Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Wenger: Néhány játékosomat doppingolták

2004.10.08. 13:37
Az Arsenal nyáron Anglián kívülről igazolt új játékosai közül "néhánynak" túl sok vörösvérsejtje volt, amikor a klubhoz érkezett, állítja az egyesület edzője, Arsene Wenger. A szakember szerint a futballistákat a tudtukon kívül doppingolták.
Az Arsenal labdarúgócsapat edzője, Arsene Wenger szerint a futballban is létezik a dopping, "néhány klub ugyanis a focistái tudta nélkül doppingolja a játékosait".

A szakember azt követően jutott erre a következtetésre, hogy a nyáron Anglián kívülről igazolt játékosai közül többnek is irreálisan magas volt a vörösvérsejt-szintje, amit a kerékpársportban elterjedt EPO nevű anyag válthat ki.

Holland, francia, olasz és spanyol klub is gyanúba kerülhet

A szer a vér vörösvérsejt-számát növeli meg, így az több oxigén szállítására képes, ami fokozza a szervezet teljesítőképességét.

"Néhány külföldről érkezett új játékosunknál abnormálisan magas vörösvérsejt arányt mutattak ki az orvosaink, amely elgondolkodtató" - nyilatkozta Wenger az eurosport.com-nak, a televíziós sportcsatorna internetes oldalának.

A nyári átigazolási szezonban a holland Robin Van Persie-t a Feyenoordtól, az olasz Arturo Lupolit a Parmától, a francia Mathieu Flaminit a Marseille-től, míg a spanyol Manuel Almuniát a Celta Vigótól szerződtette az Arsenal.

Valószínűleg négyük között lehetnek azok, akiknél a normálisnál jóval több vörösvérsejtet találtak, bár Wenger nem mondott neveket.

A Juventus ellen ma is folyik az eljárás

"Előfordulhat, hogy a klubjuknál úgy tudták, vitamintablettákat szednek, miközben teljesen mást adtak nekik. Szerintem vannak olyan egyesületek, amelyek titokban doppingolják a játékosaikat" - jelentette ki Wenger, vagyis az Arsenal új igazoltjai állítják, nem volt tudomásuk róla, hogy tiltott szert vesznek magukhoz.

Angliában a doppingvizsgálatoknál nem ellenőrzik az EPO jelenlétét, amely csak a vérből mutatható ki. Olaszországban még a kilencvenes évek végén Zdenek Zeman, aki napjainkban a Lecce edzője, doppingolással vádolta meg a Juventus játékosait, és az EPO is szóba került az ügyben.

Néhány éve a Parma is gyanússá vált, amikor a szezon előtti felkészüléskor több játékosnál is túl magas vörösvérsejt-szintet mutattak ki, ám akkor ezt a klub vezetői azzal magyarázták, hogy a csapat magaslati edzőtáborban készült, és emiatt változott meg a vérük összetétele.

Olaszországban a Juventus ellen bírósági eljárás is indult, amely viszont a mai napig nem ért véget, az ítélet kihirdetését már többször is elhalasztották.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.