Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Pofonok csattantak a horvát-magyar után

2004.09.06. 14:18
Kapcsolódó cikkek (1)
A hétfői sportlap cikke szerint újságírókat ért atrocitás szombat éjszaka Zágrábban a horvát-magyar világbajnoki selejtező után. A Nemzeti Sport beszámolója szerint a stadionba érkező szurkolókat is embertelen módszerek fogadták, a magyar nagykövetség sajtóattaséja szerint azonban minden a rangadókon szokásos rendben zajlott, nem volt magyarellenes hangulat a horvát fővárosban. A rendőrség öt magyart állított elő a meccs kapcsán.
A szombati Horvátország-Magyarország zágrábi világbajnoki selejtezőmeccs előtt békésen beszélgettek egymással Zágráb fővárosában a két csapat szurkolói, sőt, a távirati iroda jelentése szerint még sálakat is cseréltek egymással Jellasics bán szobra alatt.

Valaki mutogatott, valaki zászlót cserélt
Az Index helyszíni információi szerint a horvát szurkolók nem voltak ellenségesek a magyarokkal, de győzelmük után heccelték a mieinket, mutogattak feléjük. Tudósítóink azonban nem foglalkoztak a hergeléssel, így különösebb konfliktus sem pattant ki. A Nemzeti Sport arról is írt, hogy a lefújás után horvát újságírók diadalittasan és gúnyosan "Lothar, Lothar" kiáltást intéztek magyar kollégáik felé - ezt nem hallották az Index tudósítói a sajtópáholyban. Kollégáink gyorsan kitaláltak Zágrábból, megálltak egy benzinkútnál, ahol piros-fehér kockás mezbe bújt fiatalok csoportja várakozott, de egyetlen ellenséges lépést sem tettek, sőt a meccs utáni forgalomban az egymás mellet álló autókban magyarok és horvátok zászlókat is cseréltek.

Útbaigazítás helyett pofon

A 3-0-s hazai győzelemmel végződött meccs után már nem volt ilyen baráti a viszony, legalábbis a Nemzeti Sport tudósítóit nagyon kellemetlen élmények érték. A sportlap hétfői beszámolója szerint éjfél után valamivel, kifelé haladva a városból eltévedt a három autóból álló konvoj, majd az út szélén megálltak és egy horvát fiatalt kérdeztek a helyes irányról. A válasz azonban egy ökölcsapás volt, majd egy bokorból újabb "segítség" érkezett és kőzápor hullott az autókra. A konvoj gyorsan továbbhajtott, de egy kilométerrel távolabb újabb kőzápor zúdult az autókra.

Parkolóba terelték a magyarokat

A sportnapilap beszámolója szerint ha a szurkolókat nem is érték ilyen támadások, a meccset biztosító rendőrök és szervezők velük sem bántak kesztyűs kézzel. A magyar autókat harminc kilométerrel Zágráb előtt megállították, a buszokat külön kísérték a város szélére, ahol egy parkolóba terelték a magyar rendszámú járműveket, és együtt kísérték őket a Maksimir stadionhoz. A buszokról nem szállhattak le azok sem, akik magukon akartak könnyíteni. A beengedésénél embertelenül motoztak, az aprópénzt is elvették a szurkolóktól, valakit a jegyétől is megszabadítottak, ami miatt később magyarázkodnia kellett.

Nem volt ellenséges hangulat

A zágrábi magyar nagykövetség sajtóattaséja szerint nem uralkodott magyarellenes hangulat a horvát fővárosban. Siteri Sándor az Indexnek elmondta, minden intézkedés a félelmetes hírű Dinamo-Hajduk rangadókon megszokottak szerint zajlott.

Nem volt különbség magyar és horvát között

A sportújságírók esetéről nem hallott a sajtóattasé, a követségre egyetlen bejelentés érkezett szombaton: az egyik drukker azt sérelmezte, hogy elvették tőle a rendőrök a sörét, és felszállították a buszára. Siteri Sándor hozzátette, ez az intézkedés sem a mi szurkolóink ellen irányult, mindenkitől elvettek a stadion bejáratánál minden alkoholt, és a Maksimirben, illetve környékén nem is árusítottak szeszt. Az ellenőrzésről elárulta saját tapasztalatát is: fiával igyekezett az arénába, és hiába érkezett diplomataként a díszpáholyba, a náluk lévő görkorcsolyát vissza kellett vinniük autójukba.

Öt magyart vettek őrizetbe

"Elszigetelt esetek történhettek, de horvát-magyar viszályról szó sincs" - mondta a követségi tisztviselő, akit a horvát rendőrség közrendvédelmi osztálya arról tájékoztatott, hogy összesen tizennégy embert vettek őrizetbe Zágrábban a meccs kapcsán. Ebből öt volt a magyar: hármójuknak pirotechnikai eszközök birtoklása miatt, kettejüknek az elfogyasztott túl sok alkohol miatt kellett az őrszobán tölteniük az éjszakát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.