Emma
5 °C
8 °C

Mikrochipes labdával játszanak a futball vb-n

2005.05.11. 19:26
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Joseph Blatter bejelentette, hogy a jövő évi németországi labdarúgó-világbajnokságon a labdába épített mikrochip jelzi majd, hogy áthaladt-e a gólvonalon a játékszer. A forradalmi újítást már tesztelték, és az idei U17-es vb-n alkalmazzák először hivatalos mérkőzésen.
Már jó ideje szóba került a chippel felszerelt labda bevezetése a labdarúgásban, mert elszaporodtak a téves bírói ítéletek a gólok megadásánál, azonban ezt különböző okok miatt elvetették. Legfőképp azzal érveltek az alkalmazás ellen, hogy túl drága, a kiscsapatok nem tudják megfizetni a technikát. Márpedig a futball szabályainak egységesnek kell lennie. Emellett érvelt még Joseph Blatter, a FIFA elnöke egy márciusi interjúban.

Könnyedség a bíróknak

Mindezek ellenére mostanság úgy látszik, a döntéshozók hajlanak arra, hogy a játékszerbe épített mikrochip döntse el, gólba ment-e a labda, vagy nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon. Joseph Blatter szerdán bejelentette, a jövő évi vb-n már az új, chipes-labdával futballoznak a válogatottak. "Bár a versenybizottság még nem döntött az ügyben, biztosra vehető, hogy a következő vb-n már nem lesz vita abból, hogy áthaladt-e a labda a gólvonalon vagy sem" - idézte az MTI a FIFA elnököt.

A bedobásoknál is nagy segítség

A labdában elhelyezett gombostűfejnyi chip bármilyen helyzetben másodpercenként kétezer jelet továbbít, és képes mérni a sebesség mellett a forgást és a légnyomást is. Ennek köszönhetően meg lehet állapítani, hogy átjutott-e az alapvonalon vagy az oldalvonalon a labda. Tehát nemcsak a gólok megítélésében segíthet a chip, hanem egy vitatható szituációban a partjelzőnek könnyíti meg a dolgát annak eldöntésében, ki hozhatja játékba a labdát. Persze a játékvezetői hibák ezzel a lépéssel sem szűrhetők ki teljesen, a videobíró alkalmazásáról még nem vetődött fel konkrét javaslat, a mezőnyben történt szabálytalanságok megítélése továbbra is a bírók szubjektív hatáskörébe fog tartozni.

Minden századik gólnál tévedhet

A chip az üzenetet egy számítógép közvetítésével a bíróhoz juttatja, amely azonnal megérkezik hozzá, így nem kell félbeszakítania a mérkőzést. A szurkolók ebből semmit sem vesznek majd észre, csak a játékvezetők lesznek kapcsolatban a labdával.

Egy apró kellemetlenséggel azonban jár a használata, az adóvevő készülék nyolcvangrammos, ezt a játékvezetőnek magánál kell tartania. Az akkumulátor négy óráig bírja, a hatótávolság több mint százötven méter. A technika nem tökéletes, a kifejlesztő és az előzetes próbák szerint a hibahatár egy százalék. A sportszergyártó cégek közül valószínűleg az Adidas lesz, amelyik először megjelenik a mikrochippel ellátott labdával.

A forradalmi újítást már tesztelték nürnbergi futballisták, hivatalos mérkőzésen először a Peruban rendezendő szeptemberi U17-es világbajnokságon használják.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft