Auguszta
4 °C
22 °C

A Chelsea első trófeája Mourinhóval

2005.02.28. 00:33
A Chelsea vasárnap Cardiffban fordulatos meccsen 3-2-re nyert a Liverpool ellen az angol Ligakupa döntőjében. Ez az első cím, amelyet a sztáredzővel, Jose Mourinhóval nyertek a londoniak, de a portugál szakember azt mondta, neki ez nem jelent semmi különöset, az újságíróknak pedig azt üzente, fogják be a szájukat.
A szerdai, barcelonai Bajnokok Ligája nyolcaddöntő előtt azt mondta Jose Mourinho, a Chelsea edzője, hogy az együttes irányítása alatt még nem kapott ki kétszer egymás után. A katalán városban ez megtörtént és félő volt, hogy a sérülésektől tizedelt csapat sorozatban harmadik vereségét is begyűjti a Ligakupa vasárnapi, cardiffi döntőjében.

Gól rekordgyorsasággal

A Liverpool a ligakupadöntők történetének leggyorsabb góljával indított és negyvenöt másodperc után megszerezte a vezetést. John Arne Riise a télen érkezett spanyol klasszis, Fernando Morientes passzából talált be.

A londoniak folyamatosan vették át az irányítást és a fordulás után már Jerzy Dudek bravúrjai is kellettek ahhoz, hogy a vörösök őrizzék előnyüket. Negyedórával a vége előtt a 'Pool kis híján növelte előnyét, néhány perccel később azonban a Ferreira szabadrúgásába szerencsétlenül belenyúló Steven Gerrard a saját kapujába talált, ezzel visszaadta az esélyt a kékeknek.

Egyenlítés öngólból

A gólörömben nem tudott magán uralkodni a Chelsea utóbbi időben kifejezetten izgága edzője szájára tett ujjával intett a liverpooli közönségnek, amit Bennett játékvezető piroslapra tartott érdemesnek. Így a szakvezető tévén nézhette végig azt, hogy csapata a hosszabbításban begyűjti irányítása alatti első trófeáját. A ráadás második félidejében néhány perc alatt gyorsan kétszer is eredményesek voltak a londoniak: rögtön a fordulás után Drogba egy bedobás után az ötösről talált be, majd Gujohnsen passzából Kezman közelről lőtte a harmadikat.

A Liverpool még szépített, Nunez gólja azonban már nem befolyásolta a kupa sorsát.

Az újságírók fogják be a szájukat

A meccs utáni nyilatkozatában Mourinho "tisztázott" néhány kérdést. A portugál közölte, beintése nem az ellenfél drukkereinek, hanem az újságíróknak szólt. A futballszövetség - függetlenül attól, hogy kinek szólt a gesztus - valószínű fegyelmi eljárást fog indítani a kupanyertes klub edzőjével szemben. "Azt hiszem az újságírók túl sokat beszélnek és meg akarják semmisíteni a Chlesea-t. Várjanak kicsit, ne szólaljanak meg rögtön" - fogalmazott a londoniak edzője.

"Elvesztettünk egymás után két meccset és maguk el akarják venni az önbizalmunkat, nyomás alá akarnak helyezni minket. De én nem érzem a nyomást, esélyük sincs engem megroppantani" - mondta.

Egy újabb trófea, na és?

A folyamatosan fennhéjazó portugál, aki tavaly BL-t nyert a Portóval, egyenesen az egész angol futballt oktatta ki: "Azt olvastam, sokat kell javulnom az angol futball terén. De az egész országban egyedül Sir Alex Ferguson nyerte meg BL-t, akkor miben kellene nekem javulnom?"

Mourinho azokat is helyre tette, akik túl nagy jelentőséget tulajdonítanának a kupanyerésnek. "Semmi különös. Nekem csak egy újabb trófea, van már néhány. De boldog vagyok, mert a szurkolóknak, a klubnak és főleg a játékosoknak nagyon sokat jelent" - értékelt.

Angol Ligakupa, döntő
Chelsea-Liverpool 3-2 (0-1, 1-1, 1-1) - hosszabbítás után
Gól: Gerrard (79., öngól), Drogba (107.), Kezman (112.), illetve Riise (1.), Nunez (113.)
Az eddigi győztesek
7: FC Liverpool
5: Aston Villa
4: Nottingham Forest
3: Tottenham Hotspur, Leicester City, Chelsea
2: Manchester City, Wolverhampton Wanderers, Norwich City, Arsenal,
1: Birmingham City, West Bromwich Albion, Queen,s Park Rangers, Leeds United, Swindon Town, Stoke City, Oxford United, Luton Town, Manchester United, Sheffield Wednesday, Blackburn Rovers, Middlesbrough

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.