Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Megalakult a 2012-es futball-Eb szervezőbizottsága

2005.04.08. 16:45
A horvát és a magyar oldalról is hat-hat fő tagja a bizottságnak, a horvátoknál már a helyszínek is biztosak. Az NSH azonban csak akkor utal pénzt a pályázatra, ha az tuljut a novemberi első körön.
"A Nemzeti Sporthivatal jelenleg nem utal pénzt a pályázatra, erre csak akkor kerülhet sor, ha az UEFA november 7-i szűkítése után - amikor a hétből hármat választanak ki a továbblépésre - a pályázat állva marad" - mondta Ábrahám Attila, az NSH elnöke azon a sajtótájékoztatón melyet pénteken tartott az MLSZ abból az alkalomból, hogy megalakultak a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezéséért harcba szálló magyar-horvát közös pályázat előkészítő bizottságai.

Tizenkét fős bizottság

A Magyar Labdarúgó Szövetség székházában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy mindkét bizottság hat főből áll, s egyaránt képviseltetik benne magukat a szövetségek és az állami sportvezetés.

A magyar oldalon Ábrahám Attila, az NSH elnöke, Füleky András, az NSH elnökhelyettese illetve Bozóky Imre MLSZ-elnök, Berzi Sándor főtitkár, Makrai Balázs, és a projekt magyar menedzsere, Szalay Péter tagja a fórumnak. A két bizottság a legfontosabb kérdésekben közösen hozza meg döntéseit.

Az államfők támogatják az ötletet

A horvát sportminiszter-helyettes, Romana Caput-Jogunica jelezte, a megbeszélésen határoztak arról is, hogy mindkét országban kezdeményezik majd egy-egy szakmai bizottság felállítását, amelyben a különböző minisztériumok képviselői lesznek jelen. "Az kifejezetten előnyös, hogy mindkét ország kormányfője támogatja a pályázatot" - mondta a sportminiszter-helyettes.

Ábrahám Attila szerint nem ütközik akadályba, hogy egységes parlamenti döntés szülessen az ügyben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindenképpen előnyös megítélést jelent az UEFA-nál, ha a kandidálást széles körben támogatják az adott országokban. Ábrahám ugyanakkor elmondta, minden érintett tárcából (jog, gazdaság, idegenforgalom) szeretnének egy-egy szakembert a szervezőbizottságba.

A horvát helyszinek már biztosak

Bozóky Imre kiemelte, hogy a bizottságoknak gyorsan és hatékonyan kell majd dolgozniuk, hiszen nagyon közel van július 21., a pályázati dokumentáció leadásának határideje. Továbbá kitért arra is, hogy a horvát fél már megnevezte a négy lehetséges helyszínt: a nyitómérkőzésnek Zágráb adna otthont, továbbá Rijekában, Splitben és Eszéken rendeznének mérkőzéseket.

A magyar oldalon ilyen lista még nem készült, Szalay Péter pedig ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a korábbi pályázatokban megnevezett helyszínek nem élveznek előnyt az azokból kimaradtakkal szemben. (Az azonban valószínű, hogy Budapest mellett Győr, Debrecen, Székesfehérvár, Pécs és Zalaegerszeg lehet potenciális jelölt.) A projekt magyarországi vezetője éppen ezért az egyik legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy a lehető legrövidebb időn belül tárgyaljanak a szóba jöhető városok képviselőivel.

A két fél legközelebb április 29-én, Zágrábban találkozik, ám az Eb szlogenjéről és logójáról már a jövő héten döntés születik. Magyarország és Horvátország mellett Lengyelország Ukrajnával közösen jelentkezett a 2012-es Eb rendezésére, míg Görögország, Oroszország, Olaszország, Törökország és Azerbajdzsán egyedül adna otthont az eseménynek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!