Árpád
7 °C
21 °C

A DVSC és a magyar futball árnyéka

2004.03.04. 13:29
Kevés futóteljesítmény, gyenge támadójáték - ebben a két elemben mindenképpen gyengébb volt a Debrecen harmadik fordulóbeli UEFA-kupa ellenfelénél. Az FC Bruges minimális különbséggel búcsúztatta a tizenkilenc év után nemzetközi kupában a tavaszt magyar csapatként megérő DVSC-t, amelynek játékosai mindkét mérkőzésen megszakadtak, de a két kapura lövés nem hozhatott mást, mint kiesést.
"Nem a Békéscsaba ellen játszottunk" - mondta Szentes Lázár még a múlt heti belgiumi odavágó után, utalva arra, hogy a játékosai nem szokták és bírták ezt az iramot, az ilyen jellegű küzdelmet. Megszakadtak, de ez kevés volt.

A vezetőedző csapata, a magyar bajnoki bronzérmes Debreceni VSC az UEFA-kupa harmadik fordulójának első mérkőzésén "reménykeltő", 1-0-s vereséget szenvedett az FC Bruges otthonában. A visszavágón a Loki nem bírt a BL-induló csapattal, és nagyszerű sorozata után búcsúzni kényszerült.

Futni, de nem az eredmény után

A párharc második meccse után is a küzdést lehetett kiemelni a DVSC játékából, de ezen a szinten már nem elég, ha valaki lelkes és utolsó erejéig hajt. Pedig ez a belga csapat nem volt verhetetlen, csupán kondícióban - abban viszont jelentősen - múlta felül a Debrecent. A Bruges ugyanis bírta a tempót, képes volt fokozni is alkalomadtán, míg a Loki maximum öt percig játszott úgy, ahogy az egy hátrányban lévő hazai pályán szereplő csapattól minimálisan elvárható.

A Debreceni VSC-MegaForce mérkőzései az UEFA-kupában
Selejtező, 1. mérkőzés:
FK Ekranas (litván)-Debrecen 1-1 (1-0)
Selejtező visszavágó:
Debrecen - FK Ekranas (litván) 2-1 (1-0, 1-1), ezüstgóllal

1. forduló, 1. mérkőzés:
NK Varteks (horvát) - Debrecen 1-3 (1-1)
1. forduló, visszavágó:
Debrecen - NK Varteks (horvát) 3-2 (2-1)

2. forduló, 1. mérkőzés:
PAOK Szaloniki (görög) - Debrecen 1-1 (1-1)
2. forduló, visszavágó:
Debrecen - PAOK Szaloniki (görög) 0-0

3. forduló, 1. mérkőzés:
FC Bruges (belga) - Debrecen 1-0 (1-0)
3. forduló, visszavágó:
Debrecen - FC Bruges (belga) 0-0

Emiatt korántsem Szentes a hibás, hanem a képzés, a magyar edzők ugyanis még mindig nem vették észre, hogy futásmennyiségben mekkora a lemaradás, és nem tudnak évek óta változtatni rajta. Nyolc kilométernyi futás egy találkozón alaptétel a magát valamire is tartó külföldi csapatnál, nálunk a négy is kevésszer van meg. Ebből adódik aztán, hogy nem tudják nyomás alatt tartani az ellenfelet, pedig ez a belga védelmet hibára kényszeríthették volna.

Masszív védelem, imitált támadójáték

Szentes mellett szól, hogy felépítette ezt a gárdát, stabil a DVSC védelme, masszív a középpálya, kihasználta Sándor különleges képességeit, de a csatársorban komoly gondok vannak. Bajzátnak nem volt értékelhető megmozdulása, indolens, állandóan reklamáló magatartása viszont ellenszenvet keltő. Dombi érthetetlen műesésére nincs magyarázat, mégis ezt választotta tizenegyes reményében, noha ketten várták középen a beadását.

Általánosan is tekinthető mindez a magyar futball jelenkori problémájának. A válogatott is az idegenbeli selejtezőkön hozott össze pontokat, amikor a romboláson volt a hangsúly, ha viszont már építkezni kellett, akkor megállt a tudomány.

Nem foglalkoztak a tizenegyessel

A két meccsen elért két kapuralövés nagyon szerény, különösen annak tekintetében, hogy a Bruges sem csillogott, elképzelni is nehéz, miként voltak képesek a címvédő Milant hazai pályán legyőzni. (A Bruges-t tavaly a Fradi ellen kínlódó Stuttgart oda-vissza verte ugyanebben a körben.)

Az elmaradt tizenegyessel kapcsolatosan viszont nagyon sportszerűen nyilatkoztak, nem okolták a bírót, Sándor még azt is hozzátette: Belgiumban ellenfelüknek akadt néhány vitatott esete.

UEFA-kupa, 3. forduló
1. mérkőzés
FC Bruges - Debrecen 1-0 (1-0)
Bruges, 20000 néző
Vezette:Emil Bozsinovszki (macedón)
FC Bruges: Verlinden - Maertens, Clément, Rozenhal - De Cock, Simons, Ceh (Stoica, 85.), Van Der Heyden - Mendoza (Saeternes, 71.), Victor (Gvozdenovic, 79.), Lange
Debrecen: Tomic, - Bernáth, Éger, Flavio Pim (Balog, 88.), Szatmári (Szekeres, 82.) - Dombi, Habi, Sándor, Halmosi - Bajzát (Vincze G., 59.), Kiss Z.
Gólszerző: Lange (39.)
Sárgalapok: Simons (44.) ill. Bernáth (2.)

2. mérkőzés
Debreceni VSC-MegaForce - FC Bruges (belga) 0-0
Oláh Gábor utcai stadion, 7000 néző, V: Arturo Dauden Ibanez (spanyol)
sárga lap: Habi (85.), Éger (88.), illetve Van der Heyden (35.), Gvozdenovic (54.)
Debreceni VSC-MegaForce: Sandro Tomic - Bernáth Csaba, Éger László, Flavio Pim, Szatmári Csaba - Dombi Tibor, Sándor Tamás, Habi Ronald, Kiss Zoltán (Csehi Zoltán 78.), Halmosi Péter - Bajzát Péter (Nikolov Balázs 56.)
FC Bruges: Dany Verlinden - Olivier De Cock, Peter Van der Heyden, Ivan Gvozdenovic, Philippe Clement - Timmy Simons, Kevin Roelandts (Tim Smolders 71.), Rune Lange, Nastja Ceh (Birger Maertens 82.) - Andrés Mendoza (Victor Simoes 74.), Gert Verheyen

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!