Natália
-3 °C
7 °C

A Puskás-stadionból nem lesz lakópark

2004.06.24. 14:14
Pénteken csak a selejtezők selejtezőjét sorsolják az európai kupákban, de a Ferencváros a következő körben akár a Real Madridot vagy a Manchester Unitedet fogadhatja a Népstadionban. A felsőszektorokat - az UEFA szigorú előírásai miatt - tétmérkőzésen nem nyithatják meg. Egyre valószínűbb, hogy Magyarország legnagyobb befogadóképességű stadionját újítják fel, még akkori is, ha külföldön inkább lebontják a régi lelátókat. Az Arsenal pálya helyén például lakópark lesz.
Stadiontörténet
1947-ben egy osztrák-magyaron leszakadt az Üllői-úti Fradi-pálya tribünje, 250 ember zuhant le, s csak a véletlenen múlt, hogy senki sem halt meg. Ez gyorsította fel a Népstadion megépítését, amelyet 1953-ban hetvennyolcezer néző előtt adtak át.
Az aréna 1959-ben négy vasbeton oszlopra szerelt villanyvilágítást kapott, a lelátókat nyolcvanháromezer fősre bővítették. A legtöbben, 104 ezren az osztrák-magyar mérkőzést nézték meg, 1955-ben. Később megszüntették az állóhelyeket, ez csökkentette a befogadóképességet.
Az 1990-es években az építmény felújítása során megerősítették a felső lelátó szerkezetét, s lefedték a sajtópáholyt. A létesítményt 2002-ben Puskás Ferencről, az Aranycsapat világhírű csatáráról nevezték el.
A Bajnokok Ligája (BL) selejtezőinek sorsolásán olyan csapatok lehetnek a Ferencváros ellenfelei, mint a Real Madrid, a Manchester United vagy a Bayern München. A mérkőzést minden bizonnyal az alaposan elhasználódott Népstadionban rendeznék, de a magyar-brazilhoz hasonló polémia nem kezdődne újra a felső szektorok megnyitásáról.

Roberto Carlosék fellépése előtt hetekig nem lehetett tudni, hogy huszonnyolcezer, negyvenhatezer, netán hatvankilencezer ember tekintheti meg a helyszínen a mérkőzést. Az Építésügyi Ellenőrző Innovációs Kht. végül úgy döntött, hogy a középső szektorra beengedhetik a nézőket, a felső szektorba viszont nem, vagyis negyvenhatezer ember szurkolhatott a stadionban.

Egy-két jobb eredmény után

Az Európai Labdarúgó-szövetség a barátságos mérkőzések megrendezésénél jóval szigorúbb feltételek támaszt a tétmérkőzésekénél. A Ferencváros BL-selejtezőjét ezért csak háttámlás székekről lehet végigszurkolni, ilyenből pedig mindössze huszonnyolcezer van a Népstadionban.

A több tízmillió forintos magyar-brazil mérkőzés anyagi sikerén felbuzdulva viszont újabb közönségvonzó válogatottat hívhat meg Budapestre a Magyar Labdarúgó-szövetség. A világbajnoki selejtezők is hamarosan kezdődnek, és egy-két jobb eredmény után kevés lehet a huszonnyolcezer ülőhely.

Rozsda marja

Az elsők
Az első nagy koncert: Louis Amstrong, 1965. június 9.
Az első vallási rendezvény: Billy Graham amerikai evangélista igehirdetése, 1989. július 29.
Az első válogatott mérkőzés: Magyarország-Svédország 2:2, 1953. november 15. Góllövők: Palotás, Czibor illetve Kallgren és Hamrin.

Forrás: Sportfolió Kht. Népstadion és Intézményei

Az Index Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumból (GYISM) származó értesülései szerint mégse bontják le a Puskás-stadiont, hogy újat építsenek helyette, hanem a meglévőt újítják fel. A részletekről egyelőre nem tudni, habár építészek szerint a felsőlelátókat csak lebontani érdemes. A vasbeton gerendák több szektornál elmozdultak, néhol öt-tíz centiméteres rések tátongnak. A vasbetont különösen a tribün szélén marja a rozsda. Az alap viszont jó állapotban van, így az alsólelátóra "ráhúzható" egy újabb tribün.

A tervekről egyelőre annyi tudható, hogy vállalkozói alapon, magántőke bevonásával valósítanák meg, a részletekkel ősszel áll a GYISM a nyilvánosság elé. A Népstadion honlapján a rekonstrukciókkal kapcsolatos információkra kattintva az jelenik meg, hogy szerkesztés alatt.

Lakóparkot építenek

Nyugat-Európában az utóbbi években inkább lebontják a régi stadionokat, és újakat húznak fel. Így történt ez az angol labdarúgás szimbólumának tartott Wembley-vel vagy az 1954-es világbajnoki döntőnek otthont adó berni Wankdorffal. Az 1913 óta az Arsenalnak helyet adó Highbury helyén lakóparkot építenek, bár az Ashburton Grove-on felépülő új stadionba a jelenleginél huszonkétezer emberrel több fér be.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.