Judit
3 °C
6 °C

Eltűnik az ezüstgól a futballból

2004.02.28. 19:05
Nem lesz többé arany- és ezüstgól a futballmeccseken, visszaáll a régi rend, döntött a labdarúgás független szabályalkotó testülete. A változás nem érinti a júniusi Európa-bajnokságot. A jövőben sárga lap jár annak a futballistának, aki túlzott gólörömében leveszi mezét és ezentúl műfüves pályán is lehet hivatalos mérkőzést játszani.
Az 1996-os Európa-bajnokságon vezették be a labdarúgásban az aranygólt, ami más labdajátékokból ismert "hirtelen halál" leképezése volt. A kiseséses rendszerben játszott találkozók esetében alkalmazták az izgalmakat fokozni hivatott szabályt, amelynek értelmében a hosszabbításban lőtt gól azonnal véget vetett a találkozóknak.

Rövid ideig élt az ezüstgól

A debütálást jelentő, nyolc évvel ezelőtti kontinenstorna döntője rögtön Oliver Bierhoff aranygóljával dőlt el, a szabály azonban csak 2003-ig élt. Ekkor jött az ezüstgól, a nemzetközi szövetség (FIFA) érvelése szerint azért, hogy igazságosabbá váljon a hosszabbításos végjáték, valamint a szurkolói rendbontások egy részének is véget akartak vetni ezzel. Az ezüstgól azt jelentette, hogy ha a kétszer tizenöt perces ráadás első félidejében gól esett, akkor a játékrész végén lefújta a játékvezető a mérkőzést. (Ha egyenlítő gól született a szünetig, folytatódott a játék.)

A labdarúgás független szabályalkotó testülete (IFAB) most azonban úgy döntött, hogy július 1-jétől eltörli az aranygólt és az ezüstgólt, s visszatér a régi rendszerhez. Vagyis döntetlen után következik a kétszer 15 perces hosszabbítás, majd, ha szükséges, a tizenegyes párbaj. A változás azonban még nem érinti a június 12. és július 4. között sorra kerülő portugáliai Európa-bajnokságot, amelyen az ezüstgól-szabály lesz érvényben. (A döntést meghozó testületben Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország képviselői mellett négy FIFA-küldött tevékenykedik.)

Konzervatív döntések

Londoni ülésén az IFAB arról is határozott, hogy barátságos mérkőzéseken csak hat játékost lehet cserélni. A testület kimondta, hogy a jövőben sárga lapos figyelmeztetés jár annak a játékosnak, aki gólörömében leveszi a mezét.

Szabálytalannak minősítették az olyan mini adó-vevőket is, mint amilyet például a belga bajnokságban használtak a közelmúltban. (Ezek a berendezések a tréner és a csapat közötti kapcsolattartást tette lehetővé.) Az IFAB állásfoglalása szerint a jövőben nem lehet a kameruniak által a legutóbbi Afrika Kupán viselthez hasonló, egyrészes mez-nadrágban pályára lépni. A hagyományos mellett a jövőben műfüves pályán is lehet majd hivatalos mérkőzéseket játszani.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!