Vilma
-7 °C
4 °C

Börtönbüntetés az angol futballtehetségnek

2005.03.01. 15:44
Három hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott ittas vezetés miatt Jermaine Pennant, az Arsenal kölcsönjátékosként a Birmingham Cityben szereplő középpályása. A futballista nem tagadta bűnösségét, ügyvédei viszont fellebbeznek. A visszaeső ittas vezetőnek számító Pennant nemrég még az angol futball egyik legnagyobb ígérete volt.
Alig egy hónapja, január 23-án tartóztatták le Jermaine Pennantet, az angol Arsenal futballistáját, mert autójával London északi részén egy lámpaoszlopnak csapódott és ráadásul a megengedett alkoholszint két és félszeresét mutatta ki a vérvétel. A huszonkét éves játékost nem sokkal korábban adta kölcsön klubja a Birmingham Citynek. Ráadásul Pennant nem is vezethetett volna: tavaly februárban tizenhat hónapra bevonták a jogosítványát.

Ittas sávváltás miatt másfél év

Akkor azért kapta ezt a meglehetősen szigorú büntetést, mert szintén alkoholos befolyásoltság alatt volt és nem a megfelelő sávban közlekedett. Jermaine azzal indokolta a sávváltást, hogy elvesztette az uralmát a jármű felett, amikor a műholdas navigációs rendszert állította be - ugyanis nem ismerős azon a nyugat-londoni környéken.

A múlt havi meghallgatáson nem tagadta, hogy januárban jogosítvány nélkül vezetett és ráadásul még biztosítása sem volt az autóra. A bíró megjegyezte, Pennantnak nincs semmiféle elfogadható magyarázata, hogy miért ült ittasan járműbe, noha nem is volt érvényes vezetői engedélye, ezért az ítélet megalapozott.

Az ügyvéd fellebbez, a Birmingham tárgyal

A védőügyvéd szerint a játékos úgy tudta, hogy vezethet, mert a nagynénje felolvasott neki egy levelet telefonon, amit a bíróságtól kapott. A védelem ezért fellebbezés benyújtását fontolgatja.

A Birmingham City reménykedett, hogy engedékeny lesz a bíróság, enyhe ítéletet kap középpályásuk, és továbbra is futballozhat. Steve Bruce edző kifejezetten meg akarta menteni a bíróság előtt: elmondta, egy hónapja mindent megtesznek a játékosért, kísérőt kapott arra az időre is, amikor nincs a csapattal. "Rossz dolgot tett, de mindannyian csináltunk hülyeségeket, amikor fiatalok voltunk. Leírhatatlan, mennyire bolond volt, de ha tanul tettéből, nem hiszem, hogy bármi haszna lenne annak, hogy börtönbe dugják - érvelt Bruce.

A csapat szóvivője - a bírósági ítélet ismeretében - már most leszögezte: annak ellenére, hogy meglehetősen csalódottak, már tárgyalnak is Arsenallal a játékos jövőjéről. A birminghamiak elnöke, Steve Gold már az ítélet előtt úgy nyilatkozott, akkor is kell nekik a játékos, ha börtönbe kerül.

Az eltékozolt tehetség

Pennant az angol futball egyik legnagyobb ígérete - volt. Tizenhat évesen kétmillió fontért (hétszázmillió forintért) vette meg az Arsenal a Notts Countytól. Ő volt az Arsenal legfiatalabb játékosa, tizenhat évesen lépett pályára először az Ágyúsoknál egy kupameccsen. Arsene Wenger együttesében soha nem tudott igazán gyökeret verni és tavaly kölcsönadták a szezon végén kiesett Leedsnek, hogy meccsrutint gyűjtsön. Tagja volt az U21-es angol válogatottnak is, de a két évvel ezelőtti törökországi Eb-ről hazaküldték, mert összetűzésbe keveredett David Platt szövetségi edzővel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.