett Zágrábban - tekintve most is ők voltak az esélyesebbek, de ezúttal kikaptak.

A horvátok a legutóbbi BL-fordulóban négy találatot jegyző monacói Dado Prso révén - Sokota kiugratása után mattolta Dabanovicot - a 61. percben megszerezték a győztes találatot, és továbbjutottak. Sikerük értékét növeli, hogy a Juventus klasszisa, Igor Tudor két perccel korábban a kiállítás sorsára jutott. A hajrában a szlovénok erőlködtek, de a jól romboló horvátok megőrizték előnyüket, így '96 után újra ott lehetnek a kontinensbajnokságon.

TÖRÖKORSZÁG-LETTORSZÁG 2-2 (összesítés: 2-3)

A törökök meglepő rigai vereségük után nagyon fogadkoztak, hogy Isztambulban kétséget sem hagynak afelől, hogy ők a jobbak. A várható nagy rohamok nem is maradtak el, Ilhan a huszadik percben szép lövéssel meg is szerezte a vezetést. A félidőben már nem változott az állás.

A második játékrészben Hakan Sükür kettőre növelte a hazaiak előnyét, ám a továbbjutásnak mindössze két percig örülhetett a török válogatott. A 64. percben jött ugyanis Laizans, aki egy szabadrúgás után a legmagasabbra emelkedett, és fejéről védhetetlenül vágódott a labda a hálóba. A törökök mindent egy lapra feltéve támadtak, a védelmük kinyílt, és az első meccsen is győztes gólt szerző Verpakovskis megpecsételte a sorsukat.

A törökök sem kerülhették el tehát a vb-bronzérmes átkát, és nem lesznek ott a soron következő Európa-bajnokságon. A legutóbbi öt vb-bronzérmes ugyanis - Lengyelország ('82), Franciaország ('86), Olaszország ('90), Svédország ('94), Horvátország ('98) - nem kvalifikálta magát.

A lettek történetük során először jutottak ki az Eb-re, mi több: az orosz utódállamok közül nekik sikerült első ízben ez a bravúr. A lettek a mieink szpetemberi legyőzésével tartották meg az esélyüket a pótselejtezős, második helyre.

NORVÉGIA-SPANYOLORSZÁG 0-3 (összesítés: 1-5)

A norvégok hősiesen és szerencsésen védekezve értek el Valenciában szolid, 2-1-es vereséget szombaton, így kedvező feltételekkel várták az oslói visszavágót. A spanyolok azonban Raúl góljával már az első félidőben egyértelművé tették: ott a helyük Portugáliában.

A térfélcserét követően Vicente és Etxeberria is betalált, így végül simán nyertek az ibériaiak.

HOLLANDIA-SKÓCIA 6-0 (összesítés: 6-1)

A skótok glasgow-i győzelmük után azzal a tervvel léptek pályára Rotterdamban, hogy ha az első félidőt kihúzzák kapott gól nélkül, akkor még lehet esélyük. Ehelyett hármat kaptak negyvenöt perc alatt.

A hollandok elképesztő iramban kezdték a meccset, és az ajaxos Sneijder révén - 22 méterről lőtt a jobb alsóba - már a tizenharmadik percben vezetéshez jutottak. Alig több mint fél óra után Ooijer fejesgólja már azt jelentette: a narancsmezeseknél az előny összesítésben. Aztán van Nistelrooy következett újabb fejessel - gyönyörűen csúsztatott hét méterről a hosszú sarokba.

A fordulás után sem változott a játék képe, a hollandok folyamatosan felőrölték a skótokat. Van Nistelrooy emelését - 51. perc - a menteni igyekvő vendégvédő nem tudta menteni a gólvonalon, de Boer fejese is utat talált a hálóig, a kegyelemdöfést pedig van Nistelrooy adta meg a 67. percben - nyolc méterről lőtt a kapuba, mégha némiképp el is törte a labdát - Berti Vogts elemeire hullott csapatának. A hollandok még nagyobb arányban is nyerhettek volna, a skótok történetük egyik legnagyobb vereségét szenvedték el.

WALES-OROSZORSZÁG 0-1 (összesítés: 0-1)

A moszkvai gól nélküli első meccs után az oroszok Cardiffban érvényesítették a papírformát, és a huszonkettedik percben Guszev szabadrúgása után Jevszejev a kapuba csúsztatott. A hazaiak erőlködtek, de nem tudtak egyenlíteni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!