Mária
-6 °C
-2 °C

Nem lehet 'buzizni' az angol stadionokban

2005.01.20. 10:51
Az angol futball vezetői mindig is igyekeztek a játék minden részletét leszabályozni. Legújabb tervük, hogy a stadionokban a rasszista bekiabálásokhoz hasonlóan a melegek sértegetését is súlyosan szankcionálnák.
A homoszexuális játékosok vagy szurkolók elleni bekiabálásokat, avagy verbális támadásokat ezentúl ugyanolyan szigorúan büntetik a brit futballpályákon, mint a rasszista megnyilvánulásokat.

Nyílt vállalás, segítő telefonvonal

A brit labdarúgó-szövetség és a rendőrség új, közös kampányának célja, hogy a melegek közül is többen merjenek eljárni a meccsekre, és a futballisták is nyíltan vállalhassák másságukat anélkül, hogy félniük kellene a sértegetéstől, a hátrányos megkülönböztetéstől vagy más ellenséges megnyilvánulástól.

A kampány részeként utasítják a bírákat a homofób bekiabálások büntetésére, az áldozatok számára pedig külön telefonvonalat létesítenek a támadások bejelentésére.

Akár három évre is kitilthatják a buzizókat

A The Times című londoni lap szerint a brit fociszövetség azt akarja, hogy a melegek sértegetését ugyanolyan vasszigorral büntessék, mint a fajüldöző megnyilvánulásokat, vagyis 580 euróig (száznegyvenezer forint) terjedő bírsággal vagy akár a futballpályákról való hároméves kitiltással is.

Eddig csak Fashanu vállalta másságát

A szurkolók közül főleg a Brighton és a Hove Albion csapatának híveit szokták "lemelegezni", mivel e csapatok otthonában, a dél-angliai Brightonban jelentős homoszexuális közösség él.

Jóllehet több élvonalbeli brit labdarúgó "nem hagyományos" szexuális irányultságáról is szóbeszéd járja, az első ligabeli játékosok közül eddig egyedül Justin Fashanu, a Nottingham Forest 1998-ban elhunyt csatára vállalta nyíltan homoszexualitását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.